Kronikk: Bloggere burde forsøke å se seg selv utenfra – og noen av brukerne innenfra | Finn Skårderud

  • Finn Skårderud
Det kan oppstå et etisk underskudd om man etter parolen: Jeg skriver det jeg vil, så får de sårbare heller la være å lese, skriver debattanten.

Ikke all selvrealisering er like pen å se på. Derfor lanserer vi Sunn Fornuft-plakaten.

Dette er en kronikk. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et kronikkforslag, kan du lese hvordan her.

Blogging er delte meninger. Å blogge kan også være å dele kropper. Det kan være fint.

Men når det er i minste detalj, med tall om kalorier, midjemål, BMI, antall kilometer og dietter, da oppstår det noen digitale dilemmaer.

En spisset formulering er kort og godt hvilket ansvar avsenderen bør føle for mottageren.

Nye medier skaper nye muligheter, men også nye risikoer. Da kan det være på sin plass å diskutere holdninger og praksiser. Vi er en gruppe som har laget kampanjen Sunn Fornuft-plakaten, ti velmente råd for etisk kroppsblogging.

Inspirasjonen er pressefolks Vær varsom-plakaten med deres selvpålagte etiske råd.

Nå skaper nettet oss

Hver gang informasjonsteknologien endrer seg, endrer menneskene seg. Nye medier har nærmest lovmessig blitt fulgt av både begeistring og frykt.

Platon engstet seg for innføringen av skriftkulturen, da han mente det ville gjøre sjelene glemsomme. Mediene forandrer forholdene mellom folk og justerer forholdet mellom nærhet og avstand. Fjernsynet sendte verden rett inn i stua.

Nå er det de nettbaserte møtene som er i fokus. Vi har skapt nettet, og nå skaper nettet oss.

Slike møter utfordrer for alvor grensene mellom intimt, privat og offentlig.

Og så kan vi spørre om hvor nær denne nærheten egentlig er. Amerikanske Sherry Turkle er en veteran innen internettforskning. I boken Alone together, skriver hun om hvordan virtuelle forhold tilbyr forbindelser med høyt usikre krav til forpliktelser. Det er kontakt uten vennskapets krav, og vi vet ikke hvem vi kan regne med.

Kroppsmisnøye blant jenter og kvinner er for tiden et normalfenomen. Den tilfredse er en statistisk avviker.

Bloggen er en forfriskende oppdatering i mediebildet. Den fremmer mangfold og ytringsmuligheter. Alle kan blogge. For noen er det en delt dagbok, for andre en talerstol for politikk, livsstil eller en dille, for noen et nytt levebrød.

Jeg har selv møtt mange som snakker om det terapeutiske ved å poste sitt liv.

Vanskelige erfaringer blir gitt en form, det blir delt, og mangle opplever stor støtte. Andre eksperimenter med bloggen som sjanger, nærmest et artistisk uttrykk.

Kroppsmisnøye er normalen

Kostnadene er lave, og bloggeren er ofte både amatør og sin egen redaktør. Og bloggen gjør noe med opplevelsen av tid.

Avstanden fra avsender til mottager er meget kort. En slik umiddelbarhet gir ofte bloggen en friskhet, en spontan rufsethet.

Det kan selvsagt ramme kvaliteten. Den koreanske popfilosofen Byung-Chul Han, for tiden kunstprofessor i Berlin, har en viss hang til å leke med ordene. I boken Im Schwarm fra 2013, hvor han sammenligner internettet med en sverm som surrer rundt hodene våre, er han opptatt av at uten Abstand, avstand, kan det bli liten Anstand, anstendighet.

Ikke all nærhet, åpenhet og umiddelbarhet er av det gode

Det er selvfølgelig ikke all nærhet, åpenhet og umiddelbarhet som er av det gode. Han minner også om at ordet respekt kommer av det latinske for å se ordentlig etter, å se om igjen og å se tilbake.

Så, gitt kroppsbloggingen som fenomen og praksis, hva er det som kan være verdt å se nærmere etter? Det første å huske på, er at dette, slankhet, trening, sunnhet og dietter, for svært mange er meget sensitive temaer.

Brukere av kroppsblogger befinner seg ganske sikkert på en skala, med bokstavelig talt hoppende, mestrende mennesker i den ene enden, og med tung psykiatri i den ene andre.

Dette bør nærmest tas for gitt. Det er ikke meningen at sykelighet skal okkupere den såkalte normaliteten.

Men kroppsmisnøye blant jenter og kvinner er for tiden et normalfenomen. Den tilfredse er en statistisk avviker.

Fortelleren viktigst

Det er ikke minst interessant at bloggingen og tidsånden spiller hverandre gjensidig opp. Blogging er for mange forsøket på vellykket selvrealisering. Jeg deler, derfor er jeg.

Blogging er for mange forsøket på vellykket selvrealisering. Jeg deler, derfor er jeg.

Det er ikke noe galt i det. I de mest populære bloggerne er det slik at fortelleren er viktigere enn fortellingen. De er viktige rollemodeller. Da hadde det jo selvsagt vært ønskelig om de som rollemodeller kunne forsøke å se seg selv utenfra, samt å forsøke å se noen av brukerne innenfra.

Hva er det Per Fugelli sier om igjen og igjen: Tenk på flokken.

Det er ikke all selvrealisering som er like pen å se på. Det gjelder ikke minst om man mister blikket for hvem mottageren kan være.

Det kan oppstå et etisk underskudd om man blogger etter parolen: Jeg skriver det jeg vil, så får de sårbare heller la være å lese.

Jo da, folk må forsøke å ta ansvar for egne liv. Det er likevel ikke så enkelt.

Vi har nå den fått den første generasjonen av digital natives, av mennesker som er vokst opp med internett. For svært mange er ikke smarttelefonen eller skjermbrettet et stykke bærbar teknologi. Det er snarere en ny kroppsdel.

Det er en måte å være i verden på, og viktig for måten å forholde seg til både seg selv og andre. Noen har en ironisk distanse til det de følger, andre er solid hektet. Vi er i ferd med å vende oss til ordet avhengighet også i slike sammenhenger.

Sammenligning er underkommunisert

Vi kan også reflektere noe over hvordan vi blir oss selv. Historisk sett har mye av unges identitetsdannelse handlet mye om det vertikale, som noe som blir overlevert gjennom generasjonene og tradisjonene.

Hos oss er identitetsdannelse også i meget stor grad et* horisontalt* prosjekt. Sammenligningens psykologi er underkommunisert i våre diskusjoner om vår mentale helse.

Sammenligning med andre er en sentral del av vår mentale helse. Og hva er det man ser etter? Kropper ikke minst.

Folk sammenligner og etterligner, kopierer, idealiserer sine forbilder og devaluerer sine egne selvbilder. Og hva er det man ser etter? Kropper ikke minst.

Man jakter på det konkrete, bildene, tallene, det synlige og målbare. Det er få kulturer som er så ytrestyrt som vår.

Vi har to meget habile og markante bloggere på norsk, Kristine Getz og Linnéa Myhre. De behersker både et utenfraperspektiv og innenfraperspektiv. De er produsenter av egne tekster og bilder.

Men de har også begge erfart å være konsumenter av blogger. Begge har kjent spiseforstyrrelsene på kropp og sinn.

Legg merke til at deres tekster er renset for tall, for hva man veier, har spist, løpt eller trent.

De har selv erfart hvordan slike tall kan være som gift. Det trigger, som det heter.

Det er meget gledelig at mer enn 60 av landets bloggere har sluttet seg til Sunn Fornuft-plakaten, allerede før den blir ordentlig lansert i onsdag kveld.


Vi anbefaler også disse tekstene om tematikken:


Glad i Skårderud? Les hans nye essay-serie hos oss:


Podkast: Er unge mer utsatt for spiseforstyrrelser enn før?

I denne podkasten kan du blant annet møte Leif-Erik Sørensen (19), som selv har slitt med spiseforstyrrelser. Hvordan opplevde han å være gutt med det mange tror er en jentesykdom?

Hvorfor tar det så lang tid å få hjelp når man er syk?

Hva kan man gjøre om noen rundt seg strever med maten?

Hør den med ett klikk her:

For å abonnere på podkasten: Søk på Aftenposten i din podkast-app. Da får du en gratis episode inn på telefonen hver onsdag. Tjenesten er gratis.