Storebror ser deg - og hjelper deg

  • Joacim Lund

Du blir overvåket. Døgnet rundt. Bør det skremme vannet av deg, eller skal vi prøve å senke skuldrene?

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Tenk deg at du skal ut og reise. Tenk deg at du kan sitte i baksetet og jobbe mens bilen din kjører deg til flyplassen, tryggere enn du ville gjort det selv. Tenk deg at den slipper deg av ved terminalen, kjører til nærmeste parkeringsplass og låser seg selv. At boardingkortet ditt popper opp på mobiltelefonen når du går inn i avgangshallen. At du sjekker inn på hotellet automatisk når du kommer til hotellobbyen. At døren til hotellrommet låses opp når du nærmer deg. Sånn er det. Nå.

I eventyret om fremskrittet har mannen i gata fått rollen som vår helt, og de store teknologiselskapene rollen som de onde. Ikke så rart kanskje, ettersom mediene (meg selv inkludert) har druknet landet i advarsler mot overvåking. Jeg har ikke så veldig dårlig samvittighet for det, altså. Personvern er ikke noe man skal ta lett på. Hvor de digitale grensene skal gå, vil bli en av de viktigste diskusjonene i årene som kommer. Men vi har i fellesskap valgt å svekke en rettighet så grunnleggende at den er nedfelt i menneskerettighetene: retten til et privatliv. Det er medaljens bakside. Men medaljen har også en forside.

Det haindle om å leve

I boken Age of context: Mobile, sensors, data and the future of privacy snakker forfatterne om de siste ti årene som samtalens tidsalder. Med Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat og andre tjenester har vi fått muligheten til å kommunisere på helt nye måter — i bytte mot personopplysninger. Bare på Facebook godtar mer enn en milliard mennesker kloden over det uten å mukke. Forhandlingene er sluttført. Den neste byttehandelen handler om mer enn kommunikasjon. Nå handler det om å hekte på alt rundt oss. Utvide overvåkingen.

LES OGSÅ:

Les også

Gjetter seg til hvordan de kan havne øverst i Facebook-feeden din

I gamle dager visste ikke datamaskinen noe om deg. I dag vet den alt.

Mobiltelefonen er navet. Den kan kommunisere trådløst med hundrevis av sensorer på og rundt deg, den vet alt om deg — og har til enhver tid tilgang til menneskehetens samlede kunnskap. De fire andre drivkreftene i den teknologiske utviklingen er sosiale medier, big data, sensorer og lokasjonsbasert teknologi. Når alle fem virker sammen, kan alt måles og registreres, og du kan få tjenester som oppleves som relevante og verdifulle.

Frykt for det nye

Noe kan virke skummelt. Å legge igjen fingeravtrykk. Dører som låser seg opp automatisk. Kalendere som sender meldinger på dine vegne. Førerløse biler. Eller relevant informasjon.

Den norske gründerbedriften Unacast jobber nå med en såkalt beacon-teknologi. En liten dings sender ut et lite signal med kort rekkevidde. Har du den riktige appen, vil signalet fortelle mobiltelefonen din at den skal hente informasjon. Du får altså informasjon koblet til sted og tid. Informasjon i kontekst. Det kan selvsagt være billig ketchup når du går inn på Rimi, men det kan også være at boardingkortet popper opp automatisk når du kommer inn på flyplassen, eller at du får vite mer om kunstneren når du står foran et verk i et museum. Bare fantasien setter grenser.

Sukrer pillen

Sensorer er blitt små, billige, nøyaktige. Kontaktlinsene dine kan måle blodsukkeret og sende verdiene trådløst til telefonen. Pillen du tar for blodtrykket sender klokkeslettet til journalen når den kommer i kontakt med magesyre. Hvor er du når blodtrykket stiger? Hva holder du på med? Alt kan samles, lagres og analyseres.

Prøv å forestille deg hvilken betydning det kan få. For forskningen, for helsen din og for å forenkle daglige gjøremål. Overvåking? Tja. Det er all grunn til å overvåke overvåkerne. Men de fleste er nok villige til å være med på byttehandelen denne gangen også, tenker jeg. En storebror kan være grei å ha, selv om han stirrer.

Les også: