Kommentar

Leseliste for helgen | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator

Foto: CARLOS BARRIA / X90035

Etter noen dager i Georgia og Nord-Carolina, har jeg nå kommet til Chicago i Illinois. Snart kommer flere kommentarer og kommentasjer, men i dag blir det fem lesetips.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

1. Et rigget valg?

Ukens tema har vært Donald Trumps eksotiske forestilling om at presidentvalget er rigget i hans disfavør.

Da han i den siste tv-debatten nektet å love å respektere valgutfallet, ble det oppstyr, selv om han egentlig bare gjentok hva han har sagt før.

Uansett, også mange republikanere mener at deres kandidat er på styr. Her er en relativt kort og klargjørende artikkel av Jonathan S. Tobin i konservative Commentary om det amerikanske valgsystemets reelle og innbilte svakheter

2. Viser epostene stygge ting om Hillary?

Donald Trump og hans folk mener at Hillary Clintons eposter, hacket av noen nær Vladimir Putin (ifølge amerikansk etterretning) og offentliggjort av Wikileaks, viser stygge sider ved henne.

Tvert imot, skriver forfatteren og journalisten Thomas L. Friedman i The New York Times, e-postene viser en pragmatisk sentrum-venstre politiker, velegnet for presidentembetet.

3. Faktasjekken av utenrikspolitikken

Mange vil mene at interessen for det amerikanske valget i norske medier grenser til det sykelige. Det er noe i det, selv om vi journalister deler lidelsen med mange lesere (slikt kan vi måle).

Uansett, valget er viktig for Norge og verden også, først og fremst fordi de to kandidatene står for ganske ulik utenrikspolitikk.

Newsweek tok bryet med å faktasjekke seks påstander kandidatene kom med på dette saksfeltet i ukens tv-debatt.

4. En slags amerikansk SV-er?

Mer utenrikspolitikk: Det grønne partiets presidentkandidat, Jill Stein, som har noen få prosent på målingene, skrev for en uke siden på Twitter at Hillary Clintons utenrikspolitikk er mye mer skremmende enn Donald Trumps.

Hun mener et valg av Clinton innebærer fare for atomkrig mot Russland. Her er et intervju med Stein i Slate, der hun legger ut om mange utenrikspolitiske tema. Hun er en slags amerikansk SV-er, men bare en slags.

5. Homoforsvar for Trump

Så noe helt annet: Mange homofile i Det republikanske partiet har støttet Donald Trump fra tidlig i nominasjonsprosessen, mest fordi de realistiske alternativene var hvitglødende konservative og religiøse folk som Ted Cruz.

Nylig kom David Lampo med et forsvar for Trump i homobladet Washington Blade. Der hevder han også at Barack Obama og Hillary Clinton ikke alltid har vært så homovennlige som de nå fremstår. Det Lampo glemmer, mener jeg, er at Trumps liberale holdninger later til å være historie. Kan han regne med at en president Trump snur tilbake?

Les mer om

 1. Frankly speaking
 2. Hillary Clinton
 3. Donald Trump
 4. USA-valg 2016

Frankly speaking

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Trumps ego kan bli redningen | Frank Rossavik

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Et opprør som ikke lar seg ignorere | Frank Rossavik

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Leseliste etter valget | Frank Rossavik

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Valget som kan forandre verden | Frank Rossavik

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Gjør USA greit igjen | Frank Rossavik

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  USAs ukrainere frykter Trump | Frank Rossavik