Kronikk: NRK-programmet «Innafor» er ikke innafor. Hvor er varseltrekanten? | Susannah Bush Eide
Flere har oppsøkt intimkirurgen, og trafikken på Sugardaters er fordoblet. NRK serverer usikker ungdom en smørbrødliste med uheldige tips.
Ja til åpenhet, men et innlysende nei til god reklame for intimkirurgi.
Tv-programmet «Innafor» er blåøyd, uansvarlig og slår hardt tilbake mot sin egen hensikt.
Her viser NRK enkelt og ugreit hva som er et ryddig underliv, hvordan det er mulig å tjene raske penger på kroppen sin og hvor enkelt det er å skaffe seg prestasjonsdop.
Det er programleder Emma Clare som tar oss igjennom denne altfor pro-undersøkende dokumentarserien, med et mobilkamera.
Vi vet aldri om det er den subjektive programlederen eller den objektive gravejournalisten som stiller spørsmål og mener i mente. Det blir uklart hvilken rolle programlederen har, og hvilken intensjon som ligger bak programmet i det hele tatt.
Med en genuin usikkerhet viser hun hvor vanskelig hun synes det er å ta stilling til disse gitte utfordringene.
Og det er her noen (redaktøren?) skulle satt tydeligere grenser for hvilke holdninger programmet skulle hatt.
For at it-figurinnen Emma Clare brytes ned og påvirkes så sterkt, vil komme til å bryte ned langt flere enn henne selv.
Og at programmet har valgt å fokusere på dette, som et dramaturgisk eller underholdningsverdig grep, er alt annet enn varsomt.
Hårsåre nedentil
– Jeg har så lite lyst til at han skal si noe annet enn at jeg er normal, forteller Emma Clare før hun selv skal inn til konsultasjon hos intimkirurg.
Akkurat den følelsen Emma beskriver, sitter seeren også igjen med etter å ha sett programmet.
Vi er hårsår nedentil, og det skal vi også være.
Foreløpig er det ingen jeg har snakket med som har kommet seg uberørt gjennom «Fiks meg»- episoden. Det er vanskelig når vi blir introdusert for et nytt ideal, som de færreste av oss har tenkt over tidligere.
Frem med speil og linjal og tusenkronersspørsmålet: Er jeg innafor?
Hvis du ikke er fornøyd med det du ser, etter de føringene som plastikkirurgen legger opp til, er det bare å ta grep, og da mer spesifikt – inngrep, en kjønnsleppeoperasjon.
Omskjæring viser seg da å være løsningen. For som mannen i legefrakk bekrefter, kan et dårlig selvbilde i veldig stor grad opereres bort.
– Når du ser på kunst, er kvinners underliv tegnet som en strek. Det er jo i seg selv førende, ledende for hvordan det skal se ut, forteller plastikkirurgen Halfdan Vier Simensen i programmet.
Videre forteller han at det er meningen at de indre kjønnsleppene skal være indre, eller små, og at naturen har døpt dem til det for en grunn.
Flere kunder
– All PR er dessverre god PR, sier Simensen når jeg kontakter ham i etterkant av at programmet er blitt gjort tilgjengelig. Og på spørsmål om «Innafor» har bidratt til en forskjell på hans virke, kan han fortelle at det har vært økt etterspørsel.
Privatklinikken som legger leppene under kniven, har med andre ord kommet godt ut av at programmet har rettet lyset mot dem.
Med bind for øynene hviler dette ukritiske journalistarbeidet seg bak et altfor stort overmot, som går hardt utover seeren.
I neste og andre episode viser de hvordan du enkelt kan tjene penger på å selge kroppen din. Det er opp til deg hva du vil drive med, for mulighetene er flere enn du tror; camming, stripping, sugardating, det finnes noe for alle.
I frykt for at episoden ville føre til at flere oppsøker tjenester som dette, tok jeg kontakt med Karin Agner, markedsføringssjef i Sugardaters:
Det tilsvarer altså en medlemsøkning på 44 prosent.
Hvor er varseltrekanten?
Og det stopper ikke her. I den tredje episoden «Dop meg» viser det seg at Emma blir 15 prosent smartere av å ruse seg på det reseptbelagte legemiddelet Modafinil, som brukes mot narkolepsi.
Kommentator i Dagbladet Aksel Braanen Sterri spør seg om Ritalin burde selges på Rema 1000. Og bare så du vet det, er det ikke mer enn ti prosent av smuglervarer som beslaglegges.
– Ulovlig stoffer er mer tilgjengelig takket være internett. På samme måte som folk handler klær eller sko. Dop er lett å bestille. Du trenger ikke langer. Du kan bare kjøpe det, sier tolloverinspektør Runar Kristiansen.
Hvor er varseltrekanten? Det at Emma har festet i tre måneder, krasjet og nå sitter med sitt eget program hos NRK, forsøker vel å si noe om at det kan være skadende.
Men det eneste det gjør, er å gi henne litt «edge».
For hvor er den personen som har tatt Ritalin eller Modafinil over en lengre periode og gjort seg avhengig? Studenten som ble tilbudt en tablett i eksamensperioden og ble alvorlig syk?
For det skjer, men det kommer ikke frem i programmet. Episoden avsluttes heller med at Emma forteller at hun nå har lyst til å dope seg «bare på faen». Fordi Steinar Madsen fra Statens legemiddelverk er så «moraliserende».
Smørbrødliste
«Å tie ting i hjel er det beste hvis man ikke vil skape mer blest om noe. Nesten alt mediene gjør, skaper mer blest og øker derved markedet. Det er liten tvil om det påvirker mennesker til selv å ville gjøre noe» påpeker kirurg Simensen.
For mange er dette første møte med intimkirurgi, misbruk av reseptbelagt medisiner eller salg av kropp.
Her får seksten-, atten-, eller tyveåringen som ser på, en smørbrødliste med tips om hvordan de skal gå frem.
Fremstillingen er for enkel og ensidig. Det blir tydelig at mye av informasjon er utelatt, og at det mangler flere personer med armene i kors.
«Innafor» mangler flere personer med armene i kors.
Programmet blir en romantisk tragedie som bedrar og villeder seeren på grunn av et manglende skråblikk.
Det er farlig å være upresis i dette feltet, og det gjennomskues i den økte interessen for plastisk kirurgi og salg av kropp.
«Innafor» er et godt initiativ med uheldige følger, som dermed og dessverre pisker hardt mot seg selv, og sin egen hensikt.