Kronikk

Orbáns farlige vals med høyreekstremismen | Cathrine Thorleifsson

 • Cathrine Thorleifsson

Orbáns anti-immigrasjonskampanje har vært gjenstand for motstand og latterliggjøring. Samtidig har den styrket hans popularitet og fremmedfrykten i befolkningen, skriver artikkelforfatteren. LASZLO BALOGH

I Ungarn følger statsminister Orbáns vals med det høyreekstreme partiet Jobbik en foruroligende trend, hvor hatet rettes mot migranter og minoriteter.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er den ungarske nasjonaldagen, fredag 23. oktober 2015. Jeg gjør feltarbeid på en minnemarkering i regi av Ungarns nest største parti, det høyreekstreme Jobbik, bevegelsen for et bedre Ungarn.

Rundt fem hundre mennesker, alt fra gråhårede bestemødre til middelaldrende menn, har møtt opp for å minnes opprøret mot kommunismen i 1956. Revolusjonen krevde tusenvis av liv, og 200.000 flyktet fra landet i løpet av noen få dager.

På Jobbiks tilstelning blir parallellen til dagens flyktningsituasjon avvist.

«Dagens migranter har en totalt annerledes kultur. Vi vil bevare Ungarn for ungarere», sier partiets nestleder, Dániel Kárpát, når jeg intervjuer ham etter seremonien.

En svensk terrorist i Budapest

I det påfølgende fakkeltoget kommer jeg i snakk med en ung Jobbik-tilhenger fra den mer ekstreme delen av partiet.

Han er kledd i sort, som medlemmene av partiets forbudte paramilitære fløy, den ungarske garden, med glattbarbert hode og militærstøvler. «Blod og ære», slagordet til Hitlers beryktede SS-korps, er brodert på jakken.

Han spør hvor jeg er fra. «Norge», sier jeg. «Ah, nærme Sverige», uttrykker han begeistret: «All ære til Anton!»

Den unge mannen er på fornavn med Anton Lundin-Pettersson, 21-åringen som sto bak de rasistisk motiverte knivdrapene i Trollhättan et døgn tidligere.

Etter Breivik har ungarske høyreekstremister fått en ny skandinavisk helt.

På et høyreekstremistisk nettforum blir Lundin-Petterson fremstilt som martyr i en pågående sivilisasjonskrig, hvor Sverige, med sin liberale innvandringspolitikk, begår «kulturelt selvmord».

Cathrine Thorleifsson. Privat

Jobbik, partiet som er kjent for hatsk retorikk mot jøder, romfolk og homofile, er statsminister Viktor Orbáns fremste utfordrer mot valget i 2018. For å styrke sin stilling har Orbán budt partiet opp til en farlig populistisk vals.

Mot en illiberal stat

Siden Orbán returnerte til makten i 2010, har han trukket Ungarn i retning av et illiberalt demokrati, en form for styresett han åpent omfavner.

Hans høyrekonservative parti, Fidesz, har adoptert Jobbik-politikk som utnytter nostalgi for Ungarns storhetstid.

Kort tid etter at han inntok statsministerkontoret, erklærte Orbán at 4. juni skulle være en offisiell dag for markeringen av Trianon-traktaten, fredsavtalen etter første verdenskrig som medførte at Ungarn mistet to tredjedeler av sine landområder.

Under Orbáns styre har flere statuer blitt oppført til minne om Miklós Horthy, den Hitler-allierte admiralen som tok aktiv del i forfølgelsen av jødene i landet.

I fjor ble det oppført et minnesmerke over andre verdenskrig som minimerer den ungarske statens ansvar for den systematiske deportasjonen og tilintetgjørelsen av 440.000 ungarske jøder.

Disse symboltunge handlingene som omskriver historien, er symptomatiske for hvordan Orbán legitimerer radikal nasjonalisme for å sikre sin egen maktposisjon.

Les også:

Les også

– Vi kan ikke ta imot alle som vil komme. Det betyr slutten på Europa

Anti-immigrasjonskampanjen

I møte med flyktningkrisen spiller Orbán på eksisterende fremmedfrykt. Orbán startet sin anti-immigrasjonspropaganda før lidelsene til flyktninger fra land som Syria, Irak og Afghanistan ved ungarske grenseoverganger, nådde et globalt publikum.

Etter Charlie Hebdo-massakren i januar lanserte den ungarske regjeringen en holdningskampanje om den antatte trusselen migranter utgjorde mot rikets sikkerhet, kultur og velferd.

Anti-immigrasjonsplakater over hele landet leste: «Vi skal ikke tillate økonomiske migranter å true jobbene og livsgrunnlaget til ungarere» og «hvis du kommer til Ungarn, respekter vår kultur».

I møte med flyktningkrisen spiller Orbán på eksisterende fremmedfrykt

Advarslene på ungarsk ble etterfulgt av en offentlig høring om innvandring og terrorisme, som ble sendt til åtte millioner av landets befolkning over 18 år (total populasjon er 10 millioner). I undersøkelsen ble muslimske migranter eksplisitt knyttet til terrorismenavn gjennom ledende spørsmål som «Hvor relevant tror du spredningen av terrorisme (blodbadet i Frankrike, de sjokkerende handlingene av ISIS) er til ditt eget liv?»

Etter undersøkelsen ble plakater satt opp med beskjeden «Det ungarske folk har besluttet: landet må beskyttes». I en tale i parlamentet 21. september 2015 sa Orbán at det var hans historiske og moralske plikt å beskytte landet.

Til stor applaus oppsummerte han sitt syn på flyktningkrisen: «Migranter banker ikke på døren vår, men bryter den ned. Våre grenser er i fare, Ungarn er i fare og hele Europa er i fare.»

Gjennom en intens fryktpolitikk presenterer Orbán seg som landets rettmessige stemme og som forsvarer av nasjonen og den europeiske sivilisasjon.

Med støtte fra Jobbik har Fidesz brukt sin to tredjedels-majoritet i parlamentet til å innføre unntakstilstand. Grensene mot Serbia og Kroatia er forseglet med et piggtrådgjerde. Lovendringen tillater hæren å bruke gummikuler og tåregass mot flyktninger. Illegale grenseoverganger er blitt kriminalisert og kan straffes med opptil flere år i fengsel.

Islamofobi uten muslimer

Orbáns anti-immigrasjonskampanje har vært gjenstand for motstand og latterliggjøring. Samtidig har den styrket hans popularitet og fremmedfrykten i befolkningen.

En meningsmåling av Median Public Opinion viser at over halvparten av respondentene er engstelige for den antatte islamiseringen av Europa. Tallet er høyt, særlig med tanke på fraværet av noen betydelig muslimsk befolkning i Ungarn. Majoriteten av flyktningene bruker landet kun som gjennomfart.

Orbáns harde respons har sikretFidesz økt oppslutning. Men hans skremselspropaganda og autoritære vals mot ytre høyre, er farlig

Ifølge Dublin-avtalen kan flyktninger som først ble registrert i Ungarn, returneres. Orbán spiller på frykten om en massiv flyktningretur som en trussel mot landets kultur og kristen europeiske karakter.

Orbáns harde respons har sikret Fidesz økt oppslutning. Men hans skremselspropaganda og autoritære vals mot ytre høyre, er farlig. Den ufarliggjør fremmedfrykt som patriotisme og beveger landet et skritt av gangen vekk fra et liberalt demokrati.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Vil du lese mer om Ungarn? Her er noen saker fra Aftenposten:

 1. Les også

  Søkkrik mediemogul erklærer «total krig» mot Ungarns statsminister

 2. Les også

  Solberg om Ungarn: Bekymringsfull utvikling

 3. Les også

  Som Putin er også Orbán avhengig av ytre fiender for å holde populariteten oppe

Les mer om

 1. Kronikk
 2. Høyreekstremisme
 3. Flyktninger

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ungarns høyreekstreme vurderer samarbeid med venstresiden

 2. A-MAGASINET

  Han er spydspissen i en ny antidemokratisk utvikling i Europa

 3. KOMMENTAR

  Demokrati på utsiden, autoritært på innsiden

 4. VERDEN

  Orbán ydmyket i Ungarns folkeavstemning

 5. KRONIKK

  Et autoritært virus truer. Etter koronakrisen kan EU ha fått sitt første diktatur.

 6. VERDEN

  De stanset Ungarns OL-søknad. Nå vil de avsette landets sterke leder.