Kronikk

Vis meg feriebildene dine på Facebook! | Trond Rasmussen

 • Trond Rasmussen
  filosof
Jeg vil ha feriebilder, skriver filosof Trond Rasmussen.

Bør folk la være å poste feriebilder på sosiale medier for ikke å bidra til feriepresset? Jeg mener nei. Her er 10 forslag til hvordan dempe feriejaget.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Azurblått hav og duvende palmer. Maleriske fjellformasjoner og frodige regnskoger. Kritthvit strand som kulisse til vinglass som skåler i solnedgangen. Big Ben, Sagrada Familia og Empire State Building. Platanias, Zakynthos, Santorini og Dubrovnik. Kautokeino, Mosjøen og dalstrøkene både innenfor og utenfor.

Jeg vil ha det.

Glade barn som hviner av fryd på Liseberg. Hender som leier hverandre i nedfallet av det dunkle kveldslyset ved Seinen, eller kanskje i Parc Güell. Friluftsfriskusen som poserer for kamera ved bredden av Namsen, med årets første rug. Kry som bare en lakseentusiast kan være. Eller aller helst: Bilder fra steder jeg ikke har vært, men som jeg har lyst til å besøke. Wittenberg. Hallstatt. Berchtesgaden. Geiranger.

Jeg vil ha det.

Andres feriebilder er inspirerende

Jeg liker å kikke på feriebilder på Facebook. Når kveldene blir lange og varmen setter inn – og det attpåtil er sommerferie og god tid – ja, da er det trivelig å sette seg ned å bla i den digitale billedboken. Det er gøy å se hvor folk er og hva de gjør i ferien. Når en bekjent poster et bilde fra Copacabana, føles det som om jeg også er der, direkte inne fra den berømte stranden, om enn bare for en stakket stund.

Å se andres feriebilder er først og fremst underholdning, men en scroll eller to i Facebook-feeden i ferietider gir også inspirasjon. Det ser morsomt ut å sykle rundt på Balkan, og der er det jommen et voksent par som har kastet seg på interrail gjennom Europa – hva sier du frue, kanskje vi skal prøve det selv et år?

Facebook-moralistene godtar bare bilder fra Norge

Men det er ikke lenger lov å glede seg over andres feriebilder. Eller mer presist: Det er ikke lenger stuerent å poste glade feriebilder. Like sikkert som at myggen kommer med varme sommerkvelder, entrer Facebook-moralistene banen når ferien nærmer seg. Med fyndig røst og dyp patos advarer Facebooks egen inkvisisjon mot å dele ferieidyllen i de voksnes digitale lekegrind. Vi må tenke på signaleffekter, sies det, og ikke minst må vi tenke på at noen ikke er på ferie. De har kanskje ikke råd, eller, gud forby, de må jobbe.

I rettferdighetens navn skal det sies at Facebook-moralistene tillater ett unntak fra regelen om ikke å gni blinkskuddene fra ferien i ansiktet på skuelystne. Hvis du ferierer i Norge og ferien er av det spartanske slaget, da er det greit. Gjør du noe rotnorsk, som å fiske eller gå turer i fjellheimen, da er det OK med bilder på Facebook, og du er ingen kjetter. Snapshots av unger som hopper paradis i gaten utenfor bestemors lune, vaffelluktende hjem, eller som smiler sine yndigste smil fra jordbæråkeren, det er tommel opp og helt klart verdig en like.

Prinsippet synes å være: Dersom du ferierer i utlandet, bør du gå en ekstra runde med deg selv før du publiserer for allmenn skue. Jo mer ekstravagant ferien din er, jo flere runder bør du gå. Hvis ferieformen din derimot er lavbudsjett og derfor oppnåelig for alle, er det fritt frem å dele med øvrigheten.

Kronikkforfatter Trond Rasmussen.

Nesten ekkelt besteborgerlig

Det er utvilsomt elementer av jantelov, misunnelse og sjalusi i den norske Facebook-egalitarianismen anno 2018. Bare fordi du er på en flott ferie i utlandet, må du ikke tro du er bedre enn oss. Det er uansett bare fasade. Hva med å vise frem livet slik det egentlig er?

Aksel Sandemose til side: Hva med det langt mer vektige argumentet om å ta hensyn til barn av foreldre som ikke har råd til flotte ferier? Burde ikke folk være skånsomme?

Jo, det synes jeg folk bør. Men det ligger noe ovenfra og ned, noe kleint og nesten ekkelt besteborgerlig i en formaning som peker finger mot dem som har råd til såkalt fine ferier, at de, av hensyn til dem som ikke er like ferieheldig, bør avstå fra å gjøre synlig egen sommerlykke. Som om feriefattigdom blir borte ved at de kondisjonerte lar være å publisere glaserte tilstandsrapporter fra det store utland. Som om du da, den privilegerte, simpelthen ved ikke å gjøre noe, kan slå deg på brystet og krysse av for at du har tatt din skjerv for dem som befinner seg et par hakk under på den sosioøkonomiske rangstigen, og som baler med å holde tritt i ferieracet.

Demper ikke presset ved å skjule virkeligheten

Feriepresset er reelt. Undersøkelser og forskere bekrefter det. Det er klart det er sårt å se på at vennene dine mesker seg i paraplydrinker og buffeter i land du bare har sett på globusen, mens du selv må være hjemme. Mange voksne synes også det er sårt ikke å ha mulighet til å gi barna sine det «alle» andre barn får. Men jeg har liten tro på at vi demper presset ved å skjule virkeligheten for barna. Unger ser det de ser og hører det de hører, sosiale medier eller ei. Som barn hadde jeg full oversikt over hvem av vennene mine som dro til Syden, og da snakker vi 80-tallet og tiår før Facebook.

Her er 10 forslag til hvordan vi voksne kan bidra til å dempe feriepresset:

1. Lær barna å ikke sammenligne seg med andre. For å få til det, må vi voksne først slutte å sammenligne oss med andre. Ved å forkaste en komparativ standard dreier fokus bort fra hvor og hvordan andre ferierer. Noen vil alltid løpe fortere, hoppe høyere, lese raskere eller dra på flere ferieturer enn deg.

2. Skap gode ferieminner der du er, akkurat nå. Tenk tilbake på de beste minnene fra egen barndom. Handler det om råflotte turer, eller handler det om krabbene du fisket fra bryggen, spillene familien spilte på plenen, muligheten til å lese Donald, spise godteri midt på dagen, være sent oppe og sove i telt i hagen? Ferie handler ikke om hvor du gjør det, men at familien bryter hverdagslivets rutiner.

3. Hvis barn opplever feriepress, kan du være sikker på at ubehaget har sitt utspring i feilaktig forventningsstyring fra oss voksne. Dersom vi vil at barna ikke skal rangere ferieformer etter status, får vi slutte å si at «i år blir det bare norgesferie på oss.»

4. Forskerne oppfordrer oss voksne til å fokusere på opplevelser, i stedet for hvor vi ferierer. Det er et godt tips.

5. Foreldre bør slutte å legge press på seg selv. Vi vet jo at det som betyr noe her i livet, er at familien holder seg frisk og at barna har venner. Resten er i beste fall topping eller glasur på kaken. Vis meg forskningen som påviser en kausal sammenheng mellom antall turer til Torrevieja og en god oppvekst.

6. I forlengelsen av punkt 5: La oss minne hverandre på det opplagte. At din verdi som forelder har null og niks å gjøre med om du har råd til å sende barna dine på dyre ferier. At du er der for ungene er mer enn godt nok.

7. Det er god takt og tone å tenke over hva man poster på sosiale medier som barn frekventerer. Bilder av små og store opplevelser eller hendelser forteller en annen historie, og virker mer inkluderende, enn bilder av det råflotte eksteriøret på luksushotellet.

8. Er du bekymret eller lei deg for at nabojenta ikke får dra på ferie, hvorfor ikke tilby å ta med henne på ferie eller låne bort hytta? Eller kanskje du kan hjelpe familien med å søke innpass på et gratis ferietilbud for barn, for eksempel Røde Kors’ Ferie for alle?

9. Kan vi også tørre å si at fenomenet feriepress er et I-landsproblem? Jeg mener, det finnes barn, både i Norge og ute i verden, som misbrukes, som lever i konstant frykt, som sulter.

10. I forlengelsen av punkt 9: Kan vi være enige om at det er nok press nå? Feriepress, motepress, karakterpress, gruppepress, kroppspress, utseendepress, perfeksjonspress, drikkepress, sexpress, kosmetiskeoperasjonerpress. Det er litt nok nå. Det eneste vi bør presse oss selv til, er ikke å la oss presse. Først da er vi fri.

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Disse vil kanskje også interessere deg:

Les også

 1. Over 240.000 skal feriere på kreditt i år

 2. Det er ingen skam å feriere i Norge | Kristine Tuft Skoheim

 3. Kronikk: Sensommerblikk på feriens lykke og ulykke | Freddy Fjellheim

Les mer om

 1. Sosiale medier
 2. Sommerferie
 3. Sommer
 4. Facebook