Kommentar

Hvorfor så redd, Putin? | Helene Skjeggestad

  • Helene Skjeggestad
    Helene Skjeggestad
    Korrespondent i Russland
Den russiske presidenten Vladimir Putin hører på sin talsperson Dmitrij Peskov.

Korrupsjon er normen, ikke unntaket i Russland. Men noe er annerledes denne gang.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Avsløringene av nettverket rundt Russlands president Vladimir Putin gir en sjelden innsikt i de mørke rom i det russiske systemet. Dokumentene, som Aftenposten har fått tilgang til via The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og den tyske avisen Süddeutsche Zeitung, åpner dører som til nå har vært låst.

Særlig overrasket bør man likevel ikke bli.

Bruk av uformelle kontakter og personlige nettverk (på russisk blat ) for å skaffe seg varer, tjenester – og i senere år penger – har en lang historie i Russland. Og systemet fungerer på alle nivåer i samfunnet.

En god dag på jobben

Da jeg bodde i Moskva i 2009, fikk vi plutselig en dag besøk av en mann som sa han skulle kontrollere gassystemet på kjøkkenet. «Ventilen må byttes. Det koster egentlig 500 rubler, men jeg skriver 1000 rubler. Dere betaler meg 750, men ber huseieren deres betale 1000 rubler. Litt til dere, litt til meg. En god dag på jobben».

Søndagens avsløringer viser at Putins vennekrets må ha hatt veldig mange gode dager på jobben.

Tas på alvor

Dette er ikke første gang det kommer beskyldninger om korrupsjon mot presidentens nærmeste krets. Men denne gang er det tydelig at beskyldningene treffer en nerve. Etter at ICIJ hadde stilt spørsmål til russiske myndigheter, gikk Dmitrij Peskov, Putins personlige pressetalsmann, ut og advarte mot kommende beskyldninger.

Det hører til sjeldenhetene at korrupsjonsanklager mot Putin blir nevnt i russisk presse. Langt mindre at de kommenteres fra høyeste hold.

Uttalelsen fra Peskov følger et kjent mønster. Det som presenteres fra vestlig presse, er sprøyt. Alt som ikke styrker Putins stilling, er en del av en større konspirasjon.

Men hvis det er så lite hold i avsløringene, hvorfor tar russiske myndigheter dem så alvorlig?

1. Omfanget

Det mest åpenbare er at denne lekkasjen viser omfanget og detaljer på et helt annet nivå enn tidligere. Der man tidligere har antatt forbindelser, kan man nå dokumentere.

2. Kampen om makten

En mindre åpenbar grunn til at Putin rykter de nyeste avsløringer, er den interne maktkampen i Kreml.

En teori er at Putin-lojalister, FSB, oligarker og etterretningsmiljøer hele tiden kjemper en maktkamp innenfor de røde murene. Trolig har alle disse miljøene svin på skogen og kommer ikke til å reagere med moralsk forargelse over avsløringene rundt Putins krets.

Men den negative omtalen kan kanskje bli brukt som skyts i en fremtidig maktkamp.

3. Økonomisk presset

Russland har gjort seg helt avhengig av inntekter fra olje— og gassektoren. Det gikk fint så lenge oljeprisen holdt seg over 100 dollar fatet, men med dagens oljepris på omtrent 40 dollar, er situasjonen dramatisk.

Putin har holdt seg populær ved å gjenreise Russlands stilling i verdenspolitikken. Men vil han klare å holde på populariteten når den økonomiske krisen treffer vanlige russere med full styrke?

Er det noe Russland trenger, så er det skatteinntekter. Derfor ser skatteparadisskandalen som Aftenposten presenterer, ikke bra ut for den jevne russer som sliter stadig mer med å få endene til å møtes.

Twitter: @Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Kultur
  3. Vladimir Putin
  4. Korrupsjon