Hei, Hareide! Var det ikke sånn at Jesus har kjærlighet for alle? | Sofie Frøysaa

  • Sofie Frøysaa, komiker og lærer

Jeg er lei av å måtte forsvare hvorfor mødrene mine selvfølgelig er like egnet som heterofile foreldre.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Dette er tredje kronikk i serien Komikerkronikkene. Hver uke i sommer vil norske standupkomikere gå fra scene til kronikkplass. Det blir skarp samfunnskritikk og flere overraskende tema.

Først ut: Dag Sørås. Uke 2: Christer Torjussen. Denne uken: Sofie Frøysaa. Uke 4: Jonis Josef. Uke 5: Halvor Johansson. Uke 6: Bjørn-Henning Ødegaard. Uke 7: Trine Lise Olsen. Siste: Zahid Ali.

Etter at Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide deltok i årets Oslo Pride, ble det avholdt krisemøte innad i partiet.

Som barn av to mødre og LHBT-aktivist, mener jeg at det heller bør arrangeres et krisemøte om KrFs krisemøte.

Årets Oslo Pride hadde rekordoppmøte med over 30.000 deltagere. Etter det grusomme terrorangrepet i Orlando ble det desto viktigere enn før å vise solidaritet. En av de oppmøtte var Hareide – den første Krf-lederen til å delta noensinne.

På høy tid og et steg i riktig retning, spør du meg. Uforsvarlig og «for politisk korrekt», ifølge noen av hans partifeller.

Paradoksale protester

Hele 82 mennesker fant Hareides deltagelse så problematisk at de meldte seg ut av partiet i protest. Lokallagsleder i Bergen KrF, Terje Walther Gilje, beskrev det som «svært krevende» at Hareide deltok i paraden – og innkalte til krisemøte.

Kan vi ikke ha et krisemøte om hvor paradoksalt dette er? At det tydeligvis er verre å vise sin avsky mot hatkriminalitet, enn ikke å gjøre det?

Det som virkelig er krevende, er at LHBT-personer blir møtt med slike holdninger. At vi har homofobiske, folkevalgte politikere som systematisk motarbeider en bestemt gruppes rett til å være seg selv.

Kamuflerte fordommer

Det er jo rart med det, i og med at KrF er så opptatt av dette med nestekjærlighet. Bare synd at denne nestekjærligheten ikke er forbeholdt alle.

Hareide har på mange måter gitt partiet et lite imageknekk denne våren.

I tillegg til å vise trynet sitt i paraden, fikk han kritikk for å ha uttalt seg om partiets familiepolitikk før den er vedtatt. KrF er ikke akkurat kjent for å ha en homovennlig familiepolitikk, da de er det eneste partiet på Stortinget som sier nei til felles ekteskapslov.

Nestleder Dagrun Eriksen har ved en rekke anledninger kamuflert sine fordommer med en såkalt bekymring for disse stakkars barna som – Gud forby – skulle vokse opp med likekjønnede foreldre.

Jeg er et av disse «stakkars barna». Jeg har vokst opp med to fantastiske mødre, og ordet pride kunne ikke ha passet bedre: Vi er en stolt regnbuefamilie.

I år er det ti år siden første gang jeg engasjerte meg i den offentlige debatten om homofiles rett til å få barn. I løpet av disse ti årene har det skjedd viktige fremskritt, slik som den nevnte ekteskapsloven og at kirkemøtet tidligere i år sa ja til likekjønnet ekteskap.

Stegene Hareide tok i paraden var også fremskritt. Men kritikken mot at han deltok, og debatten i etterkant, hvorpå Hareide nøler og pleaser sine partikolleger, er nok et eksempel på at vi fremdeles har en lang vei å gå.

Den ikke så lange veien fra bibelbeltet

De som hevder at homofili er synd, argumenterer ofte ut ifra en konservativ, religiøs overbevisning. Det vil si, jeg tror ikke religion i seg selv er problemet – problemet ligger hos dem som tolker det feil. Jeg er nemlig helt overbevist om at Jesus ville ha deltatt i paraden. Var det ikke sånn at Jesus har kjærlighet for alle?

Likevel er det en tendens at fordommene har sterke røtter i Bibelbeltet.

Selv er jeg fra Grimstad, og det var ikke akkurat Pride da mamma kom ut av skapet, for å si det slik.

Jeg har sett Eriksen, lokallagslederen og deres meningsfeller på nært hold. Og det er kun disse – og la meg legge til – voksne menneskene som kommer med negative bemerkninger.

Jeg har aldri opplevd å få noen negative kommentarer fra jevnaldrende i oppveksten.

Hvilke holdninger du møter avhenger fremdeles mye av hvor du vokser opp. Som komiker merker jeg stor forskjell på når jeg opptrer i storbyer og på mindre steder. Jeg benytter enhver anledning til å prate om oppveksten min på scenen, og det er påfallende:

Det er kun i distriktene at det sitter hvite menn som pusher 50 som demonstrativt legger armene i kors og rynker på nesen når jeg tar opp homofiles rettigheter.

Farsfigur, ja? Har en på nattbordet

Til tross for at mange viser til Bibelen når de skal legitimere sin homofobi, tror jeg først og fremst at det handler om frykt.

Frykt for det ukjente, frykt for det som rokker ved egne forestillinger om hvordan ting burde være.

Det er som regel det argumentet som går igjen i denne debatten: Et barn burde ha en mor og en far. Sånn er det bare. Ellers kan barnet komme til å savne en morsfigur eller en farsfigur. Ja, for man er jo kun definert ut ifra kjønn. Det klassiske, heteronormative kjønnsrollemønsteret bør jo følges slavisk. Så, i min oppvekst har vi bare bakt kaker og sett på kanalen FEM, liksom.

Jeg har forøvrig hatt en liten farsfigur på nattbordet, sånn i tilfelle Hareide og co. skulle bli altfor bekymret. De vil jo, ifølge seg selv, kun «barnets beste». I den anledning tenker jeg at det bør være naturlig å lytte til nettopp barna.

En hilsen fra LHBT-barnet

Undersøkelser viser blant annet atbarn av likekjønnede par får bedre psyke (yes!), men positive utslag av å vokse opp i en LHBT-familie passer visst ikke inn i Krfs partiprogram. Hva er det de ønsker seg? En tåredryppende historie om at det ikke gikk så bra likevel?

Jeg mistenker også at skeptikerne aldri har møtt noen av disse myteomspunne barna. Derfor vil jeg gjerne invitere meg selv på neste krisemøte og slå av en prat.

Jeg er lei av å måtte forsvare hvorfor mødrene mine selvfølgelig er like egnet som heterofile foreldre.

Barn trenger trygge og omsorgsfulle foreldre. Det har ingenting med kjønn eller orientering å gjøre.

Jeg vil ha meg frabedt den misforståtte sympatien.

Nå som vi var så godt i gang, Hareide! Det er på tide at også KrF følger med i tiden. Som ethvert barn som elsker foreldrene sine, vil jeg at folk skal slutte å snakke stygt om mora mi – og da mener jeg begge to.

Følg Aftenposten meninger påFacebook ogTwitter