Kronikk

Alle har det, likevel er det tabu. Tør du å snakke om tarm?

  • Martin Kaasgaard Nielsen

Det kan redde liv. Også ditt.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I år vil rundt 6000 nordmenn rammes av kreft i magen og i tarmene. Altfor få er klar over at de er i risikogruppen til tross for at mage— og tarmkreft er den tredje største kreftformen i Norge.

Tirsdag kunne vi lese i Aftenposten om Heidi Torkildson Ryste som blogger om kreft og stomi, og det er akkurat slike som Heidi vi trenger for å bygge ned tabu rundt tarmen.

Det er tøft gjort å stå frem med diagnoser som folk helst vil holde hemmelig, men vi trenger flere som kan bidra til å løfte tarmkreft ut av en av tabuenes aller mørkeste avkroker.

Alle har det, likevel er tarm tabu

I fjor åpnet NORILCO døren for mage- og tarmkreftrammede, som inntil nylig har vært en stor gruppe uten en egen pasientorganisasjon.

Martin Kaasgaard Nielsen

Kreft er relativt nytt for foreningen vår, men vår erfaring med stomi og reservoaropererte er uten tvil verdifull i arbeidet med tarmkreftrammede. Et fellespunkt mellom diagnosene er at de berører magen og fordøyelsen, og med fordøyelsen kommer avføring, noe som er flaut og som ingen vil snakke om. Til tross for at alle har det. Tarm er tabu.

3500 tilfeller av tarmkreft i Norge — hvert år

Hvert år oppdages rundt 6000 nye tilfeller av mage- og tarmkreft i Norge.

Av disse utgjør tykk- og endetarmskreft mer enn 3500 tilfeller alene.

I dag er det rundt 34.000 nordmenn som lever med kreft i mage eller tarm.

Etterfulgt av brystkreft og prostatakreft er tykk- og endetarmskreft den kreftformen som rammer oss hyppigst, og den diskriminerer heller ikke mellom kjønn.

Når snakket du med noen om din tarm sist?

I NORILCO jobber vi mye med å bryte ned tabuer som er knyttet til stomi og tarmsykdommer. Flertallet av våre medlemmer er stomiopererte, dvs. at de har utlagt tarm eller urinrør. Når det kun er få eller ingen som snakker om stomi, blir også tabuene bygget oppunder, og det bidrar til å forsterke fordommer og stigmatisering.

Når snakket du med noen om din tarm sist?

Hvis ingen snakker om det, er det heller ingen som kan ta lærdom av det.

En befolkningsundersøkelse fra 2014, gjort av Burson-Marsteller på oppdrag fra Bayer, viser at det er svært lav kunnskap om mage- og tarmkreft i den skandinaviske befolkningen.

I Norge opplever befolkningen at de har lite kunnskap om tarmkreft, nærmere 60 prosent hevder at de besitter dårlig kunnskap om kreftformen, mens hele 25 prosent har ingen kunnskap om tarmkreft.

Vi har en enorm folkeopplysningsoppgave foran oss, og dette klarer vi ikke alene.

Heldigvis er det en yngrebølge på fremmarsj, og vi ser stadig at flere står frem med tabubelagte diagnoser og tilstander, spesielt gjennom personlige blogger og sosiale medier.

De som står frem er modige og gjør en utrolig viktig jobb, spesielt for å nå frem til unge i risikosonen. Men de aller fleste som rammes av mage— og tarmkreft er likevel de aller eldste av oss. For å nå ut til disse trenger vi også representanter som kan stille opp og gi sykdommen et ansikt.

Hallo! Ambassadører søkes

Sammenlignet med de to største kreftformene i den norske befolkningen, brystkreft og prostatakreft som har flere ambassadører som har stått frem i mediene med sin sykdomshistorie.

Når rikskjendiser som Åse Kleveland som representant for brystkreft, og Stein Erik Hagen for prostatakreft står frem i media blir det enklere for oss å snakke om både bryster, prostata og kreft. Men til nå er det få som har villet være ansikt for tarmkreftsaken.

Vi trenger gode ambassadører som tør å stå frem og bidra til å bygge ned tabuer rundt sykdommen.

12. juni er Mage- og tarmkreftdagen

Den 12. juni arrangeres den første mage- og tarmkreftdagen i Norge noensinne og vi ønsker først og fremst å nå ut med en varseltrekant til alle som er i risikogruppen.

Dette handler ikke om å skremme folk, men om å peke på de største risikofaktorene, og ikke minst om å oppfordre folk til å snakke om tarmkreft og plager i magen.

Vi vet at mage som går med magesmerter eller avføringsproblemer vegrer seg for å gå til legen nettopp fordi det kan være flaut å snakke om. Når vi også vet at det å oppdage kreften på et tidlig stadium reduserer risiko for utvikling av alvorlig kreft må vi lære oss å ta signalene på alvor.

Tarm trenger ikke å være flaut.

Delta i debattene - følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

  1. Hun blogger om kreft og stomi: «Det er mange fordommer mot utlagt tarm, som at det lukter eller lekker»

  2. Halvparten tilbys ny kreftbehandling

  3. Undersøkelse reduserer tarmkreft-dødelighet med 27 prosent

Les mer om

  1. Kronikk
  2. Sosiale medier
  3. Kreft
  4. Helse