Kronikk

Den farlige skammen | George Gooding

  • George Gooding, samfunnsdebattant
Hver enkelt må belastes og har ansvar for måten de håndterer sine problemer på, men vi som samfunn kan likevel ikke se bort fra vår rolle i hvordan dette utarter, skriver George Gooding. Her legger Barack Obama og Joe Biden ned blomster utenfor nattklubben Pulse i Orlando.

Hva får en mann til å drepe og såre over hundre gjester ved en homsebar i Orlando? Pressen og politikere har alle sine foretrukne forklaringer.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Donald Trump har brukt hendelsen til å forsvare sin tåpelige og uamerikanske plan om å utestenge muslimer fra landet på ubestemt tid.

Trump og mange andre skisserer dette inn i en kamp mellom islamisme og den vestlige verden.

Ut fra informasjonen som er kommet frem i etterkant, og med visse forbehold, kan man derimot forklare dette på en langt mer grunnleggende måte.

Det er på tide at man tar et oppgjør med skammen; den vi pålegger oss selv, den vi pålegger andre – den som skaper så mye vondt her i verden.

Gjerningsmannen mistenkes for å ha vært interessert i den homofile kulturen i Orlando.

Desto mer som kommer frem, desto mer virker det som denne mannen hadde homofile interesser som han ikke fikk leve ut.

Til pressen har faren hans nektet for at sønnen kunne vært homofil, og i dette ligger muligens noe av årsaken til at dette har skjedd.

En mann uten ære

I de patriarkalske kulturene er en homofil mann noe av det verste man kan være. Det gjelder så vel muslimske samfunn som kristne og andre gjennom tidene.

George Gooding.

Innenfor slike kulturer skal en mann bringe familiearven videre og være en garantist for familiens ære.

Oppfyller man ikke dette, er man så godt som ikke mann, eller en mann uten ære.

Gang på gang i amerikansk politisk historie har man sett homofiendtlige, mannlige politikere senere bli avslørt for å være homofile selv.

Den katolske kirkens problemer er beslektet, menn som forventes å leve i unaturlig sølibat som tar seg til rette for å tilfredsstille et skambelagt behov. Det mangler ikke på lignende eksempler.

Skam for å være den man er

Fellesnevneren er en uuttømmelig skam for å være den man er og vil være.

Hvordan håndtere denne skammen?

Akkurat som det spekuleres om en av terroristene i Paris-angrepene, som også ryktes for å være homofil, kan det se ut til at noen menn forsøker å overkompensere for å gjøre opp for seg, for å komme nærmere idealet andre har satt for dem.

Ved å hevde allianse med IS, kan gjerningsmannen overkompensere for skammen ved å fremstå mer «muslimsk» enn de fleste andre muslimer, for å parkere enhver tvil om at han ikke var tilstrekkelig.

Og i det, ta livet av homofile for å vise sin påståtte avsky mot disse «avvikerne» – som egentlig er hans avsky mot seg selv for ikke å være slik han forventes å være.

Særlig for menn finnes det mange kilder til skam som samfunnet ikke ser ut til å være særlig interessert i å hjelpe dem med.

Tap av ansikt og skam

Gjerningsmannen i Orlando hadde hatt to mislykkede ekteskap før dette skjedde.

Å mislykkes som ektemann og partner, er en vanlig kilde til skam hos menn. Spesielt i patriarkalske samfunn, der man skal ha kustus på kvinnene og fremstå som sjefen, vil tapet av denne kontrollen utgjøre tap av ansikt og skam.

Men det er ikke bare i patriarkalske samfunn dette forekommer.

Også i vestlige samfunn er det forventet at menn skal være handlekraftige, selvsikre, flinke til å snakke for seg og flinke til å skaffe seg kvinners oppmerksomhet. Menn som ikke klarer dette, stemples – av både menn og kvinner – som tapere.

Menn stempler andre menn for å opprettholde eget selvbilde, dytter andre ned i et forsøk på å fremstå mer «mann» selv.

Kvinner stempler menn slik for å gi signaler om det de ønsker seg, som jo i stor grad har en biologisk forklaring.

Det snakkes mye om kroppsfokus og forventningene til kvinners utseende, men det snakkes lite om samfunnets forventninger til den mannlige psyken – noe menn ikke kan skaffe seg på operasjonsbordet.

En utilstrekkelig taper

Elliot Rodger i Isla Vista håndterte skammen over ikke å være tilstrekkelig mann ved for noen år siden å drepe seks andre mennesker.

Og, dessverre, var det mange som da forsterket akkurat denne skammen hos menn over hele verden ved å kalle ham nettopp det, en utilstrekkelig taper som ikke kunne skaffe seg damer.

Elliot Rodger.

Fremfor å si at det er helt greit ikke å være flink med damene, at det ikke er nødvendig å være tøffest i trynet og et seksuelt orakel for å finne seg noen å bli sammen med, opprettholdt samfunnet forventningene til menn.

«Slutt å syt, mann deg opp, din jævla taper», var beskjeden.

I Jon Ronsons tidvis mye omtalte bok So You’ve Been Publicly Shamed, er han innom hvorfor mange mennesker gjør fæle ting for å utforske hvordan det føles å oppleve å bli urettmessig og/eller offentlig skambelagt.

Ronson snakker med James Gilligan, en amerikansk psykologiprofessor og -forsker, om hva årsakene er til disse voldelige handlingene folk begår.

Et ønske om å reise seg

Gilligan har forsket på dette i mange tiår og har konkludert med at et ønske om å reise seg fra skam nesten uten unntak er en årsak til voldelige kriminelle handlinger.

Internett kan ha skutt fart på spredningen av denne skammen hos mange. Mange konkurrerer nå åpent i offentlighet om å være den gjeveste, forventningene forsterkes og endrer seg stadig – det blir et stadig jag om å unngå å være utilstrekkelig.

Den onde sirkelen tar bare slutt når man beslutter å hoppe av, å leve livet sitt slik man ønsker, å være den man vil være, å være den man er, og ikke bry seg med forventningene til alle andre.

Ja, man må nekte å skamme seg

En må slutte å være redd for ikke å være tilstrekkelig, å være åpen for og ville prøve nye ting man kanskje ikke vil lykkes med og at man likevel ikke er mindreverdig dersom man ikke får det til.

Men det innebærer at mange nok i samfunnet gjør det samme til at dette blir normalen.

Vi kverner ut menn som skammer seg

Inntil videre fortsetter vi å kverne ut menn som føler seg ekstremt mislykket og skammer seg for den de er og er blitt, med tidvis farlige konsekvenser.

Hver enkelt må belastes og har ansvar for måten de håndterer sine problemer på, men vi som samfunn kan likevel ikke se bort fra vår rolle i hvordan dette utarter.

Farlige grupper i samfunnet står klare til å utnytte dem som leter etter en vei ut av skammen.

Vi må bryte ned denne farlige skammen ved å være mer ærlige med seg selv og andre, å leve med et åpent sinn for andres levemåte og å være mer liberalt innstilt til andre mennesker.

Mest av alt må vi prøve å forstå hverandre, uansett hvor vanskelig det kan virke.


På Twitter: @GeorgeGooding

Følg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.


Lese mer? Her er noen forslag:

Les mer om

  1. Orlando-terroren