Kjære sønn, ikke bli en dritt | Bjørn-Henning Ødegaard

  • Bjørn-Henning Ødegaard
    Bjørn-Henning Ødegaard
    Stand up-komiker og programleder

Dette vil kjennes som en lang liste med oppgaver, men det vil gjøre deg til den mannen vi trenger i fremtiden.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Dette er sjette kronikk i serien Komikerkronikkene. Hver uke i sommer vil norske standupkomikere gå fra scene til kronikkplass. Det blir skarp samfunnskritikk og flere overraskende tema.

_Først ut: Dag Sørås. Uke 2: Christer Torjussen. Uke 3: Sofie Frøysaa. Uke 4: Jonis Josef. Uke 5: Halvor Johansson. Denne uken: Bjørn-Henning Ødegaard. Uke 7: Trine Lise Olsen. Siste: [Zahid Ali.

Kjære sønn.

Det er nå ni måneder siden du kom til verden, etter fire dager på sykehus for igangsetting og 25 timer fødsel. Det ble til slutt keisersnitt og litt drama. Men faren din er også en dramaqueen, så jeg forventet egentlig ikke noe annet fra deg.

Om noen få måneder skal du inn i barnehagen, og jeg skal være der ved siden av deg. Hele veien, som moderne fedre heldigvis er.

Så bærer det inn i skolesystemet, som om 17 år kommer til å levere deg fra seg som en tafatt 18-åring. Det finnes kun en håndfull kule 18-åringer, de er sjeldne. Litt som Martin Ødegaard i fotball, og selv om vi også heter Ødegaard så er det mye å håpe på at du bidrar med noe særlig mer enn forvirring de første 3-4 årene av voksenlivet. Men det er helt normalt.

Det jeg er mer bekymret for er hvilket menneskesyn du har når du står der i stemmelokalet første gang. Er du blitt farget av miljøet mer enn av arv?

Kjære sønn, du er vårt første barn. Du skal bære arven videre. Jeg håper disse reglene kan hjelpe deg på veien.

Nr. 1: Respekter kvinner som om de skulle vært moren din

Hvis du ikke kan si et skjellsord til moren din, så ikke si det til noen andre heller. Nå sier jeg ikke at du skal utfordre skjebnen og se hvilke skjellsord mamma tåler. Da blir det dårlig stemning. Men at du skal respektere kvinnene du møter i livet ditt.

Du lever i en verden og et land der det å være gutt har store fordeler. Og du skal inn i et skolesystem der du kommer til å se det ganske klart. Gutter som kaller jenter hore, som klår uten samtykke, som utøver sexpress på mobil og nett.

Du lever i et land hvor 34,3 prosent av kvinner har høyere utdanning, mot 28,1 prosent av menn, men der 64,2 prosent av alle ledere er menn.

Et land hvor kvinner blir utsatt for kroppspress selv i reklamer som hevder å gjøre det motsatte.

Hvor kvinner som blir utsatt for overgrep, og hevnporno blir gjort narr av. Der kvinner ikke tør å gå alene hjem fra byen fordi de er redde for overgrep. Dette har vi stelt i stand fordi vi ikke har vært sterke nok til å si at nok er nok.

Nr. 2: Lær deg å håndtere følelsene dine

Det er helt greit å kjenne at noe er ubehagelig, godt og vondt. Det er lov å gråte, du skal få gråte hos meg. Pappa har ikke grått så mye i livet sitt, men etter at han fikk deg har følelseslivet blitt en berg- og dalbane. Jeg har ledd når du har gulpet på meg, jeg har grått av glede da du sa pappa første gang, og jeg har kjent på ubehaget i magen da du for første gang ble syk. Pappa hadde aldri vært redd før han fikk deg.

Kjære sønn, livet er ikke alltid som man vil.

Man får ikke alltid velge hva man vil føle og når. Men man kan ikke sensurere livet slik at det blir som man ønsker.

En av pappas favorittkomikere, John Cleese, sa: «Hvis folk ikke klarer å håndtere sine egne følelser, så vil de forsøke å kontrollere hva andre gjør.»

Ikke bli sånn som publikummeren som kastet en ølboks i hodet på komiker Erlend Osnes fordi han brukte ordet «mongo» i en vits – en vits som faktisk handlet om at det ikke er greit å bruke ordet mongo, men det rakk ikke publikummeren å høre.

Nr.3: Klem folk

Klem alle, uansett hudfarge. Pappa er veldig god på å klemme. «Bjørneklem fra Bjørn-Henning,» sier de. Det går gjetord om de i hele Oslo. Vi må klemme mer. Og lenger. Verden blir bedre av sånt, og det tilhører min generasjon mer enn den forrige.

Den forrige generasjonen likte bedre håndtrykk. Jens Stoltenberg, for eksempel, ville helst ha et håndtrykk. Det visste ikke Trond Giske, og det ble norgesrekord i klein stemning da han forsøkte å klemme Stoltenberg i sin egen 40-årsdag. Hadde Giske fortsatt å insistere på klem i den situasjonen, er jeg ganske sikker på at vi hadde funnet ut av hvor langt ned i limbo Stoltenberg kommer før han må over i bro.

Å klemme er sårbart og fint, det er en bekreftelse på at du ser den andre personen og ønsker dem noe godt. Det er sjelden voldelige situasjoner starter med at de klemmer, men det kan ofte ende i klem. Klemmen er magisk på den måten. Den kan glatte over det kjipe.

Ikke vær en dritt

De fleste gangene du kommer til å kalle noen for idiot, så er det mest sannsynlig pappa du mener, og det er greit. Men det finnes mange idioter der ute. Reelle idioter som gjør verden til et kjipere sted å leve.

De som sto bak finanskrisen? Idioter, og en stor andel menn. De som står bak frykt og terror? Idioter, og stort sett menn. De som sprer hat på nett? En blanda pose med idioter som man skal være på vakt mot.

Ikke vær som dem.

Vær den mannen som tar likestilling som en selvfølgelighet, som kjenner på uretten i magen når ting er urettferdig, som klemmer de som trenger det.

Den trygge mannen som ikke føler seg angrepet fordi kvinner blir toppledere, eller flyktninger som rømmer fra krig står på grensa.

Det kjennes som en lang liste med oppgaver, men det vil gjøre deg til den mannen vi trenger i fremtiden.

Jeg vet det er mye å ta inn. Vi har flere kjønn nå enn før, og det blir kanskje enda flere. Vi har flere nasjonaliteter nå enn før i landet vårt, vi har flere kriser å håndtere. Oljeeventyret går mot slutten, miljøet trenger sårt at vi skjerper oss, og nye finanskriser kan være på vei.

Men den viktigste for meg, kjære sønn, er at du ikke vokser opp til å bli en dritt.

P.S! Fortell mamma'n din at du elsker henne. Hver dag. Det blir bedre mennesker av sånt!

Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter