Kronikk

En overvåking vi ikke trenger

 • Vegard Velle
 • Andreas Ytterstad
 • Helge Ryggvik

Det sterke engasjementet mot USAs krigføring i Irak, da 60 000 mennesker demonstrerte i Oslo i 2003, var mye av bakgrunnen for at Christian Høiby ble engasjert som informant for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ifølge artikkelforfatterne. Nejad, Arash

Overvåkingsmiljøene overdriver terrortrusselen fra muslimer og nører dermed opp om den farligste formen for rasisme i vår tid.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I 2002–2003 plantet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en infiltratør i organisasjonen Internasjonale sosialister, som vi var aktive i den gang. Christian Høibø ble invitert med på alle aktiviteter. Og de var ikke få. Dette var da den energiske bevegelsen mot en kommende krig mot Irak var på sitt høyeste. Antikrigsbevegelsen skulle komme til å samle 130 000 mennesker over hele landet i demonstrasjoner, ca. 60 000 av dem på Youngstorget, bak parolen "Ingen krig mot Irak" .

På Youngstorget var også biskop Gunnar Stålsett, TV-kjendis Petter Nome, Ap-politiker Trond Giske og SV-politiker Kristin Halvorsen.

Global mobilisering

Over hele verden mobiliserte folk mot dem vi sarkastisk kalte B-gjengen: Bush, Blair og Berlusconi (eller Bondevik) og deres plan om en angrepskrig mot Irak. 15. februar 2003 demonstrerte 2 millioner i London, 3 millioner i Roma og 4–5 millioner i Spania. Det var verdens, til da, største og best samordnede politiske mobilisering på tvers av landegrensene.

Vegard Velle

Andreas Ytterstad

Helge Ryggvik

USAs nærmeste allierte, Tony Blair, Silvio Berlusconi og José María Aznar, ba George Bush om å legitimere krigen i FN, slik at de lettere kunne forsvare den på hjemmebane. Og så skjedde. Men de færreste var forberedt på at USA skulle få nei, og ikke bare av Russland og Kina. Til slutt var det Frankrike som erklærte at de ville legge ned veto. Spliden på toppen gjorde at vi, og mange med oss, anså det som en reell mulighet å kunne stoppe krigen.Undertegnede brukte mesteparten av vår våkne tid på å mobilisere mot krig i denne perioden. Vi var besatte av tanken på å spare liv og hindre en ny verdensorden under nykonservative politikere, som tillot angrepskriger. Norske styresmakter må ha sett på oss og den større bevegelsen vi var en del av som en trussel, siden de valgte å betale en person for å infiltrere og overvåke oss. Nå var ikke det noe stort kunststykke, siden våre aktiviteter var åpne for alle og vi så å si aldri sa nei til noen. Vi var åpne, demokratiske og ikke-voldelige.

Alltid positiv

Chris (Christian Høibø red.anm.) var alltid positiv og med på notene. Han deltok på åpne møter, delte ut løpesedler og gikk i demonstrasjonstog. Men på våren og sommeren 2003 oppfattet vi at vi ble politisk uenige med han. Han begynte å maskere seg i demonstrasjoner, han ville opprette en avis der Vidar Kleppe skulle være spaltist, og han bestilte en buss til Molde for å demonstrere mot Israels statsminister Ariel Sharon, uten at dette var klarert med resten av organisasjonen. I Molde opptrådte han som talsperson for Blitz-miljøet.

Vi mistet tilliten til ham, og han skled ut av Internasjonale sosialister, uten at vi ergret oss over det. Tvert imot. Vi hørte ikke noe mer fra ham før vi nylig fikk beskjed fra Brennpunkt -redaksjonen om at han var blitt plantet hos oss av PST, som en hemmelig infiltratør.

Brennpunkt hadde da brukt flere måneder på å etterforske hva slags overvåkingsvirksomhet PST drev med og hva slags fiendebilde de har i dag. Dette var jo svært interessant å finne ut av etter 22. juli, da det var tydelig at PST ikke var i nærheten av å stoppe Anders Behring Breivik. Noe som var logisk, gitt at PST anså rasistiske og fascistiske miljøer som en minimal trussel, hvis man tar utgangspunkt i ressursene de satte av til å overvåke slike miljøer.

Derimot viste det seg at PST hadde gjenopptatt sine gamle synder, som de måtte ta et oppgjør med i kjølvannet av Lund-kommisjonens arbeid, nemlig å overvåke venstresiden. Hånd i hånd med voksende folkelige bevegelser mot globalisering, krig og elitenes politiske konspirasjoner valgte de å overvåke dem som ytret seg kritisk.

PST prioriterer muslimer

Dagen før Brennpunkt avdekker PSTs metoder, slipper overvåkingstjenestene sin nye trusselrapport. Der sier de at ekstreme muslimer utgjør den største faren i Norge, på tross av attentatet mot Utøya og regjeringskvartalet og knapt en uke etter at et medlem fra det fascistiske Norwegian defence league har truet med å bombe Stortinget.

Det er selvsagt riktig at enkelte muslimer har stått bak terrorisme i islams navn, men overvåkingsmiljøene blåser opp proporsjonene. Dermed nører disse opp om den farligste rasismen i vår tid, den som retter seg mot muslimer og som minner mye om den rasismen som rettet seg mot jødene i forkant av andre verdenskrig. Også i vår tid vokser fascistiske bevegelser i land som Ungarn, Frankrike, Hellas, Sverige og England. Og nå er deres fiende nummer 1 muslimene.

Veksten i det ekstreme høyre skjer som en desperat refleksjon av den økonomiske krisen som utvider klassekløftene og kaster folk ut i arbeidsløshet. Folks harme og desperasjon blir ikke mindre av at det er de store og etablerte politiske partiene som forverrer situasjonen ved å drive velferdsangrepene gjennom. Skjermet for denne politiske virkeligheten, ser statens overvåkingstjenester på muslimer og på venstresiden som trusselen i vår tid.

Noe vi ikke aksepterer. Dette er overvåkingen vi ikke trenger! Vi synes den er skitten. Og vi er sinte. Hvorfor skal vi som kjempet mot en brutal krig i Irak, som ifølge en undersøkelse fra det medisinske tidsskriftet Lancet har skapt over en million ofre, bli mistenkeliggjort og spionert på?

Er dagens verden organisert på en måte som burde gjøre oss fornøyde? Når 21 000 barn dør hver eneste dag på grunn av sykdommer og årsaker som kunne ha vært forebygd eller behandlet. Når trusselen fra global oppvarming er påtrengende og allerede i dag rammer millioner. Når Vesten stadig tyr til angrepskriger mot fattige land i Sør. Når fascister marsjerer i gatene og blir valgt inn i parlamentene. Ja, da trenger vi flere, ikke færre, folkelige bevegelser som tenker at en annen verden er mulig.

Les mer om

 1. Kronikk

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Finlands historie er et skrekkabinett av vold, henrettelser og konflikter

 2. A-MAGASINET

  Etter at muslimske Thee Yezen (34) sto frem som skeiv, har han blitt truet på livet og må bruke voldsalarm: – Når man går inn for å forandre en ukultur, vil det alltid være noen som blir provosert.

 3. KRONIKK

  Oppskriften for å begrense radikalisering av flyktninger er ganske enkel

 4. KRONIKK

  Europa har ikke vunnet krigen mot terror

 5. KOMMENTAR

  En mystisk video. Falske «svarte» profiler. Slik infiltrerte russiske troll Black Lives Matter.

 6. NORGE

  – Jeg savner også tiden da Sian sto på en bruskasse og ingen brydde seg