Kronikk

Hvem skal få fly med Norwegian?

  • Trude Trønnes-christensen
Norwegian nektet å ta med Trude Trønnes-Christensens bror, som har Downs syndrom. Hvor skal grensen gå? spør hun.

Kanskje den berusede mannen utgjør en større fare for sikkerheten enn min bror med Downs syndrom?

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

NB. Denne teksten ble publisert i april 2013.

Ikke alle liker å fly. Noen må sitte på spesielle steder i flyet, nær vingene, nær nødutgangen, nær cockpiten, de sier ifra til flyvertinnene, de tar seg en ekstra drink, de tar for mange drinker, noen tar Sobril, noen maser på flypersonellet eller sidemannen de ikke kjenner; hva var den lyden, hørte du den lyden, hvorfor rister det nå.

Broren min, Stian, liker godt å fly. Han sitter i ro, han sover litt, han venter, han sier ikke så mye, i hvert fall ikke til dem ham ikke kjenner, men jeg vil tro han svarer ja når flyvertinnen spør om han vil ha litt å spise på.

40 år med Downs syndrom

Broren min er sjelden, derfor kaster du et ekstra blikk på ham når han går forbi, jeg har sett det og det er greit, han tåler det, han er ganske robust etter å ha levd et liv i 40 år som et menneske med Downs syndrom. Han tåler et ekstra blikk, men ikke stirring, det tåler ingen, det oppleves bare ubehagelig. Men Stian tar aldri igjen, han stirrer ikke tilbake, han roper ikke ut, blir ikke sint. Stian er en mann som bare stille tar imot.

Les også

Hvem skal få lov til å være med i flyet deres, Norwegian?

Slik han stille tok imot denne tirsdagen i mars på en liten flyplass i Vestfold, den heter Torp og flyselskapet han skulle fly med heter Norwegian. Stian skulle fly til Tenerife for å besøke vår mor, slik han gjør hvert år. Vi var sammen helgen før og han smilte da jeg spurte om han gledet seg til å reise ned til mamma. Ja, sa Stian, og han smilte og sa ja en gang til, ja til svømming og dykking og god mat og is og tid med sin aller beste venn; mamma.

Bestilt i desember

Han skulle fly med Norwegian, det har han aldri gjort før, han har alltid reist med Ving. Billetten ble bestilt i desember, det ble også bestilt rullestol. Stian går selv helt uten problemer, men dette gjøres hver gang Stian reiser alene. Slik er vi sikre på at han kommer seg til riktig gate, slik er vi trygge på at han blir vist frem til setet sitt og slik blir han fulgt til utgangen hvor vi tar ham imot, samtidig som bagasjen er plukket opp på veien.

Stian skulle fly til Tenerife for å besøke vår mor, slik han gjør hvert år.

Ulike grupper benytter seg av denne ekstra servicen, blant annet eldre som også kan gå selv, men som kanskje blir lett slitne i bena, eller som synes store ukjente flyplasser kan fremstå som litt skumle og vanskelige å navigere i.

Har fått klager

Norwegian, i likhet med Ving, opererer med vilkår for å kunne reise uten ledsager. Dette begrunnes hovedsakelig med hensynet til sikkerhet. Vilkårene går i korthet ut på at du skal selv kunne klare å løsne setebeltet, ta på redningsvest, selv ta deg til nødutgangen, ta på deg oksygenmasken og forstå sikkerhetsinstrukser, enten muntlig eller visuelt.

Men hva sier dere, Norwegian; kanskje den berusede mannen utgjør en større fare for sikkerheten enn min bror?

Et raskt søk på nettet viser at Norwegian har mottatt klager i forbindelse med praktiseringen av disse vilkårene. Likestillings— og diskrimineringsombudet har vært koblet inn og Luftfartstilsynet har tidligere instruert Norwegian; det må strenge sikkerhetsårsaker til for å bli pålagt å reise med ledsager, for eksempel hvis passasjeren ikke er i stand til å evakuere seg selv i en nødssituasjon.

Vil ikke ha ham med

Det råder uenighet om hva som egentlig hendte denne tirsdagen på Torp. Det er uenighet om det faktisk ble foretatt en konkret vurdering av Stian der og da, en vurdering som i så fall ville vært en annen enn vår; vi mener han kan reise uten ledsager. Slik han har gjort før så mange ganger før.

Stian selv står klar, han gleder seg til å fly, han liker å fly, han trenger ikke Sobril, han kjøper seg ikke en drink, han maser ikke på noen, han står bare stille og lytter til hvordan de diskuterer ham.

Norwegian vil ikke ha ham med. De sier nei. De mener at han ikke vil kunne klare seg selv, ikke uten ledsager, hverken om bord i flyet, eller ved en eventuell nødlanding.

Må reise hjem

Min bror må reise hjem igjen fra flyplassen denne tirsdagen. Hjem med kofferten som var pakket med dykkermasken og badebuksen, hjem med en forklaring om at vi kan ikke ta ansvar for ham. Til og med flykapteinen kom ut for å uttale seg, nei, sa flykapteinen, vi kan ikke ta med ham, nei.

Ikke alle liker å fly. Selv har jeg flyskrekk og ville mest sannsynlig reagert med panikk i en nødssituasjon.

Det er lett å krenke en mann som min bror. Han er en mann som tar imot krenkelsene uten et ord.

Ikke alle flyturer er like enkle. Jeg har selv hatt en beruset mann ved siden av meg som snøvlet inn i øret mitt at han likte Italia så godt for der var det så mange pene damer, skjønner du hva jeg mener, sukket han med blanke øyne. Ikke alle klarer seg selv like godt, jeg har selv hjulpet en eldre dame med setebeltet, hun hadde leddgikt og fikk ikke til låsen. En annen gang satt jeg i fire timer ved siden av en gråtende eldre mann, han fortalte meg at han hadde mistet kona si for tre uker siden og nå skulle han besøke datteren i Spania, og han hadde så vondt i knærne også, det var vondt å sitte så lenge på flyet.

Hvem er farligst?

Jeg må tåle dette. Fly er kollektiv transport, det er rimelig å fly i dag, jeg må tåle å møte folket der ute. Men hva sier dere, Norwegian; kanskje den berusede mannen utgjør en større fare for sikkerheten enn min bror? Og hva med den eldre damen med leddgikt, hun vil få store problemer med å få på seg både oksygenmasken og redningsvesten, og den gråtende mannen på 85 år med dårlige knær, hva med ham? Han vil neppe være særlig raskt ute i retning nødutgangen, han vil nok trenge en hjelpende hånd.

Nå stiller jeg sårbare grupper opp mot hverandre. Det er ikke pent.

Det er ikke i Stians ånd i hvert fall. Stian som stille går ut av flyplassen, med en stor sorg og skuffelse i magen, men som stille går ut, uten å lage noe bråk, uten å protestere.

Det er lett å krenke en mann som min bror. Han er en mann som tar imot krenkelsene uten et ord.

Så må jeg, som har ordene, stille disse gruppene opp mot hverandre.

Hvor skal grensen gå?

Ving har aldri nektet Stian å fly med dem. Ving tok med seg Stian ned til Tenerife to dager etter denne tirsdagen. Det eneste de spurte om da vi bestilte billett med rullestol var om det var noe annet de også kunne hjelpe med.

Hvem skal få lov til å være med i flyet deres, Norwegian?

Les også tilsvaret fra Norwegian:

Les også

  1. - Vi beklager på det sterkeste at det gikk utover Stian

  2. Stian (40) har Downs syndrom - ble nektet å fly

Les mer om

  1. Kronikk