Nederlands frykt for Eurabia | Ketil Raknes

Geert Wilders er ingen typisk høyrepopulist. Han er en profesjonell og karrièrebevisst politiker uten store skandaler i bagasjen.

Hvordan har Europas liberale høyborg endt opp i en bitter kulturkrig med islam?

Dette er en kronikk. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et kronikkforslag, kan du lese hvordan her.

Dette er vårt land, og hvis dere ikke kan tilpasse dere, kom dere til helvete ut, tilbake til deres eget land og kultur.
Pim Fortuyn, avdød leder for det høyrepopulistiske Pim Fortuyns Liste

I begynnelsen av januar sendte den nederlandske statsministeren, Mark Rutte, et brev til den nederlandske befolkningen. Brevet ble publisert som en annonse i landets største aviser og hadde en klar melding til landets innvandrere.

Rutte skrev at han var lei av folk som «trakasserer homofile, roper etter jenter i korte skjørt og kaller vanlige nederlendere for rasister». Statsministerens anbefaling til innvandrerne var klar: Oppfør dere normalt, eller kom dere ut.

Vil forby Koranen og stenge moskeer

Ruttes desperate utspill viser hvorfor Geert Wilders for tiden er Nederlands mest innflytelsesrike politiker. Ruttes liberale parti (VVD) kjemper en hard kamp med Wilders Frihetsparti (PVV) om å bli Nederlands største parti ved parlamentsvalget 15. mars.

Selv om Wilders nå sliter litt på målingene, tyder alt på at PVV går mot tidenes rekordvalg. 16. april kan nederlenderne våkne opp til at oppdraget med å danne regjering i landet går til en mann som vil forby Koranen, stenge moskeer og har kalt profeten Mohammed for «en syk pedofil».

Var den religiøse toleransens land

Den betente debatten knyttet til islam er ekstra overraskende siden Nederland historisk sett er kjent som den religiøse toleransens land. Det var som religiøs flyktning i Nederland at en av liberalismens store tenkere, John Locke, formulerte tankene som skulle danne grunnlaget for den moderne forståelsen av religionsfrihet.

Nederlands fremste fiende har alltid vært Nordsjøen, og deres største frykt er at dikene skal sprekke og landet skal oversvømmes, men nå virker de stadig mer engstelig for å få landet sitt oversvømt av muslimer.

Nasjonal identitetskrise

Den nederlandske høyrepopulismen har dype nasjonale røtter. Det startet med flere tiår med konfliktskyhet i innvandringsspørsmålet kombinert med mislykket integreringspolitikk.

Så kom mordet på den eksentriske høyrepopulisten Pim Fortuyn og fortsatte med drapet på filmskaperen Theo van Gogh. Siden det har Nederland blitt kastet ut i en nasjonal identitetskrise de fortsatt forsøker å finne veien ut av.

Krisen stikker så dypt at en av landets fremste intellektuelle har skrevet at «dette landet for øyeblikket tilhører færre og færre og det truer med å gli fra oss alle sammen».

Angrep grunnpillarer

Pim Fortuyn kom inn som en komet i nederlandsk politikk i valgkampen i 2000. Hans popularitet skyldtes at han med en usedvanlig retorisk kraft og karisma angrep to av grunnpilarene i det nederlandske politiske systemet.

Fortuyn la grunnlaget for en spesiell nederlandsk variant av høyrepopulismen der man kombinerte liberale holdninger med kraftig islamkritikk.

Det første var et politisk system preget av ekstrem grad av elitesamarbeid. Det andre var en liberal innvandringspolitikk koblet med en multikulturalistisk integreringspolitikk som gikk ut på å oppfordre innvandrerne til selv å beholde sin kultur og sine skikker.

Kombinasjonen av høy innvandring og begrenset integrasjon ga betydelige problemer med høy arbeidsledighet, verdikonflikter, kriminalitet og ghettodannelser.

Fortuyns hemmelighet

Fortuyn la grunnlaget for en spesiell nederlandsk variant av høyrepopulismen der man kombinerte liberale holdninger med kraftig islamkritikk. Fortuyn var åpent homofil, tidligere kommunist og professor i sosiologi.

Verdimessig identifiserte han seg også med det progressive Nederland og støttet homofile ekteskap og den liberale narkotikalovgivningen. Fortuyn mente islam var en tilbakestående religion som ødela Nederland, men da han en gang ble spurt i en TV-debatt om han hadde noe mot marokkanerne, svarte han, «slett ikke, jeg ligger faktisk med dem».

Hat mot venstresiden

6. mai 2002 skulle Pim Fortuyn akkurat til å gli inn i bilen sin da den forstyrrede dyrevernsaktivisten Volkert van der Graaf dukket opp og skjøt ham fem ganger i hodet og en gang i halsen med en halvautomatisk pistol. Det var det første politiske mordet i Nederland siden 1672.

Motivet til van der Graff var å unngå at Fortuyn «ble en ny Hitler», og mordet skapte en bølge av hat mot venstresiden i Nederland, som var dem som hadde vært hardest i angrepene på Fortuyn.

Drapet på Theo van Gogh

Mordet på Fortuyn ble etterfulgt av mordet på filmskaperen Theo van Gogh, som sto bak den islamkritiske filmen Submission. Van Gogh ble drept av den islamske ekstremisten Mohammed Boyeri, som plantet en machete i van Goghs bryst på åpen gate.

Mordet på van Gogh utløste sjokk og sinne og overbeviste mange nederlendere om at landet befant seg i en uforsonlig kulturstrid med islam. Toleransens høyborg i Europa befant seg plutselig på bristepunktet, og kirker, moskeer og skoler ble påtent over hele landet.

Geert Wilders opplyste enevelde

Det var i dette politiske klimaet den begavede høyrepopulisten Geert Wilders kjente sin besøkelsestid. Wilders er i likhet med Fortuyn ingen typisk høyrepopulist. Han er en profesjonell og karrièrebevisst politiker uten store skandaler i bagasjen.

I 2004 brøt Wilders ut av det liberale partiet VVD i protest mot at de støttet at Tyrkia skulle innlemmes i EU og dannet det som senere ble kjent som Frihetspartiet (PVV).

På samme tidspunkt bestemte statsviteren og journalisten Martin Bosma seg for å vie livet sitt til å bekjempe de kreftene som hadde drept hans gode venn Theo van Gogh. Bosma meldte seg til tjeneste for Wilders. Idag styres PVV som et opplyst enevelde med Wilders som leder og eneste medlem og Bosma som mediestrateg og ideolog.

Kulturkrig med islam

Mordene på Fortuyn og van Gogh har påvirket den nederlandske samfunnsdebatten sterkt og har gitt Wilders stor definisjonsmakt. Hans svar er at Nederland befinner seg midt i en kulturkrig med islam og dommedag er ikke langt unna: «Islam er den trojanske hesten i Europa. Hvis vi ikke stopper islamiseringen nå, vil Eurabia og Nederabia bare være et spørsmål om tid.»

Wilders har også ambisjoner om å lede en global allianse mot islam og har svært tette kontakter med de islamkritiske miljøene i Trumps administrasjon. Wilders var den eneste europeiske høyrepopulisten som talte på republikanernes landsmøte i Cleveland.

Undergraving av nederlandsk kultur

Sjefideologen, Martin Bosma, har hamret inn samme budskap i flere bøker. I Bosmas verden er venstresiden med sin multikulturalisme og politiske korrekthet i en allianse med islamistene, der målet er å undergrave nederlandsk kultur og levemåte.

Kulturkamp har erstattet klassekamp som den viktigste skillelinjen i nederlandsk politikk.

I sin siste bok Minoritet i eget land argumenterer han for at nederlenderne vil møte samme skjebne som de hvite nederlenderne som slo seg ned i Sør-Afrika. Ifølge Bosma opplever de hvite i Sør-Afrika i dag et «kulturelt folkemord» og blir systematisk undertrykket av det rasistiske regimet til ANC.

Det samme vil skje i Nederland dersom den politiske eliten får gjennomført sin plan om å gjøre Nederland om til et multikulturelt samfunn der etniske nederlendere er i mindretall.

Nederlands best beskyttede mann

At Wilders føler han befinner seg i en krig, er heller ikke så rart. Wilders er Nederlands best beskyttede mann og lever under konstant politibeskyttelse etter drapstrusler fra islamister. Under valgkampen har Wilders avlyst flere debatter på grunn av hull i sitt eget sikkerhetsopplegg.

Statsviteren Koen Vossen har presist oppsummert Wilders verdensbilde: «Jeg er overbevist om at Wilders tror at vi er i krig med islam. I hans fortelling er vi Chamberlain, mens han er Winston Churchill. Med andre ord, han er antifascisten.»

Hvor går Nederland?

Uansett om PVV blir største eller nest største parti 15. mars, er Nederland på vei i en usikker retning. Samtidig som de lavt utdannede velgerne flokker seg om Geert Wilders, flokker de høyt utdannede velgerne seg rundt grønne og liberale partier som forakter alt det Wilders står for.

Kulturkamp har erstattet klassekamp som den viktigste skillelinjen i nederlandsk politikk.

Polarisering og fragmentering

De etablerte partiene, som sosialdemokratene og kristendemokratene, har historisk lav oppslutning og klarer ikke å være noen effektiv motkraft. Polariseringen og fragmenteringen av partisystemet gjør den offentlige debatten mer opphetet og Nederland til et vanskelig land å styre.

Selv om alle de nederlandske partiene har gjort det klart at de ikke vil sitte i regjering med Wilders, er det ingen som gleder seg til å lede en koalisjonsregjering med Wilders som en glefsende ulv i opposisjon.

Her kan du lese flere artikler om det forestående valget i Nederland og høyrepopulismens fremmarsj i Europa:

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.