Kronikk

Mot er smittsomt

Amerikanske Edward Snowdens aktiviteter har skapt et skifte i debatten om varsling av overgrep fra myndighetenes side

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Edward Snowden får støtte. Her fra en demonstrasjon i Berlin til støtte for ham. MARKUS SCHREIBER/NTB SCANPIX

I kjølvannet av terroraksjonene i USA 11. september 2001 har vestlige myndigheter og etterretningsorganer anstrengt seg for å utvide omfanget av egen makt. Samtidig har de undergravd privatliv, borgerrettigheter og offentlighetens kontroll over politikken. Det som tidligere ble oppfattet som paranoide, orwellske konspirasjonsfantasier, har etter Edvard Snowdens avsløringer vist seg ikke engang å dekke hele bildet.

Det bemerkelsesverdige er at vi i årevis er blitt advart om at slikt foregår: Vidstrakt overvåking av hele befolkningsgrupper, militarisering av internett, slutten på privatlivet.

Dette skjer maskert som "hensyn til rikets sikkerhet", noe som er blitt et mantra for å kvele all debatt og sikre at myndighetene ikke kan holdes ansvarlig – fordi alt foregår i det skjulte: Hemmelige lover, hemmelige tolkninger av hemmelige lover av hemmelige domsmyndigheter – alt finner sted uten effektiv parlamentarisk overvåking.

Storebror vil ditt beste!

Mediene har stort sett vært lite opptatt av saken, selv nå som flere og flere modige, prinsippfaste varslere står frem. Forfølgelsen som administrasjonen til tidligere president George W. Bush jr. satte i gang mot alle som meldte fra om kritikkverdige forhold, ble kraftig opptrappet av Obama-administrasjonen, men verden ser ut til å ignorere dette. Og aldri før er så mange velmenende personer blitt anklaget for grove forbrytelser bare for å informere medborgerne sine om hva som skjer.

En bitter ironi i vår tid er at mens den tidligere CIA-offiseren John Kiriakou sitter i fengsel for å varsle om tortur utført av USA, går torturistene og beskytterne deres fri.

Tidligere Wikileaks-kilde Chelsea (født Bradley) Manning ble også, blant andre alvorlige forbrytelser, anklaget for å hjelpe fienden (les: folket). Manning ble idømt en fengselsstraff på 35 år, mens de som planla den ulovlige og skjebnesvangre krigen mot Irak i 2003, fremdeles behandles som hederspersoner.

En rekke tidligere ansatte i den amerikanske sikkerhetsetaten NSA har stått frem i løpet av det siste tiåret og fortalt om grovt bedrageri, alvorlige lovbrudd og maktmisbruk i organisasjonen. Det gjelder blant annet Thomas Drake, William Binney og Kirk Wiebe. Responsen besto i 100 prosent forfølgelse av varslerne og 0 prosent ansvarsfølelse hverken fra NSA eller fra regjeringens side.

Varsling siste utvei

Det er langt fra morsomt å varsle om mektige fraksjoner, men på tross av vestlige mediers svake merittliste, er varsling siste utvei for at vi skal oppnå sannhet, en balansert debatt og et fortsatt demokrati; denne skjøre konstruksjonen som Winston Churchill skal ha kalt "den verste styringsformen som finnes, bortsett fra alle de andre som er blitt prøvd gjennom tidene”.

Men nå tyder mye på at vinden er i ferd med å snu. Siden sommeren 2013 har vi sett et skifte i debatten rundt disse forholdene. Årsaken er at én modig person, Edward Snowden, ikke bare varslet om et vell av overgrep som myndighetene har begått, men også kunne legge frem utfyllende dokumentasjon som støttet påstandene hans.

Ringvirkningene merkes fremdeles rundt om i verden – og mange flere avsløringer er under oppseiling. Nå trenger folket deg. For hver profilerte varsler finnes det tusenvis av offentlige ansatte som daglig spionerer på befolkningen og formidler forfalsket eller sogar oppdiktet informasjon til offentligheten og myndighetene. Dermed ødelegger de alt vi som samfunn hevder å bry oss om.

Samvittighetens røst

Noen av dem er kanskje positive til det de driver med, men mange hører sin indre samvittighets røst bryte inn over stemmen til ledere og korrupte politikere – og stemmene fra den private kommunikasjonen til menneskene de avlytter.

Skjult et sted i kontorene til diverse offentlige etater, etterretningstjenester, politistyrker og militære myndigheter finner du dusin på dusin av mennesker som har problemer med det våre samfunn er på vei mot, i sin mildeste utgave: overvåkingstyrannier.

Et av disse menneskene er deg. Du tenker:

Det står ingenting i stillingsbeskrivelsen din om at du skal undergrave demokratiet og svekke borgerrettighetene. Du vokste opp i et demokratisk samfunn og ønsker at det skal fortsette å være slik. Du ble oppdratt til å respektere alminnelige folks rett til å ha et privatliv. Du ønsker ikke et system med institusjonalisert strategisk overvåking som kan gjøre det fryktinngytende Stasi grønne av misunnelse – eller gjør du?

Snowden bør ikke stå alene

Men hvorfor skal man bry seg? Hva kan ett enkelt menneske gjøre? Edward Snowden har akkurat vist oss hva ett enkelt menneske kan få til.

Han markerer seg som varsler både på grunn av de alvorlige forbrytelsene og overgrepene han har meddelt offentligheten om – og på grunn av den store mengden bevis han har lagt frem hittil. Og mer er på vei. Men det skulle ikke være nødvendig for Snowden å stå alene, og hans avsløringer burde ikke være de eneste.

Du kan være en del av løsningen: Gi pålitelige journalister – enten fra gamle medier (som denne avisen*) eller fra nye medier (som Wikileaks) dokumenter som viser at ulovlig, umoralsk og ødeleggende aktivitet pågår der du jobber.

Samhold gir styrke. Du blir ikke den første – eller den siste – som lytter til samvittigheten din og forteller oss hva som foregår i vårt navn.

Sannheten skal frem – den kan ikke stanses. Korrupte politiker skal holdes ansvarlig. Du kan velge å være på riktig side av historien og fremskynde prosessen. Mot er smittsomt.

Peter Kofod, musiker/tidligere levende skjold i Irak (Danmark)

Thomas Andrew Drake, varsler, tidligere toppleder hos NSA (den nasjonale sikkerhetsetaten) (USA)

Daniel Ellsberg, varsler, tidligere amerikansk militæranalytiker (USA)

Katharina Gun, varsler, tidligere ansatt i GCHQ (det britiske etterretningsorganet) (Storbritannia)

Jesselyn Raddack, varsler, tidligere ansatt i DOJ (det amerikanske justisdepartementet) (USA)

Ray McGovern, tidligere senioranalytiker hos CIA (USA)

Coleen Rowley, varsler, tidligere FBI-agent (USA)

Oversatt av Inger Sverreson Holmes.

*På denne nettsiden kan du varsle Aftenposten uten å avsløre din identitet: varsle.aftenposten.no

Les mer om

 1. Kronikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Obama løslater Chelsea Manning

 2. KRONIKK

  Hvem deler Facebook og Google våre personopplysninger med? | Eirik Løkke

 3. KRONIKK

  En privatlivfetisjists bekjennelser | Dag Sørås

 4. KOMMENTAR

  USA må ikke få fatt i Julian Assange. Det er farlig for flere enn Wikileaks-grunnleggeren.

 5. NORGE

  Frykter at spiontiltale mot Assange vil skremme kilder og hindre kritisk journalistikk

 6. DEBATT

  Assanges publisering av krigens sanne ansikt er sakens kjerne