Omskjæring er en forbrytelse

Forby omskjæring av mindreårige når det ikke er medisinsk begrunnet, oppfordrer kronikkforfatteren. Her fra rituell omskjæring av et jødisk guttebarn.

Jeg får aldri tilbake forhuden min. Men jeg kan fortelle min historie, i håp om at jødiske, muslimske og amerikanske foreldre vil spare barna sine for smerte og seksuelle hemninger.

Dette er en kronikk. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et kronikkforslag, kan du lese hvordan her.

Kjære norske politikere. Forhuden min er borte. Og jeg merker tapet hver eneste dag. Dere bør bruke muligheten dere har til å stanse årtusener med urett mot små gutter.

svend_ravn-0eaPGGf7L9.jpg

Dersom dere i Norge viser mot, kan deres lederskap føre til en positiv endring i hele Skandinavia.

Når jeg sykler til jobb. Når jeg går en tur i skogen. Når jeg har sex. Hver gang merker jeg det fysiske ubehaget og den psykiske smerten ved min manglende forhud. Det er en daglig plage. Og for å strø salt i såret: En meningsløs lidelse påført meg av mine egne velmenende foreldre.

For 45 år siden ble spedbarnet meg omskåret, fordi min far var jøde. Jeg var åtte dager gammel og kunne ikke yte motstand. Forhuden min ble flådd og skåret av penishodet. Var det en forbrytelse? Er du i tvil? Dersom mine foreldres religion hadde pålagt dem å amputere det ytterste leddet på lillefingeren min, ville du fortsatt ha vært i tvil?

Forhuden min ble flådd og skåret av penishodet. Var det en forbrytelse?En forbrytelse blir ikke rettferdiggjort eller tillatt av å bli gjentatt i årtusener. Heller ikke når gjerningen utføres under dekke av å være kultur eller religion. Hvis du ikke kan akseptere steining, korsfestelse, at barn refses eller at mindreårige tatoveres, hvordan kan du da med god samvittighet tillate at små gutter hver dag frarøves forhuden sin?

Kjære politikere — forby omskjæring av mindreårige

Jeg tror ikke mange skandinaviske politikere vet hva omskjæring betyr for en mann. Dere tror det bare et «et lite snitt» - og i religionsfrihetens navn skjenker dere ikke forbrytelsen mer oppmerksomhet. Men jeg kan av egen bitter erfaring bekrefte de undersøkelsene som er kommet frem. Min omskjæring er ikke «et lite snitt». Den er en daglig plage, og på grunn av tiltagende følelsesløshet skader den sexlivet mitt.

Det kan la seg gjøre å avskaffe en foreldet religiøs skikk uten å angripe selve religionen

Omskjæring er et endelig og skadelig inngrep. Vis mot og relevans, politikere: Forby omskjæring av mindreårige når det ikke er medisinsk begrunnet. Gi politikere og meningsdannere i andre land et klart signal om at det kan la seg gjøre å avskaffe en foreldet religiøs skikk uten å angripe selve religionen.

Gi foreldre som er under kulturelt eller religiøst press bedre muligheter til å unngå å omskjære guttene sine.

Kjære foreldre - ikke gjør det

Jeg får aldri tilbake forhuden min. Men jeg kan fortelle min historie, i håp om at jødiske, muslimske og amerikanske foreldre vil spare barna sine for den smerten og de seksuelle hemmingene som uunngåelig følger med en omskjæring. Jeg har tilgitt min mor og far, for jeg vet at de aldri har ønsket å gjøre meg vondt. Men jeg kan ikke tilgi den religiøse kulturen som fikk dem til å tro at forbrytelsen deres var riktig.

Forhuden er et fantastisk organ, ikke bare en hudfoldKjære foreldre. Kan sønnen deres få et bedre liv med forhud enn uten? Lytt til hjertet og fornuften. Ikke lytt til en overlevering viderebragt av sexskremte mennesker som er mer interesserte i det å bevare tingenes tilstand enn i det å gi sønnen deres det beste (sex-)livet han kan få.

Forhuden er et fantastisk organ, ikke bare en hudfold. Søk på nettet, og les om forhudens tusener av nerver og om slimhinnens beskyttende virkning. Hvis dere fortsatt er i tvil, så spør en ikke-omskåret mann hva forhuden hans betyr for ham.

Les også:

Les også

Omskårne menn og deres partnere får oftere sexproblemer

Kjære omskjærere — beskytt kulturen deres

Må man være omskåret for å være en jødisk mann? For å være en god muslim? Eller en ekte amerikaner?

Jeg går inn for at alle skal ha så stor frihet som mulig til å leve ut sin religiøse kultur - så lenge det ikke går ut over andre. Men omskjæringen deres går faktisk ut over forsvarsløse gutter og senere menn som meg, som aldri fikk den valgfriheten deres selv forventer. Og jeg er redd for at dere spiller et høyt spill hvis dere nekter å gå konstruktivt inn i denne debatten.

Må man være omskåret for å være en jødisk mann? For å være en god muslim? Eller en ekte amerikaner?Hvis dere kan stå inne for omskjæring av tusener av guttebarn, kan dere ikke bare dele argumentene deres med oss andre? Jeg tipper at dere vet utmerket godt at i Skandinavia kan ikke religiøse årsaker rettferdiggjøre urett.

Omskjæring er heldigvis i ferd med å bli definert som nettopp en urett - ja, en forbrytelse - av leger og sexologer som viser til de store tapene guttene påføres. Dér stikker dere hodet i sanden akkurat nå. Men hvor lenge kan dere det?

Kjære omskjærere. Beskytt religionen og kulturen deres. Ta en vurdering på om omskjæring kan bli enda et av de mange arkaiske ritualene religionen deres har lagt bak seg, fordi det rett og slett ikke ga mening lenger. Kanskje kan dere innføre et mer skånsomt rituale?

Et forbud mot omskjæring av mindreårige vil ikke være et forbud mot religion, kultur eller religionsfrihet

Religioner og kultur har alltid forandret seg, og likevel alltid overlevd. Det kan de gjøre igjen. Et forbud mot omskjæring av mindreårige vil ikke være et forbud mot religion, kultur eller religionsfrihet. En evne til å etterleve, kanskje til og med støtte, et forbud vil kunne vise oss alle at religion kan følge menneskers utvikling - og gi dem noe nå og i fremtiden.

Les også:

Les også

- Vi vet for lite om skadene etter omskjæring

Kjære gutter — jeg håper de lytter

Jeg var et barn som dere en gang. Et mirakel. En varm og myk og tillitsfull liten baby, som ikke har annet valg enn å legge livet sitt i andres hender. Kort tid etter fødselen var jeg bare som noen av dere.

Selv om de tok forhuden min, og selv om jeg merker det hver dag, er jeg i dag hverken jøde eller en del av den jødiske kulturen. For hverken religion, kultur eller familiefølelse sitter i forhuden. Der sitter kun en masse deilige nerver, som kan gi dere noen av de mest vidunderlige opplevelsene i deres liv.

Hverken religion, kultur eller familiefølelse sitter i forhuden

Derfor håper jeg de lytter - deres foreldre, deres omskjærere og deres politikere - når jeg ber dem om å beskytte dere og viser dere veien til alt dere kan få, uten at de skjærer sitt merke i deres kropp. Det norske storting sa mandag ja til rituell omskjæring av guttebarn. Det er synd: Det kunne blitt det første og nødvendige skrittet mot en skandinavisk avvisning av omskjæring av mindreårige.

Oversatt fra dansk av Ingeborg Senneset