Kronikk

Et rasistisk sirkus

 • Rune Berglund Steen
  Leder, Antirasistisk Senter
 • Shoaib Sultan

Den svenske nazisten Dan Park er dømt for å ha bedrevet grov rasistisk sjikane mot et voldsoffer. På Deichman skal landsmann Lars Vilks forsvare retten til slik sjikane.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Svenske Lars Vilks er selv mest kjent for sin tegning av Muhammed som hund, men har også føyd seg inn i den antisemittiske tradisjonen med sin fremstilling av en «jødesugge» («Judensau»).

Rune Berglund Steen. NN

Shoaib Sultan. Roald, Berit

Tegningen viser en gris med angivelige «jødiske» ansiktstrekk.Budskapet har opp gjennom historien vært at jøder er og bør behandles som dyr. Angivelig er det bare et utslag av umoden politisk korrekthet når noen av oss mener at jøder ikke bør fremstilles som griser.

Hyller Behring Breivik

Dan Park, som har deltatt i nynazistiske demonstrasjoner, har laget en poster som hyller Anders Behring Breivik. Breivik gjør sin nazihilsen, med teksten «Fight the power», og bak ser man et kikkertsikte. Park har også tegnet Hitler som Kristus med tornekronen, og teksten: «Han døde for våre synder».

Park har videre laget postere som fremstår som oppfordringer til å drepe offentlige personer; eksempelvis er Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt gjengitt innenfor omrisset av et geværsikte. Tilsvarende har Park gjort med lederen i SSU, Sveriges AUF.

I tillegg til det rasistiske innholdet på flere postere, er det snakk om ytringer som kan sette mennesker i fare. Noen kan anses som oppfordringer til terror.

En tid tilbake ble en afrikansk mann utsatt for et rasistisk angrep i Sverige. Mens offeret forsøkte å beskytte sin 18 måneder gamle sønn, ble han så brutalt mishandlet av flere menn at han gjentatte ganger mistet bevisstheten. Dan Park videreførte overgrepene med en poster hvor han viser voldsofferet lynsjet. Offeret er gjengitt med bilde og navn. Som konsekvens måtte voldsofferet gå i dekning. Park er blitt dømt for dette etter svensk lov.

Vanskelig å se ironien

Hvis Vilks skal argumentere for at Park burde vært frikjent, må han nødvendigvis argumentere for retten til å bedrive grov, rasistisk personsjikane av et voldsoffer. Det finnes ingen rettsstater som godtar dette, eller som kan godta det.

Vilks påstår at Parks postere er ironiske. Det er vanskelig å se ironien i rasistisk personsjikane, i likhet med ironien i å utplassere gassbeholdere utenfor en jødisk synagoge i Stockholm, slik Park også har gjort.

Det ligner mer et tynt påskudd for spredning av nazistisk propaganda.

Fordi voldsofferet ble utsatt for hatvold, skal en poster hvor han utsettes for grov personsjikane, nå trolig vises og forsvares på Deichmanske bibliotek.

Man kan prøve å forestille seg at voldsofferet en gang i fremtiden skal forklare dette for sin sønn. Det er å si det mildt at hovedstadens bibliotek risikerer å støte fra seg mange av menneskene som Dan Park fremsetter sine dødsfantasier om.

At Vilks selv er en truet mann, gjør det paradoksalt at han skal forsvare sjikane av et voldsoffer og lefling med terrorisme.

Vilks har rett til å hevde sitt syn på andre arenaer. Derimot bør vi ikke legitimere, i form av en kommunal publikumsarena, at noenskal fremme en nazists suverene rett til å hundse uskyldige mennesker.

Les også:

BiblioteksjefKristin Danielsen svarer:

Les også

Dersom leietagere skal velges ut fra biblioteksjefens religion eller politisk ståsted, er vi på gyngende grunn

Bjørn Stærk:

Les også

Antirasister har jaget innvandringskritikere vekk fra de store mediene, og de samler seg på nettet

Harald Stanghelle:

 1. Les også

  - Det er blitt farligere å ytre seg i de nordiske land

Les mer om

 1. Kronikk
 2. Rasisme
 3. Ytringsfrihet

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Aftenposten har gått gjennom norske rasismedommer: – Han tok tak i hijaben min og prøvde å holde meg fast

 2. KRONIKK

  Kronikk: For palestinerne i Øst-Jerusalem oppleves det som at deres liv og fremtid er mindre verdt

 3. KRONIKK

  Jul skal det bli. Ja, i år skal vi ha det koselig. Nei, det skal ikke bli som i fjor. Så smeller det.

 4. KRONIKK

  Farvel til den liberale idealdebatten

 5. KRONIKK

  Akademisk frihet har vært betraktet som et opplagt gode. I en rekke saker har friheten vært utfordret.

 6. KRONIKK

  Kampen om EØS går tvers gjennom Fellesforbundet