Jevnest kamp om de to største byene

valg-WhJO1Eqe1Q.jpg

Det må være svært lenge siden det en uke før et lokalvalg var så åpent i de to største byene samtidig.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Meningsmålinger er usikre. Kommentatorer bommer. Mye kan skje på en uke.

Men nå – med bare syv dager igjen: Hvem ligger best an i kampen om makten i de største byene?

Her er en kort oppsummering utarbeidet sammen med Johan Giertsen i nettstedet Pollofpolls.

Se en god oversikt over meningsmålinger og status i byene her

Oslo: Dødt løp

I 2003 ble Oslovalget avgjort med drøyt 300 stemmer. Så jevnt kan det bli igjen.

Mellom september i fjor og midten av juni i år var det ingen Oslo-målinger som ga det borgerlig byrådet med Høyre, KrF og Venstre et nytt flertall. 18 års borgerlig styre så ut til å gå mot slutten. Men bådeKlassekampen ogAftenpostens siste målingerviser at borgerlig side har styrket seg siden juni. Bare 210 stemmer manglet for de borgerlige på å beholde makten på Aftenpostens siste måling ifølge TV2s beregninger. Det samme bildet avtegner seg på TV2s egen måling fra søndag. Der skiller det kun 338 stemmer mellom blokkene.

I et så jevnt valg kan mange forhold avgjøre. Ett spenningsmoment er om de unge, ferske velgerne som har flokket til MDG faktisk stiller opp på valgdagen. For Ap og Høyre blir det kritisk å mobilisere sine sympatisører til å bruke stemmeretten. Ap må få flere i Groruddalen og omegn til å stemme. Høyre må få sine til å gå mann av huse i frykt for eiendomsskatt og Rødt og SV ved roret.

I Oslo blir det en innspurt med husbesøk og neglebiting.

Bergen: KrF kan avgjøre

Aps Harald Schjelderup overtar byrådsmakten i Bergen. Det har virket svært sannsynlig. Fra september i fjor til for to uker siden viste tolv lokalmålinger på rad at de borgerlige partiene vil miste makten.

Cruiseflausen til ordfører Trude Drevland. Bybanebråk. Gjeninnføring av eiendomsskatt. Det har vært mye støy på borgerlig side i Bergen.

Men fredag kom målingen i Bergens Tidende som Høyre har håpet på. Den ga igjen de borgerlige partiene, inkludert KrF, flertall. Langt flere frustrerte borgerlige velgere, som hadde satt seg på gjerdet, falt i denne målingen ned igjen på borgerlig side.

Samtidig ga Bergensavisens like ferske måling et fortsatt rødgrønt flertall. Det samme gjorde en lokalmåling i VG lørdag.

I gjennomsnitt skiller det ikke mer enn 3000 stemmer mellom blokkene på de tre siste målingene.

Bergensvalget avgjøres derfor trolig av om de borgerlige partiene i innspurten makter å få sine tidligere sympatisører til å svelge irritasjonen over alt bråket og stemme borgerlig på nytt.

Dessuten har KrF ikke valgt side. Partiet kan fort bli avgjørende og det er åpent hva partiet gjør, særlig dersom Ap trenger støtte både fra SV, MDG – og KrF.

Med andre ord: I Bergen er det nå helt åpent hvem som vinner valget – og hvem som samarbeider etter valget.

Trondheim: Ottervik trygg

På de siste målingene faller Ap og ordfører Rita Ottervik ytterligere. For første gang siden 2013 havnet Ap i forrige uke under førti prosent på en lokalmåling i Trondheim (InFact for VG 3.9). Trolig straffes partiet nå for mangler i eldreomsorgen som har fått mye oppmerksomhet.

Men særlig spennende blir ikke valget i Trondheim av den grunn. Høyre gjør det bare middels godt. Sentrumspartiene har valgt et langvarig samarbeid med Ap. Og MDG gjør det så sterkt at talsperson Hilde Okopu er aktuell som ny varaordfører.

Etter tolv år som ordfører tyder alt på at Rita Ottervik fortsetter i fire år til.

Stavanger og Sandnes: Fortsettelse følger.

I både Stavanger og Sandnes er det svært sannsynlig at maktforholdene ikke endres etter valget.

Stavanger styres av en koalisjon av Høyre, Venstre, KrF, Sp og Pensjonistpartiet. Det samarbeidet ser ut til å holde. Ap gjør det heller ikke så sterkt som før i oljebyen. På den siste lokalmålingen falt Ap så mye som 4,7 prosent (Respons for Stavanger Aftenblad, 20.8).

I Sandnes trives Frp og Ap godt i et oppsiktsvekkende samarbeid. Også det ser ut til å fortsette. Dermed er det svært sannsynlig at Christine Sagen Helgø (H) beholder ordførerkjedet i Stavanger og Stanley Wirak (Ap) gjør det samme i Sandnes.

Kristiansand: Trolig blått

En bred koalisjon av Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet styrer i dag sørlandsbyen. Dersom denne alliansen holder sammen har meningsmålingene over lang tid tydet på at det ikke blir noe maktskifte i Kristiansand. Den siste lokale målingen bekreftet dette klare bildet (Respons for Fædrelandsvennen, 17. august).

Trolig ligger Aps eneste mulighet til makt i å lokke det tredje største partiet i byen, KrF, over på sin side. Det, sier sentrale kilder i KrF, er det små sjanser for.

Fredrikstad og Sarpsborg: Ap-bastioner

Østfolds to størst byer er røde. Og forblir det.

I Fredrikstad synes ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) dømt til å fortsette. Det eneste spenningsmomentet er om Ap får rent flertall eller ikke. Den siste lokalmålingen ga Ap "bare" 45,4 prosent (Sentio for Arbeiderpartiet, 29.8).

I Sarpsborg styrer en rødgrønn koalisjon sammen med Venstre. Ap falt stygt (8,1 prosent) på den siste lokale målingen (InFact for Sarpsborg Arbeiderblad, 25.8). Likevel: Med en oppslutning på solide 44,9 prosent og en 100 år gammel tradisjon for Ap-styre i ryggen, virker det sikkert at ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) får fortsette.

Drammen: Blått

Høyre og Frp står så sterkt i Drammen at dagens ordfører Tore Opdal Hansen (H) med stor sannsynlighet fortsetter. Ap må trolig samle alle (eller nesten alle) de andre partiene for å kunne ta makten. Det virker svært lite trolig.

Åpent i Nord

Meningsmålingene i Tromsø har i lang tid vist at Høyre, Frp og Venstre mister byrådsmakten med god margin. Men også i Tromsø er Ap i fall, ned 4,5 prosent på siste lokalmåling (Norfakta, 3.9). Sp og MDG kan havne på vippen. Og Rødt har på seks målinger på rad fått over ti prosents oppslutning. Det gjør partiets frontfigur Jens Ingvald Olsen til en aktuell ordførerkandidat – noe som igjen kan mobilisere velgere på høyresiden. Mest sannsynlig er det likevel at Høyre gjør det så svakt at Ap danner et mindretallsbyråd i Tromsø.

I Bodø er det jevnt. Her kan MDG havne på vippen. Og i Harstad er Ap i enda sterkere fall enn i Tromsø.

Det blir spennende i nord.

Men aller mest spenning knytter det seg til valget i Oslo – og i Bergen.

Det må være svært lenge siden det en uke før et lokalvalg var så åpent i de to største byene samtidig.