Kronikk

Vi har sviktet dere

 • Bjørn Stærk
  Bjørn Stærk
  Spaltist

Snowden-avsløringene handler ikke om hvor slemme etterretningsorganisasjonene NSA og GCHQ (bildet) er. De handler om at det nye teknologisamfunnet er grunnleggende usikkert, skriver Bjørn Stærk. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX

Det er nå snart kun politisk vilje som står i veien for en type statlig makt over enkeltmennesker vi aldri har sett tidligere i historien.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er på tide at vi IT-folk innrømmer det: Vi har sviktet dere. Vi har bygget en verden hvor viktige data flyter nesten ubeskyttet mellom harddisker, mobiltelefoner og datasentre.

afp000593826.jpg

Offentlige data, bedriftsdata og de mest personlige detaljene fra livet ditt, alt du er og gjør. Alt skal digitaliseres. Vi har gjort det lett å lagre, lett å dele. Så ber vi deg velge et passord med store og små bokstaver, og du føler deg sikker.

Men det eneste noen trenger for å fange opp alt dette er å lytte på den riktige kabelen, levere en rettskjennelse, gjette et passord eller utnytte et av de mange kjente hullene i dingsene du omgir deg med.

Unik statlig makt

Vi flytter samfunnet og livene våre over på en ny, digital grunnmur. Men grunnmuren er ikke sterk nok til å bære alt dette. Det er nå snart kun politisk vilje som står i veien for en type statlig makt over enkeltmennesker vi aldri har sett tidligere i historien.

I gamle dager var makt dyrt. Selv den mektigste konge blandet seg lite inn i hverdagen til bøndene sine, og selv i totalitære samfunn fantes det lommer av frihet. Det var fordi disse samfunnene ikke var digitale. Den typen makt IT-teknologien nå legger opp til er et skritt opp fra dette igjen. Når fremtidens tyranner overtar, ligger infrastrukturen klar til bruk.

Teknologene har ikke klart å forankre den nye teknologien i demokratiske tradisjoner. Dermed er den i ferd med å bli en autoritær gjøkunge. Dokumentene Edward Snowden stjal fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA tegner det klareste bildet vi har av dette. Men for å forstå den nye formen for overvåking må du glemme bildet du har av Stasi-agenten som lytter på privatlivet til en dissident. Det var i gamle dager.

Fanger opp alt

I dag er overvåking datatrålere plassert langs knutepunkter på nettet som fanger opp alt og lagrer mye, i tilfelle noen om fem eller ti år ønsker å vite hva akkurat du gjorde på nettet akkurat i dag – og hvor du var da du gjorde det. Overvåking er systemer som analyserer lokasjonsdata fra millioner av mobiltelefoner for å finne folk som beveger seg mistenkelig.

Overvåking er at du ikke vet når webkameraet foran deg filmer deg, eller når mikrofonen på mobiltelefonen din er på.

Mange finner trygghet i at USA og Storbritannia tross alt er fungerende demokratier. Men i dette tilfellet har ikke demokratiet fungert. NSA har brukt en hemmelig lovtolkning fra en hemmelig domstol til å overvåke egne innbyggere. De har åpent løyet om hva de gjør, og de lyver fortsatt, ved å bruke misvisende ord. Velgerne kan ikke ta stilling til noe de aldri får høre om.

Andre finner trygghet i at USA og Storbritannia er nære allierte. De jakter på terrorister og spioner, ikke deg. Det stemmer. Du ligger i databasen deres, men nakenbildene og kjærlighetsmailene dine drukner i mengden. Og dermed er faren over, for de som ikke har noe å skjule.

Grunnleggende usikkert

Men Snowden-avsløringene handler ikke om hvor slemme amerikanske NSA og den britiske søsterorganisasjonen GCHQ er. De handler de om at det nye teknologisamfunnet er grunnleggende usikkert. Det er så usikkert at selv den snilleste gutten i klassen nå har overvåkingsmuligheter Stasi bare kunne drømme om. Det er dette som er så skummelt: Alle andre er verre, og de gjør bruk av den samme grunnleggende mangelen på sikkerhet som NSA.

Indiske myndigheter har bygget opp en massiv infrastruktur for å overvåke egne innbyggere på nettet. Det samme gjør Russland. Lengst går kanskje Kina. De bruker triksene vi har hørt om fra NSA til å slå ned på enhver aktivitet som kan utfordre makten til Kommunistpartiet.

Land som Etiopia, Egypt og Syria bruker overvåkingssystemer fra vestlige hackerfirmaer til å ta kontroll over datautstyret til aktivister, journalister og opposisjonspolitikere i eksil. Angrepene er enkle, men skaden er enorm. Hvis du "eier" mobiltelefonen til en journalist, kan du se alt de gjør, lytte til alt de sier, hvert minutt av døgnet. Det er Stasi som app.

USA og Storbritannia har fremdeles den beste teknologien. Syria må ty til hyllevare. Det er da enda godt. Men det NSA gjør i dag kommer andre til å gjøre i morgen.

Alt dette er mulig på grunn av to ting: At trafikken på nettet ikke er sikker, og at vi omgir oss med usikre PC-er, mobiltelefoner og andre dingser. Det er denne mangelen på sikkerhet som er den virkelige Snowden-skandalen.

Mer makt til staten

Politikere, politi og etterretning ser på internett som noe skummelt de må få kontroll over. De tror det er mulig å gjøre dette innenfor rammene av et demokratisk samfunn. Men møtet mellom usikker teknologi og ambisiøse myndigheter skaper nye rammer som sprenger de gamle.

Usikker teknologi forskyver maktbalansen kraftig i statens retning. Dette er farlig. Vi ser ikke resultatet ennå, men Snowden-dokumentene tegner en skisse av hva vi kan vente mer av. Vi lener oss mot rekkverket, og vet ikke hvor mye det tåler.

Som motvekt trenger vi et sikkert internett hvor data går kryptert, og overvåking er vanskelig. Vi trenger personvernlover som hindrer masseovervåking, (det gjelder også EU-varianten, Datalagringsdirektivet). Og vi trenger myndigheter som beskytter oss mot teknologiske trusler, i stedet for å gjøre bruk av dem selv.

Dette vil ikke hindre fremtidige tyranner i å bygge et overvåkingsdiktatur. Men det vil gjøre at teknologien blir ett av hindrene de må overvinne, ikke et verktøy som ligger klart til bruk:

«Hent opposisjonslederens epostarkiv, privatbilder, surfevaner, vennenettverk og lokasjonsdata for de siste ti årene? OK/Avbryt.»

Les mer om

 1. Kronikk

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Mens aktivister kommer for å lære datasikkerhet, vil Norge gi politiet lov til å totalovervåke deg | Bjørn Stærk

 2. KRONIKK

  Hvem deler Facebook og Google våre personopplysninger med? | Eirik Løkke

 3. KRONIKK

  Å fjerne mobiltelefonene i skolen er lettvint og utdatert

 4. KRONIKK

  Hva skjer med staten når den løsrives fra kirken? | Marius Timmann Mjaaland

 5. VERDEN

  Britisk masseovervåking var brudd på europeiske menneskerettigheter

 6. NORGE

  Seks spørsmål og svar om «Det mørke nettet»