Kronikk

Etter valget i Nederland: Ingen vår for Wilders | Øyvind Strømmen

 • Øyvind Strømmen, journalist og forfatter

Den islamfiendtlige Geert Wilders (t.v.) og hans parti PVV ble ikke valgets vinner i Nederland, som mange tidligere spådde. Statsminister Mark Rutte fra liberalkonservative VVD har gode sjanser for å forbli regjeringssjef. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB Scanpix

Det nederlandske arbeiderpartiet har raknet, men Wilders patriotiske vår druknet i grønn jubel. Og i storbyene har et nytt parti dukket opp.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det nederlandske valget har fått betydelig presseoppmerksomhet i mediene verden over. Det har handlet om den islamfiendtlige høyrepopulisten Geert Wilders. Slik har det også vært i Norge.

28. februar kunne for eksempel Aftenposten meddele at den radikale høyrepopulisten Geert Wilders «fosser frem selv om landet går godt». Det var en interessant påstand, for meningsmålingene for Wilders parti PVV – der han faktisk er eneste offisielle medlem – lignet faktisk litt på et fossestryk. De gikk bratt nedover.

Ble ikke valgvinner

Noen dager senere gjorde Asle Toje et kort stopp innom Nederland i en kronikk om europeisk EU-skepsis i Dagens Næringsliv. Der omtalte han Wilders som «den antatte valgvinneren».

Etter å ha fått kritikk fra Minervas Jan Arild Snoen, som pekte på meningsmålingene, skrev Toje at «de siste målingene viser at PVV ligger mellom 21 og 25 prosents oppslutning». Men tallene Toje refererte til var ikke antall prosent. Det var antall forventede representanter i det nederlandske underhuset, tweede kamer.

Og nå – når valgresultatet er klart – kan vi dessuten konkludere med at meningsmålingene heller ikke var helt riktige. De viste jevnt over bedre resultater for Wilders parti enn det faktiske valgresultatet.

Rutte forblir trolig regjeringssjef

PVV endte med litt over 13 prosent av stemmene. Det var nok til å bli Nederlands nest største parti. Det var også en markant fremgang, noe Geert Wilders var nøye med å påpeke da han ble intervjuet på nederlandsk TV onsdag kveld.

Men Wilders parti har vært større før, og han fremsto ikke som valgets vinner. Statsminister Mark Rutte, fra liberalkonservative VVD, har gode sjanser for å forbli regjeringssjef.

Stor økning for grønt parti

Jesse Klaver, den trettiårige partilederen i det grønne partiet GroenLinks, var den som hadde mest grunn til å smile, etter å ha gått frem fra 2,3 til 8,9 prosent, fra fire til 14 representanter. Kristendemokratene i CDA og sosialliberalerne i D66 hadde også flere grunner til å feste enn det Wilders hadde.

Det nederlandske arbeiderpartiet PvdA har raknet fullstendig.

Nå snakker medier verden over om det nederlandske valgresultat som et nederlag for Europas høyrepopulister. «Jeg ser ikke på meg selv som en populist», sa Wilders på nederlandsk TV onsdag, før han lovet at «den patriotiske våren» likevel vil komme.

Arbeiderpartiet raknet fullstendig

Det virkelige nederlaget rammet imidlertid et annet parti. Det nederlandske arbeiderpartiet PvdA har raknet fullstendig. Partiet har vært blant Nederlands største gjennom hele etterkrigstiden.

Ved forrige valg, i 2012, fikk de nesten 25 prosent av stemmene, og de gikk inn i regjering sammen med VVD. Det er et samarbeid som nok har kostet dem dyrt.

Et land av mellomstore partier

Onsdag fikk de under seks prosent. Europas høyrepopulister fikk seg kanskje en smell, men det er Nederlands sosialdemokrater som ligger nede for telling. Arbeiderpartiets velgere har flyktet i alle retninger.

Nå snakker medier verden over om det nederlandske valgresultat som et nederlag for Europas høyrepopulister.

Samtidig har Nederland blitt et land av mellomstore partier. Det kan gjøre Ruttes arbeid med å sette sammen og å holde sammen en regjering krevende.

Innvandrerpartiet DENK

Det nederlandske valgsystemet er ganske åpent og gir betydelig rom for småpartier. Også i det nye underhuset blir det en rekke av dem, inklusive et rent dyrevernsparti, et erkekonservativt kalvinistisk parti som bare ganske nylig åpnet for kvinnelige medlemmer og et nytt euroskeptisk og nasjonalkonservativt parti.

Det er imidlertid et annet småparti som virkelig er verdt å merke seg. Det heter DENK, nederlandsk for tenk, men også tyrkisk for likhet.

Tyrkisk-nederlandske stiftere

Partiet ble startet av to utbrytere fra PvdAs gamle gruppe i underhuset, Tunahan Kuzu og Selçuk Öztürk. Begge er tyrkisk-nederlandske, og det er liten tvil om at DENK også først og fremst har appellert til nederlendere med utenlandske røtter.

På nasjonalt nivå fikk partiet bare to prosent, nok til tre representanter i underhuset. I storbyene Amsterdam, Den Haag og Rotterdam gjorde de imidlertid et godt valg, og i bydelen Nieuw-West i Amsterdam var DENK det største partiet, med 19,2 prosent av stemmene.

Ny generasjon med ikke-vestlige røtter

Forskeren Cemil Yilmaz, som også har vært involvert i en kampanje for å få ungdom til å stemme, forklarer DENKs oppslutning med at en ny generasjon ungdom med ikke-vestlige røtter har vokst frem. De er skuffet over de etablerte partiene og ønsker samtidig å gjøre krav på sin plass i det nederlandske samfunnet.

DENK er blitt beskyldt for å støtte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, men har først og fremst vært forbausende stille rundt den diplomatiske krisen mellom de to landene i det siste.

Polariseringens ektefødte barn

Partiet har et anstrengt forhold til journalister, som er blitt kastet ut fra flere partiarrangementer, inklusive onsdagens valgvake. Det er et parti med klart populistiske trekk, et parti som har drevet valgkamp på et løfte om å være en stemme for dem som ikke blir hørt.

Men først og fremst er DENK kanskje et polariseringens ektefødte barn, en motreaksjon mot både Geert Wilders PVV og mot den økende innvandringsmotstanden i Nederland.

Det kan bli harde feider i Nederlands underhus i tiden som kommer.


Her kan du lese mer om det nederlandske valget og valgresultatet:

 • Gert Wilders vant ikke valget i Nederland. EU-vennlige partier går kraftig frem
 • Europa lettet etter valget i Nederland: Ikke noe Nexit
 • Aftenpostens kommentator Frank Rossavik: EU slapp med skrekken
 • Europas høyrepopulister møttes i Koblenz: Samlet kreftene for å vinne valg

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Nederland
 2. Øyvind Strømmen
 3. Kronikk

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Debatt om nasjonalisme og innvandring i Nederland kvelden før valget

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  EU slapp med skrekken | Frank Rossavik

 3. VERDEN
  Publisert:

  400.000 tyrkiske innvandrere bor i Nederland. Nå har de fått sitt eget parti.

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Nederlands frykt for Eurabia | Ketil Raknes

 5. VERDEN
  Publisert:

  Brexit, Trump og så Wilders? Nå kommer svaret på om velgeropprøret fortsetter.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Geert Wilders vant ikke valget i Nederland. EU-vennlige partier går kraftig frem.