Kronikk

Oslo må unngå Berlins bommert | Clemens Bomsdorf

 • Clemens Bomsdorf

afp000722114.JPG Foto: Ørn E. Borgen

Å rive Y-blokken, utsmykket av selveste Picasso, ville være å kopiere en av de største feilene begått i Berlins byggehistorie: rivingen av DDRs praktbygg.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Når det handler om kultur, så ser Norge gjerne til Tyskland og spesielt til Berlin. Med den planlagte rivingen av Y-blokken i regjeringskvartalet, er Oslo i ferd med å gjøre den samme store feilen som Berlin har gjort før.

En kjempefeiltagelse

Takket være den norske kunstneren Lars Ramberg, er Berlins Palast der Republik – DDRs parlament— og kulturbygg – også kjent for nordmenn. For ti år siden installerte den Berlin-baserte kunstneren det tyske ordet «ZWEIFEL» (tvil) i digre bokstaver på taket av Palast der Republik. Det fremragende verket er siden blitt en av Tysklands mest kjente kunstinstallasjoner i det offentlige rom. Bygningen, derimot, ble revet kort tid etter. Noe som uten tvil var en kjempefeiltagelse.

Nå må Oslo begynne å lære av Berlins feil og la Y-blokken stå.

Sorg og sinne

Etter at Palast der Republik ble revet, er det umulig for meg å gå forbi Museumsinsel i Berlin uten å føle sorg og sinne. (Den som går forbi der, og det gjør stort sett alle fastboende berlinere og turister, går nemlig forbi tomten hvor Palast der Republik en gang sto.) Dette er følelser mange tyskere kjenner på, uavhengig av om de kommer fra tidligere øst eller fra vest.

Clemens Bomsdorf. Foto: PRIVAT

Med mindre norske politikere kommer på bedre tanker, kan det samme bli tilfellet i Oslo, når man tar turen gjennom hovedstaden. Det som skal skje med regjeringskvartalet, er omtrent like historieløst som det tyske politikere har gjort med deler av Berlins bykjerne.

Nyskapning uten å rive

I tillegg til Ramberg er det mange norske kunstnere, musikere og forfattere som permanent eller midlertidig holder til i Berlin. Her nyter de byens mangfoldige kulturliv slik Edvard Munch, Oda Krohg og Gustav Vigeland en gang gjorde det. Tyskland og dets hovedstad er i det hele tatt et yndet reisemål for nordmenn. De som har sett hvilket sår Palast der Republik har etterlatt seg i Berlins bybilde burde, med meg, protestere mot den korttenkte løsningen det er å rive fremfor å restaurere og bevare. Det betyr ikke at det ikke skal komme noe nytt, men det nye bør kunne skapes uten å rive hverken Høy— eller Y-blokken.

I disse dager er det i ferd med å reise seg ett nytt bygg på den gamle tomten midt i Berlin. Foreløpig ligner det en utbombet ruin, som et minnesmerke etter andre verdenskrig. Men det er ikke dét det er. Der hvor Palast der Republikk sto, bare et steinkast fra verdenskjente steder som Bode Museum og Alexanderplass, bygges Berlins gamle slott fra keisertiden opp igjen. Og det i et land helt uten kongelige.

En historieløs handling

Det var parlamentet i Tyskland som bestemte at DDRs mest kjente byggverk måtte vekk for å gjøre plass til «Berlins historiske sentrum», nemlig slottet. Stikk i strid med den historiske motivasjonen for rivingen var det en historieløs handling. Like historieløst ville det være dersom Y-blokken i regjeringskvartalet rives. Den har mye til felles med Palast der Republik, men også det som skiller byggverkene er argumenter mot rivning.

Begge byggverkene er forbundet med mørke kapitler i historien. Palast der Republik var parlament- og kulturbygg i det totalitære DDR. Ønsket om å rive det østtyske praktbygget kan sees som et ønske om å slette DDR og dets historie fra folkets minne. Som om diktaturet kun var mulig å beseire ved å rive dets signalbygg. Å rive palasset var også å slette en del av Tysklands historie. Men historien og det den påminner om, er viktig for å kunne forstå nåtiden.

Et symbol på det Behring Breivik hatet

For Y-blokkens vedkommende er den uløselig knyttet til Anders Behring Breiviks terrorangrep 22. Juli 2011. Skadene han påførte bygningen er også grunnen til at riving i det hele tatt diskuteres. Y-blokken er på mange måter et symbol på det Norge Breivik hatet, noe som i seg selv er grunn til å la Y-blokken stå.

Dersom Palast der Republikk fantes den dag i dag, ville bygningen vært både museum og minnesmerke for Tysklands mørke DDR-tid. Ingen kapitler i historiebøkene eller utstillinger på noe historisk museum kan erstatte det originale byggverket. På samme måte påminner Y-blokken om terrorangrepet i Oslo.

Med sin oransjebrune speilfasade, uten utsmykning, var det mange som anså Palast der Republikk som et brutalt og stygt bygg. Noe slikt kunne ikke stå i nærheten av det barokke byggverket som er Bode Museum, eller det eklektiske Alte Nationalgalerie.

Mye til felles med FNs hovedkvarter

Men hverken Y-blokken eller Palast der Republik er eller var stygge. Tvert imot snakker vi om stilrene bygg som speiler estetikken fra en viss tidsepoke. Materialene og den brutalistiske stilen i Erling Viksjøs bygg var noe nytt og pregende for Norge på 1950-tallet. Bygget har dessuten mye til felles med FNs hovedkvarter i New York.

All oppmerksomheten rundt planene i regjeringskvartalet de senere årene gir Oslo en enestående mulighet til å bevare sin byggehistoriske arv. Berlin har sagt fra seg sin arv, det ville være synd om Oslo gjorde det samme.

At Berlins kunstnere i disse dager tar opp igjen Rambergs idé og med lysende bokstaver projiserer ordet ZWEIFEL mot Berlin-slottets byggeplass, kunne ikke være mer passende. Kanskje burde også Oslos politikere tvile litt mer når det kommer til rivingsplanene.

Clemens Bomsdorf er Norden-korrespondent for blant annet tyske Die Zeit online og engelske The Art Newspaper. Nylig mottok han den norsk-tyske Willy Brandt-prisen for året 2015.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om Y-blokken:

 1. Les også

  Y-blokken er på listen over Europas 14 viktigste truede kulturminner

 2. Les også

  Y-blokken må ikke rives

 3. Les også

  Nesjar viste fotografier av naturbetong. Picasso hoppet av begeistring – hvilket materiale!

Les mer om

 1. Kronikk
 2. Byplanlegging
 3. Regjeringskvartalet

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Tysklands mest omstridte bygg står klart

 2. OSLO
  Publisert:

  Hundrevis i protest mot riving av Y-blokken i regjeringskvartalet

 3. DEBATT
  Publisert:

  Et forsvarlig faggrunnlag for å beslutte riving av Y-blokken manglet

 4. KULTUR
  Publisert:

  Fransk dokumentarfilmskaper om Y-blokken: – Picasso ville hylle nordmenn

 5. KULTUR
  Publisert:

  Fotograf Dag Alveng ser til Italia: – Gamle kulturbygg må vernes også i Norge

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Meninger: Y-blokken, det tapte monumentet