I landet uten muslimer er islamfrykt en folkebevegelse | Bjørn Stærk
Tsjekkerne er blitt islamgale, de også.
«Flyktninger? Nei, desertører! Reis hjem og kjemp for familie og fedreland!»
Jeg har snublet inn i en stor demonstrasjon på Wenceslas-torget i Praha. Google Translate hjelper meg å tolke plakatene, og flere av ordene i talen er universelle:
Multikulturell propaganda. Islamsk ekstremisme. Paris.
Det er ingen tvil om hva dette handler om.
Det er 17. november, Demokratiets og frihetens dag i Tsjekkia, en nasjonal fridag som feires med politiske markeringer. Dagen er til minne om Fløyelsrevolusjonen i 1989 og de anti-nazistiske studentopptøyene i 1939, men nå i 2015 handler alt, i Tsjekkia som i resten av Europa, om islam og flyktninger. Det er nesten 20 politiske markeringer i Praha denne dagen, og de fleste av dem handler om dette.
Dette til tross for at Tsjekkia knapt har hverken muslimer eller flyktninger.
Moskeer forbudt-skilt
Flyktningvennlige tsjekkere kan delta på Refugees Welcome-markeringen, eller følge paraden av frivillige som har hjulpet flyktninger på Balkan.
Men to av de største markeringene er arrangert av flyktning— og islammotstandere. Den jeg har ramlet inn i er for de som er mer mot flyktninginnvandring enn de er mot islam.
De som derimot er mer mot islam enn flyktninginnvandring har sin egen demonstrasjon på en annen kant av byen. Tusenvis deltar der også. Den går jeg glipp av, men jeg ser dem i gatene etterpå. Symbolene deres er umulige å misforstå: Flagg og jakkemerker som viser en moske i et forbudtskilt.
Anti-islamsk president
En av de som deltok i den anti-islamske markeringen var den tsjekkiske presidenten, Miloš Zeman, som er tidligere leder av sosialdemokratene og grunnla sitt eget parti i 2009. Tsjekkiske presidenter har reell politisk makt, men i talen snakket Zeman som en outsider som maner til opprør mot den politisk korrekte eliten.
I 1939, fortalte Zeman, kjempet tsjekkerne mot nazister. I 1989 kjempet de mot kommunister. I dag står de ovenfor en ny trussel: Opinionsledere i media som forsøker å manipulere vanlige folk til å ha de riktige meningene om flyktninginnvandring, og stempler de som tenker selv som ekstremister, islamofober, rasister og fascister.Tsjekkere er ikke fremmedfiendtlige, sa han, men de vil at innvandrerne skal komme fra kulturer som er kompatible med europeiske verdier, ikke drapskulturer preget av religiøst hat.
Han brukte ikke ordet «godhetstyranni», men ville nok gjort det hvis han kjente til det.
Noen regjeringer i Europa mener at terroren i Paris er et ekstra argument for å si nei til flyktninger og asylsøkere. Ynkelig ansvarsfraskrivelse, mener utenrikskommentator Per Kristian Haugen
Vi ønsker ikke islam i Tsjekkia
Talen bestod mer av populistklisjeer enn av islammotstand, men viktigere enn hva presidenten sa var at han deltok.
Markeringen ble arrangert av Koalisjon mot islam, som springer ut fra bevegelsen Vi ønsker ikke islam i Tsjekkia. Dette er ikke politisk ukorrekte «islamkritikere», men islam-motstandere av kontrajihad— og Pegida-typen.
Bevegelsen startet på Facebook i 2009, hvor den i dag har 163.000 følgere. Dette i et land med 10 millioner innbyggere, og knapt 20 000 muslimer.
Dette er ikke politisk ukorrekte «islamkritikere», men islam-motstandere av kontrajihad- og Pegida-typen
Bevegelsen har vokst kraftig de siste to årene. Den ledes av Martin Konvička, som stod sammen med president Zeman på scenen under Demokratiets og frihetens dag. Han forklarer at målet deres er å forby bruk av islamske symboler som hijab i offentligheten, og ytringer som støtter politisk islam. Islam, mener de, er en totalitær politisk ideologi på linje med nazismen og kommunismen.
Mysterie
I august plasserte de ut blodige dukker i Praha som skulle forestille kvinner som har blitt steinet ihjel for utroskap. Slik, sa de, kan det bli i Tsjekkia om ikke folk får øynene opp for hvilken barbarisk religion islam er.
I september blokkerte de grensen til Østerrike i en symbolsk halvtimesmarkering.
Islammotstanderne i landet uten muslimer er så mange at presidenten bruker en av landets viktigste dager til å smiske med dem. Andre politikere har tatt avstand fra Zeman, også de med opphetet retorikk. Jiří Dienstbier, ministeren for menneskerettigheter, sa at Zemans tale kan bidra til fremveksten av fascisme i Tsjekkia.
Lignende debatter foregår i naboland som Polen, hvor det også knapt finnes muslimer og flyktninger, men hvor flyktningmotstand var en stor kampsak i valget i oktober.
Det hele er ganske mystisk.
Homogene nasjoner
Alle, i økende grad også svenskene selv, forstår hvorfor svensk flyktningdebatt er polarisert. De har hatt Europas åpneste grenser og trangeste meningskorridor.
Og jeg forstår hvorfor homogene nasjoner som Tsjekkia og Polen, som bare har vært uavhengige i én generasjon, er skeptiske til vesteuropeisk innvandringspolitikk.
Vi trenger ikke trekke frem de retoriske sleggene «hat» og «fobi». Vi kommer langt med det jordnære ordet «dumt»
De ser fremveksten av en segregert underklasse og tenker at dette kunne vært gjort bedre. Dessuten får man gode antenner for utopisk bullshit av å leve under et kommunistdiktatur.
Det som overrasker meg er at de omfavner den mest banale formen for flyktning— og islammotstand. Vi trenger ikke trekke frem de retoriske sleggene «hat» og «fobi». Vi kommer langt med det jordnære ordet «dumt». Dette er tvers gjennom dumme ideer.
Europeerne har blitt gale
Jeg har ingen bedre forklaring enn at europeerne har blitt gale alle sammen, og alle på hver sin måte.
Oppskriften på en god og fornuftig flyktningpolitikk burde være enkel: Vær snill og tolerant, men sørg for at budsjettene går i balanse, og behold politisk kontroll over grensene. Ikke la deg rive med av utopier eller paranoia.
Stærk har advart mot hvordan velferdssamfunnet kan bli byttet ut med forskjellsamfunnet hvis vi åpner grensene:
En radikal flyktningpolitikk krever en radikal evne til omstilling
Men noen europeere velger utopien, noen velger paranoiaen, og noen, som sommerridderne i Solberg-regjeringen, stirrer hjelpeløst i månedsvis på en situasjon de burde ha brukt de siste årene på å forberede seg på.
Kronikkskribentene følger nyhetsbildet med hånden klar over tastaturet i tilfelle det dukker opp en anledning til å Mene Noe Om Islam
Og alle snakker om islam. Hele tiden, over alt. Du slipper ikke unna i Norge, hvor kronikkskribentene følger nyhetsbildet med hånden klar over tastaturet i tilfelle det dukker opp en anledning til å Mene Noe Om Islam. Og du slipper ikke unna i Tsjekkia, hvor det finnes minst åtte ivrige islammotstandere på Facebook for hver muslim.
Neste gang reiser jeg lenger vekk.
Twitter: @bjoernstaerk
Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter
Fra Praha til Oslo: Jeg har mye å kritisere norsk innvandringspolitikk for, aller mest at vi ikke har noen, skriver Bjørn Stærk i denne spalten.
Falsk og ekte godhet i flyktningspørsmålet | Bjørn Stærk
Konflikten i Syria er blant årsakene til migrantstrømmen som har avfødt en omfattende flyktningdebatt. Hva går egentlig konflikten ut på?