Kommentar

Prinsesse på skolevei | Harald Stanghelle

 • Harald Stanghelle
  Kommentator

Kronprinsparet har en selvfølgelig rett til å ta avgjørelser på sine barns vegne, også når det innebærer at de snur ryggen til den offentlige nærskolen, skriver Harald Stanghelle. Foto: Braastad, Audun

En 10-årings skolevalg er blitt et hett diskusjonstema. Meningsløst eller historiebevisst?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Foreldrenes rett til å ta avgjørelser på sine barns vegne, er en samfunnsverdi. Den retten har selvfølgelig også kronprinsparet. Det skulle bare mangle. Men slik kongelige fødsler, ekteskap og dødsfall går inn i en større sammenheng, så angår også en tronarvings livsvalg det folk hun tilhører.

Lettere absurd ble det likevel å følge forsommerens intense debatt om en 10-årings skolevalg — utløst av at foreldreparet på Skaugum vendte den offentlige nærskolen ryggen.

Men like selvfølgelig som at kongelige foreldre velger skole for en tronarving, like selvfølgelig er det at dette verdivalget påkaller offentlig interesse. Ikke minst i en nasjon der vi elsker å kalle de kongelige for folkelige.

Dette siste er selvfølgelig nokså tøvete. For blir de kongelige alminneliggjort i en slags daglig folkelighet, ja, da vil vi fort se begynnelsen på slutten for en anakronistisk statsform.

Avgjørende livsfase

Bare i to livsfaser er en tronarving plassert sammen med resten av folket: På skolen og under militærtjenesten.

På skolen møter tronarvingen barn som ikke er spesielt utvalgt for henne. Et slags tverrsnitt med sine sterke og svake sider: Familier som sliter. Ulikheter i samfunnet. De gode elevene og dem som faller utenfor. Hele den menneskemosaikk som utgjør et ekte skolesamfunn.

Den purunge prinsessens skolevalg ble nok mer problematisk enn man på forhånd hadde trodd på Skaugum

Møtet med denne sammenraskede mangfoldighet gir et inntrykksvart barn uvurderlig innsikt. Ikke bare om de mange støpninger vi mennesker kommer i, men også om de hjem og det samfunn som former oss som individer. I siste instans også som nasjon.

For en tronfølger kan denne bevisste og ubevisste kunnskapen være avgjørende. Ikke minst for å forstå det folk hun en gang skal kalle sitt eget. Det dreier seg om læring ved deltagelse gjennom hverdager som blir til år.

Noe trist

Det er noe trist over at kronprinsparet velger å ta tronfølgeren ut av denne læringsprosessen. De kan ha kommet i skade for å frata henne en meget viktig kvalifikasjon som fremtidig dronning: Et ekte og langvarig besøk i den verden det store, store flertall av hennes fremtidige undersåtter kjenner som sin egen.

I stedet blir det nå eliteliv fra 10-årsalderen – også på skolebenk og i skolegård.

Debattinnlegg:

Les også

«Vi har en 10-åring som må bytte skole slik at hun kan fylle en rolle hun ikke har valgt selv»

Ikke et vondt ord om Oslo International School (OIS). Den er sikkert utmerket. Men skolen er altså mer eller mindre erklært innrettet mot barn av utlendinger som er her på jobboppdrag eller barn av nordmenn som regner med å tilbringe mye tid utenfor Norges grenser.

Og så hevdes det at noen ambisiøse — eller kanskje like gjerne forutseende - foreldre velger OIS for å forberede sitt barn til konkurransen om gode internasjonale læresteder og jobber.

Da er det et paradoks at den eneste 10-åringen i landet som er forhåndsdømt til en nasjonal jobb, plasseres akkurat der.

Under nasjonens hud

Igjen går det på at en tronarving bør gis en utdannelse som forståelsen for eget land, ikke som fjerner henne fra den.

Dette ville selvsagt ikke vært relevant hvis hun begynte på en alminnelig privatskole. Men prinsessen begynner nå på en skole der norsk historie og samfunnskunnskap ikke er det som settes i det læremessige høysetet. Her blir det ingen spennende opplæring i det norske samfunnsmønsteret.

Knapt noe gruppearbeid om politikk og verdivalg. Og i alle fall ikke på norsk. Det er da også lite trolig at slikt preger friminuttenes engelspråklige samtale.

Norges kongerekke kommer nok tronarvingen til å få med seg. Den kan hun lære hos besteforeldrene. Men fjernes hun de neste årene fra den eneste mulighet til å komme inn under huden på sitt eget land? Sammen med, og slik andre norske barn gjør det.

I så fall kan dette påvirke hennes dypere, og gjerne ubevisste forståelse av den nasjon hun er forhåndsdømt til å være statsoverhode for.

Politisk kronprins

Prinsessen skal tilegne seg «grunnleggende engelskkunnskaper», var kronprinsens knappe offentlige begrunnelse. Han hørte nok selv at det lød ganske tynt, og mange av oss med barn i den offentlige skolen ristet på hodet. For dette er problematisk i seg selv: At det ikke gis en troverdig forklaring på et viktig veivalg i en tronfølgers liv.

En tronarving bør gis en utdannelse som forsterker forståelsen for eget land, ikke som fjerner henne fra den

Vi vet selvsagt ikke hvilke råd kronprinsparet har fått. Vi vet heller ikke om rådene er fulgt. Vi vet heller ikke om paret på Skaugum har gode nok rådgivere. De fleste oppfører seg jo med mer eller mindre narraktig servilitet i kongelig selskap. Da er det ikke sikkert ufiltrert sannhet når frem.

Men det er interessant å se hvordan kronprinsparet ønsker å spille en rolle utover å være til stas. Aldri tidligere har vi sett en så politisk orientert tronarving som kronprins Haakon. Han og kronprinsessen har da også systematisk etablert bånd til et lite utvalg av vårt lands politiske og kulturelle elite. Ja, i så stor grad at FrPs Per Sandberg i vår «anklaget» dem for å tilhøre venstresiden i norsk politikk.

Folkesjelens nerve

I så fall er høstens skolevalg et brudd med dette. Det trenger ikke kronprinsparet bekymre seg over. Men det er også brudd med det unge norske kongehusets tradisjon. Det burde mane til større ettertanke.

Martin Kolberg var raskt ute og mente skolevalget var begynnelsen til slutten på monarkiet.

Det er å ta for sterkt i. Men det er ikke sikkert det er et betryggende tegn for kongehuset når den bastante monarkist Per Olaf Lundteigen i et sommerintervju med Dagens Næringsliv legger til: «Tilliten blir tynnere og tynnere for hvert år».

Kronikk:

Les også

Kritikkstormen er en sorgreaksjon over at Norge ikke lenger er landet for like muligheter

Den purunge prinsessens skolevalg ble nok mer problematisk enn man på forhånd hadde trodd på Skaugum. Det traff en nerve i den norske folkesjelen. Sammenstøtet gjorde vondt, og fikk engasjerte foreldre til å skrive artikler med forsvar for den offentlige skolen.

Woody Allen og kronjuvelene

Kanskje gjorde det vondt fordi vi ble fratatt en illusjon. Eller som Cathrine Sandnes så lekent formulerte det i Dagbladet: «Man vet man er norsk når man blir forbløffet over at kongehuset oppfører seg annerledes enn folk flest».

VG Helg hadde i sommer et fascinerende intervju med den legendariske filmskaperen Woody Allen. Han er mild sagt skeptisk til ånder, engler og andre av alternativbevegelsens fetisjer.

Da VGs journalist forteller Woody Allen om at ånder og engler er leveveien til en norsk prinsesse som befinner seg noe lenger ned i arverekkefølgen enn 10-åringen, utbryter filmskaperen:

«Hun bør passe på så hun ikke roter bort kronjuvelene».

Slik kan det også sies.

Les mer:

 1. Les også

  Monarkiet hører fortiden til

 2. Les også

  Når noen skummer fløten

 3. Les også

  Endrer «Fra Alt for Norge» til mottoet «Alt for Meg»

 4. Les også

  Mer folkelige blir de ikke

 5. Les også

  - Et skritt i retning av avvikling av monarkiet

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Ingrid Alexandra blir tenåring i dag. Redaktørforeningen tror pressen fortsatt vil behandle henne varsomt - men ikke med silkehansker.

 2. NORGE

  Prinsesse Ingrid Alexandra bor i Viken, men skal gå på skole i Oslo. Hvordan kan det ha seg?

 3. NORGE

  Haakon og Mette-Marit skal ansette «varm og trygg omsorgsperson» for barna sine

 4. KOMMENTAR

  Mystisk luksusyacht, kriminelle byggearbeidere og stigende utgifter holdes hemmelig. Det er på høy tid å lufte ut på Slottet.

 5. KOMMENTAR

  Mennesker i livskrise har krav på respekt. Ikke sirkus. | Harald Stanghelle

 6. VERDEN

  Norske kongelige på plass for å feire prins Charles