Kronikk

Kronikk: Nå skal jeg optimalisere min indre motor og kaste den j... boken så langt jeg klarer!

  • Kadra Yusuf
Alle vil ha en bit av «hvordan bli en vinner»-oppskriften, skriver Kadra Yusuf. Her er Erik Bertrand Larssen fotografert under en bootcamp tilbake i 2012.

Kadra Yusuf slår et slag for sofaen etter å ha lest «Bli best med mental trening».

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det var en av disse dagene i februar, jeg syntes synd på meg selv, livet var generelt kjipt, mente jeg. Det var kaldt og mørkt, jeg var sliten småbarnsmor som ikke fikk nok søvn og jeg følte at jeg ikke strakk til jobbmessig.

En av disse dagene kom en venninne bort med sjokolade og en bok av en mentaltrener som heter Erik Bertrand Larssen. Denne Bertrand Larssen har altså skrevet boken Bli best med mental trening . På baksiden av boken står det at Bertrand som mentaltrener får næringslivstopper, Norges beste idrettsutøvere og helt vanlige folk til å nå målene sine. På første siden av boken var det masse sitater fra kjentfolk, blant annet en artist, et multitalent på ski, en direktør og en langrennsløper som alle lovpriser Bertrand Larssen og hans metode.

Litt mye skryt, eller? tenkte jeg – før jeg kjeftet på meg selv for at jeg begynte å bli jantelov-person. Jeg åpnet sjokoladen og begynte å lese. Det angrer jeg dypt på.

«Du har det i deg»

Først og fremst er boken full av et språk jeg ikke skjønner en døyt av. Ord og setninger som: «Du skal gunne på», «Finne din indre motor», «få ut ditt potensial», «optimaliser din indre motor», «øke prestasjoner», «justere målene», «du har det i deg», «Du skal tvinge tankene dine over på ønsket handling og ønsket resultat», «trykke på de riktige knappene».

Kadra Yusuf

Underveis i lesingen tenkte jeg mer og mer på en bilmotor. Jeg fikk ikke inntrykk av at han snakket om mennesker i det hele tatt. Og de menneskene han oppga som eksempler var toppidrettsutøvere som Petter Northug, Ole Einar Bjørndalen, Olaf Tufte, og så videre.Og hvorfor presterer Northug og en del andre toppidrettsutøvere så bra, ifølge Larssen? Jo, nå skal du høre: «De presterer og er på sitt beste hele tiden fordi de hviler optimalt, spiser optimalt og trener optimalt.»

Eh ... javel. Fint det, men hvermannsen er jo ikke en toppidrettsutøver. Larssens poeng, slik jeg leser boken, er at vi vanlige dødelige skal tenke og oppføre oss som toppidrettsutøver slik at vi kan være på vårt beste, prestere optimalt og oppnå det han kaller for godfølelsen.

Jakten på godfølelsen

Godfølelsen oppstår, ifølge Larssen, som følge av en prestasjon som er forankret i deg selv, og den er alltid knyttet til en følelse av mestring. Betyr det da at hvis du får en godfølelse av å gå i naturen, så er det ikke en «ekte godfølelse»?

Jeg leser det slik at hvis du skal oppnå en følelse av tilfredshet av noe slag så må det innebære en form for prestasjon som igjen er knyttet til et best mulig resultat. Med andre ord å gå for verdensherredømme eller verdensmesterskap på en vanlig dag.

Din egen feil

Og hvis du ikke får det til, så er det bare fordi du ikke tenker riktig. Når du sliter med et problem skal du ikke tenke negativt, nei, her skal du tenke positivt minst 80 prosent av tiden. Eller som han skriver: 80 prosent av oppmerksomheten bør rettes på at du skal jobbe fremover og hva du skal tenke for å øke sannsynligheten hver dag, hver time, for å få ønsket resultat! Og rådene kommer kapittel for kapittel på hvordan bli en vinner!

Du må lære deg tålmodighetens kraft, lære å bestemme deg, sammenligne deg ikke bare med andre men også med deg selv. Du skal rett og slett konkurrere med deg selv hver dag. Ifølge Larssen skal du mobilisere viljen din og de ekstra kreftene når du også har det kjipt. For husk livet er kort og memento mori , husk du skal dø en dag!

Var det noe mer? Jo, mye mer av det over og mer til. Og enda flere eksempler og klipp og lim-sitater fra Mohammed Ali, DiMaggio, Apple-gründer Steve Jobs og tidligere NBA-spillere. På et eller annet tidspunkt holder det ikke for Bertrand å dra frem norske toppidrettsutøvere, nei, her må det tyngre skyts til. De beste av de beste.

Egokultur

Hele boken er bygget rundt at du og bare du er viktigst, du og bare du er din egen lykkes smed. Du og bare du skal lykkes, være en del av vinnerkulturen. Du skal leve og oppføre deg som en idrettsutøver. Du skal realisere deg selv hvert minutt og leve i en egokultur. Det finnes kun vinnere eller tapere.

Den bransjen Bertrand Larssen er en del av vokser stadig fordi bedrifter, privatpersoner, ja, alle vil ha en bit av denne «hvordan bli en vinner»-oppskriften. Og de er villige til å betale for det. Selv på fødestuen kan du møte på mentaltrening.

Komiker Sigrid Bonde Tusvik fortalte for eksempel VG hvordan hun brukte mentaltrening i forkant av sin fødsel og kalte det mentale treningsverktøyet for «Petter Northug-metoden». Man går ikke femmila uten å vite hvordan det er. Å gå femmila er en påkjenning og en prestasjon, det er vondere å føde, men det gir et sammenligningsgrunnlag for menn som går på ski, forteller hun.

Må levere varene i fødestuen

Mentaltrening og coacher er også på vei inn oppdragelsen og i barnehagene. Birgit Semundseth fra Drøbak driver noe som heter Barnas plattform – et nettbasert kurs. Det er for foreldre til barn mellom 3 og 12 år. Ifølge Semundseth skal hennes metode og tips legge til rette for at stille, utrygge og utagerende barn skal bli til trygge, sterke og glade barn.

Mentaltrening med voksne var først hennes greie, men etterhvert har hun fått flere oppdrag med barn. Foreldre som vil ha sterke og glade barn hyrer henne og hennes likesinnede og nå har Semundset fått oppdrag også i barnehager. Hun er opptatt av Northug og sier: «Mental trening er på fremmarsj i Norge. Ikke bare innen idretten, men også på andre felt. Petter Northug har helt siden han var liten fortalt seg selv gang på gang at han skulle bli god på ski.»

Jakten på det perfekte

Jakten på perfekte unger og vinnere begynner tidlig. Men hva gjør det med våre barn og vårt samfunn at man hele tiden skal innprentes at man skal jakte på vellykkethet? Og at man er en taper og det er din egen skyld hvis man ikke lykkes?

Hvorfor er ikke det å være god nok, ikke godt nok lenger?

Kan vi prestere oss syke?

Kan dagens unge bukke under når de ikke klarer å bli verdensmestre på alle kanter? De siste tallene fra reseptregisteret viser at bruken av antidepressiver er gått markant opp. For aldersgruppen 15–19 år ser man på landsbasis en økning på 52 prosent i perioden 2004 til 2014. Økningen er større blant jenter enn gutter, henholdsvis 57 prosent versus 42 prosent.

Psykolog Svein Øverland gir en del av skylden for hvorfor unge sliter med dagens voksengenerasjon. «Unge har det verre i dag enn for ti år siden takket være det samfunnet voksengenerasjonen har skapt», sier han.

Prestasjon viktigere enn person

Og det stemmer nok, for vi har sammen med en gjeng kvakksalvere skapt et samfunn som har mer fokus på prestasjon enn person. Hverken coach eller mentaltrener er en beskyttet tittel, så her er det fritt frem for alle og enhver å tilby sine tjenester

Etter å ha lest denne boken vil jeg et slå et slag for den forhatte sofaen. Har du det kjipt, sett deg ned på en sofa, og nei, du skal ikke være på ditt beste når du sitter på sofaen. Hvis du ikke føler deg bedre av å sitte der, så besøk venner og sitt på deres sofa. Heller ikke der skal du være på ditt beste. Du er ikke en Northug og det er helt greit ikke å være en Northug.

Nå skal jeg optimalisere min indre motor og vilje, og kaste den j... boken så langt jeg klarer.

Twitter: @yusufkadra

Les også

  1. God med mental trening

  2. Anders Danielsen Lie om selvrealisering: Det er i kulturmiddelklassen det strebes og utvikles mest

  3. Nå blir det mental trening på TV

  4. Bertrand overtalte forlag til å gi ut bok i USA

Les mer om

  1. Kronikk