Kommentar

Kommentar: Teknologien vil snu arbeidslivet på hodet - men de fleste av oss lukker øynene og håper at det går over.

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

Roboten Pepper ble tatt i bruk ved AZ Damiaan hospital i Belgia i sommer. Arbeidsoppgavene er å ta imot pasienter og besøkende. Foto: FRANCOIS LENOIR / X01164

Aftenpostens ferske undersøkelse bekrefter tidligere funn: Norske ledere undervurderer kraften i den teknologiske utviklingen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Foto: Borgen Ørn E

Husker du Komiske Ali? Han spilte hovedrollen i noen av de villeste TV-øyeblikkene jeg kan huske. Egentlig het han Mohammed Said al-Sahhaf, og var Saddam Husseins informasjonsminister da 350.000 soldater invaderte Irak i 2003. Strategien hans var å late som ingenting. Selv da de amerikanske stridsvognene dundret gjennom Bagdads gater, forsikret han smilende byens innbyggere om at de var i de tryggeste hender, og at de vantro flyktet med blodsmak i munnen og halen mellom bena.

Nå, når norske ledere svarer på hvordan de forholder seg til endringene som vil komme, er det Komiske Ali jeg tenker på.

Sen noen av høydepunktene fra Komiske Alis virkelighetsfornektelse:

Ledere tror det ikke gjelder dem

I forbindelse med Aftenpostens teknologikonferanse mandag 19. og tirsdag 20. september har Aftenposten og Opinion gjennomført en undersøkelse blant norske ledere. Av svarene går det frem at de fleste - tre av fire - mener at teknologi vil bli viktigere eller svært mye viktigere for bedriften i løpet av de tre neste årene.

Les også

– Hvis du velger å dyrke det bestående, så er du ferdig

Det urovekkende er at bare to prosent tror at det vil påvirke bedriftens kjernevirksomhet negativt eller gå ut over omsetning og lønnsomhet.

Eller med andre ord: Vi ser orkanen som kommer dundrende mot oss, men regner med at den vil skifte retning og blåse forbi.

Les også

Teknologi som fundament
for modige beslutninger | Hege Skryseth

Mangler strategier

Opinion og Aftenposten er ikke alene om lignende funn. I mars viste en undersøkelse gjennomført på oppdrag av bransjeorganisasjonen Norsk Industri og Siemens at syv av ti bedrifter mangler strategier for digitalisering.

Vi ser orkanen som kommer dundrende mot oss, men regner med at den vil skifte retning og blåse forbi.

Ifølge rapporten «IT i praksis» fra IKT-Norge og Rambøll Management Consulting mener landets IT-ansvarlige at bare syv prosent av topplederne har svært god kompetanse med hensyn til gevinstrealisering, og at nesten halvparten har dårlig eller svært dårlig kompetanse på området. For mellomlederne er tallene enda verre - og det er hos dem ansvaret ofte ligger.

Les også

Arendalsuka - teknologisamtalen: Hele verden endrer seg - hva gjør vi nå?

Trenger kunnskap

Skal Norge klare å skape nye arbeidsplasser og nye verdier i årene som kommer, må vi forstå hva som er i ferd med å treffe oss. Det er det Rita McGrath, en av verdens fremste teknologitenkere, kaller slutten på konkurransefortrinn. Det den kanadiske investoren Leonard Brody kaller en komplett omskriving av klodens operasjonssystem.

Mange bransjer og næringer har ikke merket så mye - ennå. Det betyr ikke at de ikke vil bli berørt. Selv behovet for mange av våre største offentlige institusjoner vil kunne forsvinne, mener Primavera de Filippi, som forsker på blockchain-teknologi ved Harvard.

Alle tre er blant hovedtalerne på Aftenpostens teknologikonferanse.

Stridsvognene er i byen allerede. Det nytter ikke å se en annen vei.

 1. Les også

  Casey Gerald var fattig og foreldreløs. Nå er han kjent verden rundt for å blåse liv i oppstartsbedrifter.

Les mer om

 1. Teknologi og fremtidens arbeidsmarked
 2. Teknologi
 3. Arbeidsliv
 4. Bedrifter
 5. Digitalisering
 6. Industri
 7. Aftenposten