Kronikk

Flyktningene er småbarnsfamilier, barn med blemmer på føttene fordi de har gått så altfor langt til fots

  • Leder I Press
  • Karoline Steen Nylander
  • Generalsekretær I Redd Barna
  • Tove R. Wang
Denne familien fra Syria var i forrige uke på vei de siste kilometerne mot grensen til Ungarn. Som mange flyktninger ønsket de ikke å stå frem med navn i Aftenposten, av frykt for at de kan ødelegge for dem senere.

Europa må rive ned muren.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Flyktningkrisen vi står overfor bringer fram det verste i oss. Flyktningene møtes med piggtråd, stengsler og vold.

Ungarn bygger et fire meter høyt og 175 km langt gjerde mot grensen til Serbia for å holde mennesker i nød unna.

Makedonsk politi bruker tåregass mot flyktninger. Barn blir utsatt for vold og overgrep.

Og her hjemme gjør Frp det de kan for å ta imot færrest mulig mennesker i nød.

Frp burde ikke være stolte over å ha stengt mennesker ute

Per Sandberg sier i Aftenposten 25.august at Frp i regjering har «klart å begrense asylstrømmen til Norge markant». I en tid med den største humanitære katastrofen siden krigen, burde ikke Frp være stolte over å ha stengt mennesker ute.

Vi burde være stolte av at vi møter mennesker i nød med åpne armer. Ikke en mur.

Redd Barna jobber med barna som flykter og deres familier hele veien. Vi er inne i Syria, i leirene i nabolandene, ved Middelhavet, langs ruten gjennom Europa og her i Norge på asylmottak og i kommuner.

Vi ser forhold vi vanligvis ser i krigsherjede områder, og vi har satt i gang nødhjelpsarbeid steinkast fra greske feriestrender. I Serbia ser vi stadig flere barn komme, også alene. De sover i parker og forlatte bygninger og fabrikker. Myndighetene i landene som barna og deres familier flykter igjennom klarer ikke å møte barnas behov.

Barna er sultne, barna er redde, barna er syke. Vi møter babyer på flukt i Europa som er så dehydrert at vi er redde de kan dø av heteslag.

Europa bygger en mur

I møte med disse barna og deres familier bygger Europa en mur. Det har vi gjort lenge. Muren er fysisk, som i Ungarn, og den er byråkratisk.

Det er umulig for alle dem som flykter å komme seg lovlig til Europa. Asyl— og innvandringspolitikk setter stopper for det.

Derfor har menneskesmuglerne gode dager. Desperate, ansvarlige foreldre gjør det de kan for å beskytte barna sine.

Og paradoksalt nok opplever de at det tryggeste er å bruke alle ressursene sine på å betale smuglere for en farefull ferd mot et usikkert mål.

Det sier mye om hva du flykter fra når du velger å sette barna dine i en skrøpelig båt på Middelhavet. Vil vi komme menneskesmuglerne til livs, må vi gjøre det enklere å komme seg til Europa på lovlig vis.

Flytningene er barn med blemmer på føttene fordi de har gått så langt

Etter hvert som flyktningkrisen vokser, blir muren høyere. Jo flere mennesker som kommer, jo mindre snakker vi om dem som mennesker. De blir en flom, en bølge, eller kriminelle, lykkejegere, terrorister.

Vi mister av syne at flyktningene er småbarnsfamilier, barn som har mistet familien sin, barn med blemmer på føttene fordi de har gått så altfor langt til fots.

Vi står overfor en humanitær krise i Europa. Heldigvis bringer den også fram det beste i folk.

Som grensevakten i Makedonia som ikke hadde hjerte til å stoppe en familie på flukt over piggtrådgjerdet. Eller i Ungarn, der hundrevis av familier har samlet inn klær til flyktninger.

Mannskapet på Siem Pilot som redder tusenvis av menneskeliv og med klokskap og varme gir barna om bord ekstra sikkerhet og omsorg. Eller én av tre nordmenn som sier at de vil åpne hjemmene sine for flyktninger.

Norge må ta imot flere på flukt, ikke færre

Norge kan gjøre flere ting for å bryte ned muren.

For det første må Norge være pådriver for en langt bedre koordinert innsats i Europa. Et første skritt er det varslede hastemøte mellom medlemsstater i EU den 14.september. Der må man fordele ansvar, og ikke skyve den fra seg. Tysklands ti-punkts plan for hva som må gjøres er et godt utgangspunkt for møtet.

I forkant av dette møtet må Norge gå foran som et godt eksempel og ta imot flere på flukt, ikke færre.

For det andre må Norge investere i å få på plass gode mottaks- og beskyttelsessystemer for barna som kommer til Norge, og der de først kommer til i Europa. Et effektivt mottaksapparat betyr også å sikre at vi hjelper dem som er reelle flyktninger og returnere dem som ikke har rett til opphold.

For det tredje må statsbudsjettet for 2016 inneholde mye mer penger til barn både i nærområdene til Syria, på flukt i Europa og til mottak og bosetting i Norge. Dette må være nye penger som ikke tas fra annet viktig arbeid på bistandsbudsjettet.

«Tear down this wall!»

Ronald Reagan sto foran Berlinmuren i 1987, og sa:

«If you seek peace, if you seek prosperity for Europe, if you seek liberalization: Come here to this gate! Open this gate! Tear down this wall!»

Disse ordene er vel så aktuelle i dag.

Les flere saker om flyktningkrisen:

Aftenposten ble med 17 år gamle «Hamza» på siste del av fluktruten fra Syria inn i EU:

Nyhetssak :

Les også

Kommunene sier ja til å bosette over 10.000 flyktninger

Se reportasjen fra Aftenpostens team i grenseområdet mellom Serbia og Ungarn:

Les også

- Vi dør om vi blir i Syria

Nyhetssak:

Les også

  1. Østerrike skjerper grensekontrollen - milelange køer

Les mer om

  1. Kronikk
  2. Migrasjon
  3. Flyktninger