Kronikk

Den norske fiaskoen i Faryab

 • Anders Sømme Hammer

En måned etter at de norske styrkene trakk seg ut av Maimana, skjedde et av de mest dødelige angrepene selvmordsangrepene i Afghanistan, skriver kronikkforfatteren. Denne gutten har mistet faren sin under ett av selvmords- angrepene i byen. Foto: Qawtbuddin Khan

Etter at de norske soldatene trakk seg ut av Faryab-provinsen, så jeg begynnelsen på det nye Afghanistan. Det skremmer.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I slutten av september 2012 forlot de norske soldatene Faryab-provinsen i Nordvest-Afghanistan. Der hadde Norge siden 2005 hatt hovedansvaret for sikkerheten på vegne av NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke (ISAF). Innen utgangen av 2014 skal ISAF-soldatene trekkes ut av Afghanistan. Utviklingen i Faryab kan dermed være et frempek om hva som er i vente i resten av landet.

Provoserende tilstedeværelse

Den fattige provinsen har vært ignorert av afghanske sentralmyndigheter. Men Faryab er også historien om en norsk fiasko: Da de norske soldatene ankom var denne avsidesliggende provinsen en av de fredeligere i Afghanistan, men utlendingenes tilstedeværelse provoserte. I februar 2006 gikk lokale menn til angrep på den norske militærleiren i provinshovedstaden Maimana. Angrepet, som kostet minst fire afghanere livet, startet som en demonstrasjon mot de danske karikaturtegningene av profeten Muhammed. Nordmennene, som hele tiden brukte mest ressurser på å beskytte seg selv, flyttet og etablerte en ny leir utenfor byen. I den påfølgende perioden økte antall angrep gjennomført av opprørere, krigsherrer, narkotikasmuglere og andre som følte seg truet av utlendingene.

Anders Sømme Hammer

Det norske forsvaret var ifølge ansvarlige ministere kommet til Faryab for å bidra til demokratisering, kvinnefrigjøring og stabilitet. Nå svarte de med rå maktbruk. Nordmennene begynte å kjøre ut på offensive oppdrag for å knuse det voksende opprøret i Faryab. De oppsøkte kamper og var, ifølge Forsvarets egen beskrivelse, involvert i de tøffeste kampene for regulære norske soldater siden den andre verdenskrig.Den norske offensiven med gjentatte voldsomme trefninger og beordring av luftangrep, var mislykket. Soldatene klarte ikke å stoppe opprøret, det eskalerte, og et ukjent antall sivile mennesker ble drept som følge av det.

Strategien feilet

I Forsvaret er man såre for kritikk, og det vises alltid til at det er politikerne som sender soldatene ut på oppdrag. Politikerne har hovedansvaret, men dette er også et spørsmål om valg av militærstrategi. Her feilet den.

I 2010 var situasjonen i Faryab blitt dramatisk verre enn da jeg var der for første gang i 2006: Opprørere beveget seg fritt i store deler av provinsen på tross av den norske tilstedeværelsen. De satte opp veisperringer, krevde inn skatt, holdt prekener, koblet ut mobiltelefonnettverket om kveldene og advarte folk mot å samarbeide med de utenlandske soldatene og de afghanske myndighetene. Slik fortsatte det.

Les også

NATOs sjef advarer mot å gå inn i Syria

Ifølge FN ble over halvparten av alle drap på sivile i den nordlige regionen begått i Faryab i første halvdel av 2012. De som arbeider med å vurdere sikkerhetssituasjonen for humanitære organisasjoner beskriver utviklingen i Faryab de siste årene som den mest negative i Nord-Afghanistan.Da nordmennene trakk seg ut av Faryab i september i fjor, etterlot de seg ingen varige strukturer for beskyttelse av sivilbefolkningen. De gjenværende afghanske soldatene og politimennene klarte ikke å forhindre det som ble den mest voldelige høsten i Faryab siden 2001.

Brutal attentatbølge

Jeg fulgte lokalbefolkningen i Faryab før, under og etter den norske tilbaketrekkingen i forbindelse med opptak til dokumentarserien Exit Afghanistan som nå begynner på NRK. En måned etter at norske militærkjøretøyer hadde krysset provinsgrensen for siste gang, ble det mest dødelige selvmordsangrepet i Afghanistan i 2012 gjennomført utenfor en av moskeene i Maimana. Minst 45 mennesker ble drept og over 60 skadet, mange barn var blant ofrene.

Så startet en brutal attentatbølge der mektige menn ble skutt på gaten. Dette ble supplert med en serie kidnappinger og kamper. I et desperat forsøk på å gjenvinne kontroll, innførte de lokale myndighetene forbud mot å kjøre motorsykkel i Maimana. Frykten jeg fikk skildret i møte med mennesker, og også følte selv, er noe av det mest dramatiske jeg har opplevd de seks årene jeg har arbeidet i Afghanistan.

I Maimana møtte jeg blant annet unge menn som hadde gått i skjul. De hadde arbeidet som tolker for de norske soldatene og var nå dumpet og forlatt i en provins der de blir ansett som quislinger og mottar drapstrusler. Bistandsarbeidere som har arbeidet med norskstøttede prosjekter, og andre familier med ressurser, gjør det de kan for å finne en måte å flykte fra provinsen på. Resten av befolkningen er tvunget til å bli.

Flere kamper og henrettelser

Les også

- Finnes ingen sammenheng mellom Forsvarets oppgaver og stridsevnen

Frykt kan påvirke analyser og gjøre dem mer negative enn det er reelt grunnlag for. Men inntrykket fra bakken støttes av undersøkelser gjort av den uavhengige forskningsstiftelsen Afghanistan Analysts Network. De oppsummerer forverringen etter den norske tilbaketrekning fra Faryab slik:Antall kamper mellom opprørere og afghanske soldater og politimenn har økt kraftig, Taliban tar kontroll over stadig flere distrikter, og truslene mot lokale bistandsarbeidere øker, noe som fører til at arbeidet innskrenkes i områder der reisingen begrenses til et minimum. Dette kommer i tillegg til de mange henrettelsene av innflytelsesrike stammeledere, religiøse ledere, militskommandanter og andre mektige personer.

Våren 2013 er hovedveien østover fra Maimana til regionshovedstaden Mazar-e-Sharif så utrygg at en stor del av lokalbefolkningen anser den som livsfarlig. Seks norske soldater og et tresifret, ukjent antall afghanske sivilpersoner og opprørere er blitt drept i Faryab siden 2005. I dag er det vanskelig å forstå hva de døde for.

Les mer om

 1. Kronikk

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Taliban har tatt kontroll over militærbase i tidligere norsk-kontrollert område i Afghanistan

 2. VERDEN
  Publisert:

  Røde Kors varsler drastiske kutt i Afghanistan

 3. VERDEN
  Publisert:

  Taliban øker voldsbruken i Afghanistan. En maktdemonstrasjon før fredsforhandlinger, tror eksperter.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Minst 55 drept i angrep i Afghanistan

 5. VERDEN
  Publisert:

  Mange politifolk drept i NATO-angrep i Afghanistan

 6. VERDEN
  Publisert:

  Afghanistans president erklærer våpenhvile