Kronikk

En verdig vinner av Nobelprisen i litteratur

Når Kazuo Ishiguro i dag mottar Nobelprisen i litteratur, er det for ein forfattarskap med stor lesarappell gjennom kombinasjonen av fem stikkord: Nagasaki, perspektiv, verdighet, solidaritet og kommunikasjon.
Kronikk

Hva er poenget med fastlegen?

Hvorfor kan vi ikke bare gå til sykehusspesialister med alle helseplagene våre?
Kronikk

«Dette er noe av det styggeste jeg har sett»

For undertegnede er det åpenbart at det såkalte «innvandringssporet» utgjør den reelle begrunnelse for finansministerens manglende tillit.
Kronikk

Kan vi stole på NATO?

Om ti år har vi sannsynligvis ikke det NATO vi kjenner i dag.
Kronikk

Heia de skamløse!

96 prosent av muslimske menn i Norge skal være for likestilling. Er det virkelig noen som kjøper denne konklusjonen?
Kronikk

Langrennssporten er på ville veier

Medisinske eksperimenter, smøretrailere og tomme tribuner. Er verdens beste langrennslandslag i ferd med å ødelegge gleden ved hele sporten?
Kronikk

Kameraten, elskerinnen og ektefellen

Tre kvinner rundt Lenin - kameraten, elskerinnen og ektefellen - bidro til at Sovjetunionen ble en pionér på kvinners rettigheter. En av dem måtte bøte med livet underveis.
Kronikk

«Selsom tolkning av Nobels vilje»

Heffermehls skremsler om at Norge kan bli fratatt fredsprisen dersom Stortinget og Nobelkomiteen ikke retter seg etter hans tolkning av Nobels vilje, bygger på bisarre forutsetninger.
Kronikk

Du er så vanskelig. En historie om Dovre kommune og sykdommen ALS.

Per Egil Sporsheims lider av ALS. Ingen i Dovres helseomsorg visste noe om sykdommen. Men enda verre: De ante ingenting om hjelpeordningen som både Erna Solberg og Bent Høie har gått helhjertet inn for.
Kronikk

Martin Luthers 95 teser endret Europa

I dag er det fem hundre år siden Martin Luther skal ha slått opp 95 teser på kirkedøren i Wittenberg. Ekkoet bredte seg som et historisk jordskjelv gjennom Europa.
Kronikk

Ikke la barna ta halloween-regien | Owren og Frimand-Anda

Like sikkert som at prisen på gresskarene dumpes i oktober og nipsbutikkene flommer over av billig godteri pakket enkeltvis i plast, er debatten om halloween i den norske kulturen.
Kronikk

Hva skjedde egentlig i valgkampen? | Olaussen og Eidset

I løpet av valgkampen hengte Arbeiderpartiet seg på venstresidens kritikk av privatiseringspolitikken og på Senterpartiets sentraliseringsfrykt. Kanskje ble de oppfattet som mindre tydelige enn SV og Sp? Og da foretrakk velgerne de «ranke og rene».
Til toppen