Facebook krever<br/> filter i hodet

22 MILLIONER BRUKERE. Snart er Facebook det første sted en arbeidsgiver går for å sjekke hvem jobbsøkeren er. Men det er ikke sikkert det vil være et fortrinn å ha fyllebilder av deg selv på nettet når du søker jobb som barneskolelærer.

Dette er en kronikk. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et kronikkforslag, kan du lese hvordan her.

VERDENS STØRSTE LANDSBY. Facebook er på rekordtid blitt verdens største landsby med 22 millioner innbyggere, hvorav nesten 250 000 norske. Hva skjer når vi beveger oss i sosiale nettstrukturer, der innhold deles over en lav sko, nettverk dannes og gjenoppstår lynraskt?Fra å være fjortisenes arena, har slike samfunn nå utviklet seg til å bli invadert av dem på 25 år pluss. Og de er helt uten filter. . .

Et genialt konsept.

Vi voksne har plutselig oppdaget mulighetene for å gjøre mer på nett enn å lese nyheter, betale regninger eller bestille sydenturer. Vi har forstått at nettet er en sosial arena for å møte nye, opprettholde vennskap og gjenoppta gamle bekjentskaper.Et genialt konsept som gjør livet enklere og smartere. Invitasjoner til fester, oversikt over konserter og hvem som gjør hva og kjenner hvem. I tillegg til funksjonalitet som lynmeldinger, billedarkiv og tekstbase.

En virtuell landsby.

I Norge eksploderte Facebook for bare noen uker siden. Plutselig er det noe alle har og snakker om. Samtidig er dette et eksempel på at nettverkseffekten er så sterk at det ikke er mulig å være utenfor.Derfor er det vel heller ingen hemmelighet at også vi lever i cyberlandsbyen Facebook.

Med rett til å kikke.

På to-tre uker har vennelisten nådd godt over hundre, og det er nærmest som det oppstår en liten konkurranse: Hvem klarer å samle flest på kortest mulig tid? Hvilke venner har du som ikke jeg har? Hvem kjenner hvem? Verden snører seg sammen til et miniatyr av venner og venners venner og venner du ikke tenkte var dine venner.Vennedefinisjonen når nye dimensjoner, og noe av det morsomste vi kan gjøre er jo å sjekke ut billedbasene til våre nære og perifere venner. Her er millioner av hverdagsbilder, festbilder, barnebilder, feriebilder, bryllupsbilder, nachspielbilder — og oops: Ti år gamle festbilder av oss selv!

Ute av dimensjoner.

Og de er ikke bare tilgjengelige for meg og min venn. De kan også sees av alle mine venner og min venns venner. Og er du med i et nettverk inne i en slik communityside, blir billedflyten helt ute av dimensjoner.Nå har mange tusen tilgang til bilder av oss selv som vi ikke visste eksisterte, tatt på et tidspunkt vi ikke var klar over det. Og de er publisert over hele verden.

Reality bites.

Virkeligheten er ikke alltid like behagelig. Gamle usjarmerende bilder, en chat på wall'en om litt for intime detaljer kan fort komme i hendene på andre enn dem du ønsker. Med én gang bildet er publisert, vil det aldri forsvinne igjen.Selv om du selv fjerner bildet, vil det kunne være tilgjengelig for andre, andre kan ha lastet det ned og det kan brukes i andre sammenhenger. Og det finnes mange nok eksempler på at billedmateriale misbrukes.

Forbudt publisering.

Det er forbudt etter norsk lov å publisere personopplysninger og bilder av andre uten deres samtykke. Det er også forbudt å ærekrenke andre mennesker. Personopplysningslovens formål er å beskytte deg mot at dine personopplysninger blir brukt på en måte som krenker ditt personvern og som dermed kan skade deg.Du må altså hente inn tillatelse fra alle du publiserer opplysninger om. En slik tillatelse står enhver fritt til når som helst å trekke tilbake dersom en ikke lenger ønsker at opplysninger og bilder skal være tilgjengelig. Det er ikke lov å publisere opplysninger og bilder av barn uten samtykke fra foreldre.

Referanser blir overflødige.

Både dine venner og fiender kan tilegne seg svært mye kunnskap om deg som person. Det tar neppe lang tid før Facebook er det første stedet en arbeidsgiver går for å sjekke hvem jobbsøkeren egentlig er.Referanser blir overflødig. Men det er ikke sikkert det vil bli sett på som et fortrinn å ha fyllebilder av deg selv lagt ut på nettet når du søker jobb som barneskolelærer.

Web 2.0: Sosial nettstruktur.

Med web 2.0 har vi fått et nytt digitalt bruksmønster. Der web 1.0 lot brukeren være informasjonskonsument, eksisterer det nå en ny sosial webstruktur der brukeren i langt større grad er produsent og deltager i sosiale sammenhenger.Og i all hovedsak er det unge som tar ut mulighetspotensialet i web 2.0. De har i lang tid operert på kanaler som YouTube, Flickr, MySpace, Blocbar, Hamar-ungdom, Piczo, blogger - der de både har broadcastet seg selv og andre. Utallige filmsnutter og bilder deles over hele verden.

Helt vanlige folk.

Og det er ikke A-kjendisenes filmer som vises mest på slike kanaler. Det er filmene som er laget av helt vanlige folk som gjør morsomme og merkelige ting som får millionvis av treff. Web 2.0 er et positivt mulighetslandskap. Det handler om kreativitet, samarbeid, produksjon, strategi, dokumentasjon, læring, kommunikasjon og utrolig mye moro.Selv om vi finner mye ugreit innhold, er heldigvis unger blitt mer restriktive med hva de legger ut av personlige opplysninger om seg selv, som bilder og persondata. Voksne, derimot, er blitt mer liberale. Ifølge undersøkelsen "SAFT Barn 2006" fra Synovate MMI er barn generelt sett blitt mindre villige til å legge ut personlige opplysninger, mens foreldre er blitt mer liberale.Andelen barn som sier de ikke legger ut personlige opplysninger har økt fra 10 prosent i 2003 til 39 prosent i 2006.

Filter i huet.

Det er en fascinerende verden, der bare fantasien setter grenser for hva vi velger å gjøre. Det er ditt eget valg hva du ønsker å publisere om deg selv, men like viktig er det å bruke huet. Det som er morsomt i dag er ikke nødvendigvis like stas i morgen. Og det finnes en grense for hva vi trenger å vite om andre. Hverdagsreglene som gjelder ellers, eksisterer også i den digitale verden.Når hengte du sist opp nachspielbildene av dine lettere animerte venner på nærbutikken? Eller badestrandbildene av ungene dine på en lyktestolpe? Uskyldige kan raskt bli ofre for andres kreativitet, selvforskyldt eller uforskyldt, fordi vi mangler digital dømmekraft.

Ikke gitt tillatelse.

Selv har vi funnet masse billedmateriale, av oss selv og andre, med stor underholdningsverdi. Men dette er ikke innhold vi har gitt tillatelse til at legges ut, og det egner seg ikke for hele verden.Neste gang du besøker cyberlandsbyene, bør du sjekke hva som ligger av personlige data om deg, og ikke minst bør du sørge for å fjerne navnetaggene på bildene. Samtidig bør du endre innstillingene på brukerkontoen din slik at ikke alle kan se alt, men bare det du ønsker skal bli sett av andre.Tenk også nøye igjennom hva du legger ut av bilder og annen personlig informasjon, og legg aldri ut bilder av andre før du har fått skikkelig ja.

En fantastisk måte.

Med web 2.0 kan vi virkelig ta ut potensialet i teknologien, og bruke community, som Facebook, på en fantastisk måte. Dette handler ikke om at du skal bli paranoid, men om at vi alle må være smarte i de virtuelle landsbyene vi opererer i.Have real fun.

Les også

Venner for livet?

- Vi har funnet masse bildemateriale, av oss selv og andre, med stor underholdningsverdi. Men dette er ikke innhold vi har gitt tillatelse til at legges ut, skriver kronikkforfatterne. Her er et eksempel på et slikt bilde av dem.