En privatlivfetisjists bekjennelser | Dag Sørås

  • Dag Sørås, komiker

De av oss som ser retten til privatliv som en grunnleggende forutsetning for demokrati, burde forsvare en genuin frihetskjemper på alle måter vi kan.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Dette er første kronikk i serien Komikerkronikkene. Hver uke i sommer vil norske standupkomikere gå fra scene til kronikkplass. Det blir skarp samfunnskritikk og flere overraskende tema.

_Denne uken: Dag Sørås. Neste uke: Christer Torjussen. Uke 3: Sofie Frøysaa. Uke 4: Jonis Josef. Uke 5: Halvor Johansson. Uke 6: Bjørn-Henning Ødegaard. Uke 7: Trine Lise Olsen. Siste: [Zahid Ali.


For noen måneder siden leste jeg et intervju med varsleren Edward Snowden hvor han anbefalte alle som er opptatt av privatliv å bruke programmet Signal for sending av krypterte tekstmeldinger via mobilen.

Da jeg fortalte en venn at jeg hadde begynt å bruke denne appen, fikk jeg umiddelbart spørsmål tilbake om hva jeg har å skjule.

En slik anekdote vitner om en foruroligende holdning til personvern, hvor bevisbyrden ligger på dem av oss som tar retten til privatliv på alvor.

Snowdens idealer

Forrige uke ble det klart at Oslo tingrett avviser å behandle Edward Snowdens søksmål mot den norske staten, som han anla for å få visshet om at han ikke blir utlevert til USA om han kommer til Norge for å ta imot årets Ossietzky-pris.

Anerkjennelsen gis i regi av ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, som også har engasjert seg i Snowdens sivile søksmål. Det ble ganske umiddelbart klart at Snowden vil anke avgjørelsen og at PEN vil bistå i prosessen.

Svertekampanjen mot Snowden lot ikke vente på seg etter at han for tre år siden kom ut med sine avsløringer, men alle påstander om at han var en kynisk landsforræder og grandios narsissist ble fort motbevist da dokumentaren Citizenfour kom ut.

Det som ble portrettert der var en ydmyk, selvoppofrende og prinsipiell forsvarer av idealer de fleste av oss kan enes om, åpenbart motivert av et overordnet mål om folkeopplysning.

Den eneste negative detaljen Obama-administrasjonen klarte å grave opp for å diskreditere Snowden, var det faktumet at han droppet ut av videregående skole.

Snowden fikk allikevel jobb med høy sikkerhetsklarering i det amerikanske overvåkingsapparatet, og det at nasjonal sikkerhet konkurranseutsettes til skoletapere stiller først og fremst amerikanske myndigheter i et dårlig lys.

Hvorfor overvåking bekymrer

Debatten i kjølvannet av Snowdens avsløringer var også filosofisk interessant.

Jeg vet av erfaring hvor vanskelig det er å ordlegge hvorfor overvåking burde bekymre også lovlydige mennesker, da ethvert prinsipielt forsvar for retten til privatliv fremstår nærmest abstrakt.

På den ene siden vil de færreste av oss benekte den iboende verdien av den private sfæren, hvor tanker og ideer kan utvikles og modnes uten å dømmes av andre, men på den annen side er effekten av overvåking på «dem av oss som ikke har noe å skjule», relativt subtil.

Som komiker har jeg alltid vært fascinert av hvor mye mørkere (og ikke minst morsommere) mange av mine kolleger er backstage.

Det er der, omgitt av folk som er yrkespålagt aldri å bli fornærmet av vitser, at man føler seg fri til å lage humor på temaene som ikke gjør seg på Latter eller julebordet til Statoil.

Det er også derfor bak scenen-opptakene på programmet Latter Live ville blitt noe annet enn drepende kjedelige om komikerne faktisk ble filmet med skjult kamera. Jeg føler at jeg bare ved å tenke tanken kanaliserer en indre Anders Anundsen, men alt ville vært i humorens navn.

Selvsensurtrenden

Oxford University kom tidligere i år ut med en studie som dokumenterer hvordan overvåking har en dempende effekt på hvilke artikler folk leser på Wikipedia, presumptivt fordi folk er redde for at det å lese artikler om temaer som terrorisme, skal mistenkeliggjøre dem i myndighetenes øyne.

Man trenger ikke være spesielt dystopisk anlagt for å forestille seg et fremtidsscenario hvor flertallet anser ethvert forsvar for privatlivet som en form for sosialt avvik, skriver Dag Sørås.

Studien viste at dette truer selve demokratiet, og andre undersøkelser har dokumentert lignende selvsensur blant journalister.

Det er vanskelig å overdrive hvor alvorlig denne trenden er, og konsekvensen kan fort bli at man etter hvert ikke lenger er bevisst på sin egen selvsensur.

Da må man revurdere sin status som et selvstendig tenkende menneske. Og da er det plutselig ikke lenger så abstrakt.

Diagnose: Privatlivfetisj

En påstand som Snowden har gjentatt ved flere anledninger, er at det ikke å bry seg om overvåking fordi man ikke har noe å skjule, er like absurd som å si at man ikke bryr seg om ytringsfrihet fordi man ikke har noe å si.

Noen ganger spekulerer jeg på om det er derfor apatien ser ut til å være så utbredt når det kommer både til overvåking og ytringsfrihet. Studier her til lands har for eksempel vist at et flertall av nordmenn mener sikkerhet og vern av religion er viktigere enn ytringsfrihet.

Man trenger ikke være spesielt dystopisk anlagt for å forestille seg et fremtidsscenario hvor flertallet anser ethvert forsvar for privatlivet som en form for sosialt avvik, og hvor det å ha en «privatlivfetisj» diagnostiseres som en mental lidelse på linje med paranoia.

Til forsvar for genuin frihetskjemper

Det er blitt sagt om Snowden at han har vist at tapperhet er smittsomt.

At våre politiske ledere er vaksinert mot heltemot når det kommer til å forsvare en ubekvem politisk dissident burde ikke overraske noen, men de av oss som faktisk ser på retten til privatliv som en grunnleggende forutsetning for demokrati, burde forsvare en genuin frihetskjemper på alle måter vi kan.

Donald Trump har forøvrig kalt Snowden «en forferdelig fyr», mens tidligere CIA-direktør James Woolsey har sagt at Snowden burde henges.

Bedre skussmål skal du lete lenge etter, men spør deg selv hvor komfortabel du er med tanken på at en fremtidig president Trump sitter på tronen over USAs enorme overvåkingsmaskineri.

Selv de uten noe å skjule har noe å frykte.


På Twitter: @dagsoras

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter


Lese mer om Snowden? Her er noen forslag: