Kronikk

Voldtekt er en helt absurd handling, som hører vikingtiden til! | Trine Lise Olsen

  • Trine Lise Olsen, komiker

I kjølvannet av Hemsedal-saken er debattene i gang. Det er bra. Men det er en holdningsendring som må til.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Dette er syvende kronikk i serien Komikerkronikkene. Hver uke i sommer har norske standupkomikere gått fra scene til kronikkplass, med skarp samfunnskritikk og flere overraskende tema. Kronikkene og videoene er lest og sett mer enn fire millioner ganger!

Først ut: Dag Sørås. Uke 2: Christer Torjussen. Uke 3: Sofie Frøysaa. Uke 4: Jonis Josef. Uke 5: Halvor Johansson. Uke 6: Bjørn-Henning Ødegaard. Denne uken: Trine Lise Olsen. Siste: Zahid Ali.


Jeg våkner opp, og kjenner at trusa blir trukket opp. Jeg skvetter. Snur meg. Det er en jeg kjenner.

Vi hadde sluknet på sofaen i stua, vi tre venninnene. Jeg var 17 år og kjempefull på hjemmebrent. Han hadde stått der og sett på oss. Som en levende buffet. Vær så god, forsyn deg!

Jeg sier: «Hva i helvete er det du holder på med?» Han sier: «Du var med på det.» Jeg roper. «Jeg ville ALDRI hatt sex med deg! Hvordan havnet jeg her? Han sier: «Jeg bar deg!»

Så jeg var med på det?

Voldtekten skjedde på et lite sted, med nære relasjoner. Skyldfølelsen var sterk. Hvordan kunne jeg være så dum? Som drakk meg så full at det kunne skje? Hvorfor valgte han meg?

Må jo være fordi jeg er skitten, ekkel, fæl og stygg. Fordi ingen ville bry seg. Hva vil folk si om jeg sier fra? «Ingen ville voldtatt deg, kom igjen, slutt å lyve, du overdriver.»

Bare så det er sagt: Voldtekt er ikke en kompliment. For meg er det samme som om noen sier «det er ingen som vil slå deg». DET er en kompliment, DET er noe positivt!

Jeg hadde ikke hatt en sjanse i retten

Alle disse tankene gjorde at jeg ikke anmeldte. Det har jeg angret på i ettertid — for jeg har fått høre av en venn at jeg ikke var den eneste. Men etter å ha fulgt Hemsedal-saken, så er jeg likevel glad for at jeg ikke anmeldte.

Andrea var så neddopet. Hun hadde vitner. De tiltalte sa til og med at hun ikke var medviten. Og enda blir de frikjent! Jeg hadde ikke hatt sjans.

De ble frikjent av likemenn. Hva betyr det? Jo, folk som deg og meg.

Hva om vi snur det på hodet?

Dere vet når man tar på seg finstasen, pynter seg med høye hæler. Vi har falske øyevipper, drar ut for å danse, dere vet, sånn skikkelig Sex And the City-scene. Så ser vi verdens kjekkeste fyr, vi snakker med ham, og vi klarer ikke å bestemme oss for hvem som liker ham best. Så vi gjengvoldtar ham. Girlsa på byen!

Menn har jo alltid lyst på sex, ikke sant? Og hvorfor var han ute og drakk alene, om han ikke ville bli tvunget til å slikke noen og få noe bak? Og hallo, du tar ikke på deg Moods of Norway-dress om du ikke vil ha litt oppmerksomhet.

Jeg ble voldtatt, men anmeldte ikke. Etter Hemsedal-saken er jeg glad jeg lot være. Er det slik det skal være?

Kanskje hvis vi damer får mer porno med kvinner som har gangbang med en gutt, så blir dette en mer utbredt greie. Må bare få øve oss litt, og litt mer inspirasjon!

Fokus må være på de som voldtar, ikke på ofrene

Hele 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt, ifølge en rapport utarbeidet av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i 2014. Halvparten av dem som blir voldtatt er under 18 år. På grunnlag avpolitiets statistikk er en typisk voldtektsmistenkt en norsk mann, ruspåvirket og han voldtok på fest.

Alderen på de som topper lista i Norge er 16-20 år. Hva sier det?

Hva får en 16 år gammel gutt til å voldta? Det er det vi må spørre om, ikke hva jenta hadde på seg!

Fokus må være på de som voldtar, ikke på ofrene. Dem vet vi som regel alt om. Hva de gjorde, om de flørtet, danset, hvor mye de drakk, hvor de sovnet, hvor de gikk, og selvfølgelig: hva hun hadde på seg.

Om overgriperne får vi som regel kun vite alder og om de har utenlands opprinnelse.

Hva vi sier til guttene og jentene våre

Når man snakker til gutter om voldtekt, sier man: Ikke gjør noe som du vil angre på. Når man snakker til jenter sier man: Ikke bli voldtatt, unngå voldtekt, pass på at ingen vil eller kan voldta deg .

Jenter som er på samme alder som den typiske overgriperen får beskjed om å ta på seg sykkelbukse, fordi det er vanskeligere å voldta henne da. Det er mye press på et plagg!

Hun får tips gå med nøkkelen mellom fingrene på tur hjem. Om ikke å gå alene. Ikke bli full, og ta taxi, bare ikke alene. Og om noen faktisk overfaller deg –da bør du bæsje deg ut!

Jeg kunne ønske at jeg kunne gjøre det på kommando. At jeg var sånn at hver gang jeg følte meg truet, skulle jeg bæsje ned alle sammen. Men det klarer jeg ikke. Jeg klarer knapt nok å gå på offentlige toaletter.

En døv mann fikk i 2012 redusert straff fordi han ikke hørte at jenta sa nei. Han overfalt henne i slottsparken i Oslo. Om du trenger deg inn i noen som sover, eller overfaller noen i en park, så skal du ikke trenge å høre nei for å skjønne at det er galt.

Du trenger tillatelse til å ta naboens bil, de må ikke være der for å si nei. Hvorfor gjelder ikke dette kroppene våre?

Bak tallene ligger holdningene

Ifølge Amnesty mener 1 av 4 nordmenn at kvinnen er delvis ansvarlig for å ha blitt voldtatt hvis hun frivillig ble med mannen på nachspiel.

Da sier du egentlig at vi kvinner ikke kan gå på nachspiel!

28 prosent av menn i Norge mener en voldtektsutsatt kvinne er delvis ansvarlig dersom hun i forkant har flørtet åpenlyst med mannen.

Ja, det er klart, som når de investerer i et aksjeselskap, så skal de jo ha litt utbytte!

1 av 10 menn mener kvinnen er delvis ansvarlig for å ha blitt utsatt for en voldtekt hvis hun er kjent for å ha hatt mange partnere.

Selvfølgelig, om du har gitt deg hen til menn før, så skal du også kunne bli tatt med tvang.

Det er store tall og sterke utsagn. Jeg skjønner det er vanskelig å si noe når det er «sine egne,» men hva hvis dette var din datter?

Hvor blir alle fedre, brødre, bestefedre, menn i samfunnet som også syns dette er hårreisende? Jeg vet det er mange av dere, flest faktisk, bra menn – det bare så få som hever stemmen. Og det er en veldig liten andel av dere som voldtar, så det er mange som kan og bør si ifra!

Så vanskelig, og så enkelt

I kjølvannet av Hemsedal-saken er debatten i gang. Er det riktig å ha juryordning? Hvordan skal vi legge opp rettssystemet? Er strafferammene riktige?

Det er bra. Men det er en holdningsendring som må til, og da må alle ta ansvar!

Vi må passe på hvilket språk vi bruker, og ja: vi må bruke ordet voldtekt. Vi må til og med kunne le litt av det. Ikke fordi voldtekt er morsomt, men fordi det er en helt absurd handling som hører vikingtiden til.

Det er faktisk veldig enkelt: Ikke voldta! Sex, og ja, til og med gangbang, er bedre med noen som virkelig vil være med… har jeg hørt.

Jeg vet at han som voldtok meg da jeg var 17, selv om han ikke ble anmeldt, angrer på at han valgte ut meg av oss tre som lå på den sofaen. Han kunne jo ikke vite at jeg senere skulle lage show om det.

Akkurat som at jeg er sikker på at selv om de tre på Hemsedal ble frikjent i retten, nok angrer de på at de valgte akkurat Andrea.

Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Mer om Hemsedal-saken:

Les mer om

  1. Komikerkronikk
  2. Kronikk
  3. Voldtekt
  4. Rettssikkerhet