Kommentar

Kaos er unngått - men den greske oppoverbakken kan bli enda lengre

  • Ola Storeng
    Ola Storeng
    Tidligere økonomiredaktør
Hellas' statsminister Alexis Tsipras har spilt et høyt spill om den greske økonomiske fremtiden. Her fotografert på vei inn til søndagens møte med eurosonens ledere.

Den som studerer både gamle og nye avtaler mellom Hellas og landets kreditorer, skjønner at landet kunne trenge å bli styrt som en koloni. Men er det mulig i lengden?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

— Nå er det ingen tvil lenger: De vil straffe oss, kom det fra bilradioen.

Jeg fulgte innspurten i maratonmøtet i Brussel via gresk radio i en leiebil på vei fra Volos til Athen, en fire timers tur gjennom flere tusen år gammelt kulturlandskap.

Spenningen var til å ta og føle på. Grekerne opplevde et stevnemøte med skjebnen.

Noen timer tidligere, lenge før soloppgang, hadde jeg i halvsøvne funnet frem frem mobiltelefonen for å sjekke: «Nesten like uavklart i forhandlingene som da vi hadde lagt oss fem timer senere».

Akkurat da morgensolen flommet over det tusen år gamle kulturlandskapet, ble tonen fra programlederne «Nikos» og «Costas» enda dystrere. Da lekket det ut nye detaljer om kravene som topplederne presenterte for statsminister Alexis Tsipras.

«Nikos» og «Costas», som den siste halve timen hadde filosofert over hva som hadde gått galt i Hellas - og ikke minst hvilke feil og mangler som grekerne selv hadde gjort, listet opp hvilke strenge krav landets kreditorer stilte: Skatteøkninger, budsjettkutt og reformer som må kjøres gjennom nasjonalforsamlingen i løpet av to dager.

Les også

Aftenposten mener: Hellas står foran mange magre år

Be aware of Greeks bearing gifts

Kreditorenes forklaring er enkel: Grekere er ikke til å stole på. Og spesielt ikke Alexis Tsipras.

Selvsagt dreier det seg om mye mer: Nemlig å sende en advarsel til alle i EU, og spesielt venstrepartier i land med stor gjeld. Vilkårene vil være beinharde, med tap av nasjonal selvråderett, for land i eurosonen som ikke skikker sitt bo.

Men likevel kan kreditorene, i dagens situasjon, ha mer rett enn de aner. Grekerne har store problemer med å levere. Det politiske systemet i Hellas er malt i stykker av en økonomisk kriseoppskrift som ikke virket. Tre statsministere som hadde på tatt på seg å førsøke å føre kreditorenes oppskrift ut i livet, har mistet jobben.

Hellas har alltid ligget på etterskudd på planene som kreditorene har diktert. Men likevel har landet siden våren 2010 gjennomført dobbelt så store budsjettkutt som land som Spania, Portugal og Irland — land som også har kriselån fra eurolandene.

Derfor har også økningen i arbeidsledigheten vært eksepsjonell stor.

Fra himmelske løfter til jordiske mareritt

Valget av Tsipras, en slags overvintret studentpolitiker, til statsminister er det endelige beviset på at denne økonomiske utviklingen gjør at Hellas er i politisk oppløsning. Nå har den uerfarne statsministeren i løpet av få måneder ført sitt land nær en finansiell kollaps.

Det er gått drøye fem måneder siden jeg sto på Omoniaplassen i Athen og hørte lederen for det løst sammentømrede Syriza-partiet. Det var tre dager før valget som ga partiet en brakseier.

Sparepolitikken skulle ta slutt på dagen hvis han ble statsminister, sa Tsipras den gangen. Avtalen med EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og IMF skulle rives i stykker - og ekspertene fra denne troikaen av lånegivere skulle ut av de greske regjeringskontorene.

Les også:

Les også

Tsipras: – Avtalen er vanskelig

Nå skal ekspertene tilbake i regjeringskontorene, og statsrådene får ikke engang fremme forslag for nasjonalforsamlingen uten å ha spurt troikaen.

Hellas vil bli forsøkt fjernstyrt omtrent like strengt som en koloni.

Bare økonomisk vekst kan redde Hellas

Tsipras går en usikker fremtid i møte. Det er ikke bare fordi han har gjennomført en dobbel eller trippel saltomortale — som splitter Syriza og gjør ham avhengig av samarbeid med høyrepartiet Nytt demokrati.

Det virkelige avgjørende spørsmålet er om det er mulig å unngå at den fortsatte sparepolitikken, som Tsipras nå har sagt ja til, også vil gjøre det umulig å få virkelig vekst. I så fall vil alle fine avtaler om budsjettoverskudd og økonomiske reformer vise seg umulige å gjennomføre i praksis - både økonomisk og politisk.

Det er vanskelig å se at kreditorlandene har gitt Tsirpras gode odds. Går det riktig dårlig vil den politiske vinneren i Hellas kunne bli det nynazistiske partiet, Gyllen Daggry - som i motsetning til Tsipras gjerne vil gjeninnføre greske drakmer.

Frykten for Grexit vil bestå.

Les også

  1. - Ny vurdering om greske banker onsdag

  2. Vi husker krisene i nyhetsbildet

  3. EU-president: -Hellas-løsning klar

Les mer om

  1. Kultur