En supermakt i lommeformat?

  • Nils Morten Udgaard
Britenes statsminister Boris Johnson har lagt frem sin strategi for utenriks- og sikkerhetspolitikk. Her er han i Nord-Irland tidligere i mars.

Boris Johnson fremstår som Europa-blind når han legger strategi for Storbritannias utenrikspolitikk.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Mens det fremdeles slår gnister i forholdet mellom Storbritannia og EU, har statsminister Boris Johnson lagt frem sin første «integrerte oversikt» over landets utenriks- og sikkerhetspolitikk – på utsiden av EU. Han vil satse sterkt på regionen «Indo-Pacific» – langs Det indiske hav og Stillehavet. Han sender britenes nyeste hangarskip til området, med store deler av marinen som eskorte.

Dette er farvann som britene kjenner godt fra sin koloni-fortid, men i dag også en region med verdens raskest voksende økonomi. Handel er uten tvil en bakgrunn for dreiningen mot Asia. Men det illustrerer også at økonomi er det åpne spørsmål ved britenes nye satsing: Hangarskipet blir i første omgang satt opp med jagerfly utlånt fra USA.

Les hele saken med abonnement