Kronikk

Kronikk av Kashif Iqbal: Hva vet man om ytringsfrihet når man aldri har hatt det?

 • Kashif Iqbal

Kashif Iqbal tolker «Je suis Charlie» på denne måten: «Dette er et angrep mot det aller helligste vi har og nå skal vi vise de barbarene at vi ikke lar oss kue.» Dolores Ochoa

Det er lett å klamre seg til ytringsfriheten når man sitter i et fritt, rikt land og har fått alt servert på et gullfat gjennom hele livet.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, der 12 mennesker ble brutalt drept, gikk internett i svart med teksten «Je suis Charlie» og ytringsfriheten ble igjen et av de viktigste temaene. Jeg tolker det slik:

«Dette er et angrep mot det aller helligste vi har og nå skal vi vise de barbarene at vi ikke lar oss kue.»

Jeg vil gjerne ta til motmæle og stiller noen spørsmål:

Hvor mange demonstrasjoner til støtte for angrepet på Charlie Hebdo har vi sett i den muslimske verden?

Hvor mange demonstrasjoner i den muslimske verden har vi sett etter at en galopperende vestlig presse setter verdensrekord i å trykke karikaturtegninger?

Kashif Iqbal Privat

Det er lett å klamre seg til ytringsfriheten når man sitter i et fritt, rikt land og har fått alt servert på et gullfat gjennom hele livet.

Har ikke lov til å krenke

«De må forstå at vi har ytringsfrihet. De må gjerne tegne Jesus og Gud."

Det kommer ikke til å skje, fordi muslimer ikke har lov til å gjøre narr av andres religioner.

Hvor mange av dere har besøkt lutfattige land der befolkningen bevisst holdes utenom skolegang så de lettere kan kontrolleres av despotiske myndigheter? Hvordan de holdes nede av fattigdom og elendighet slik at hele livet deres er en kamp bare for å brødfø seg.

Kan analfabeter motsi meg?

Hvis du er analfabet og jeg holder opp et ark og sier dette er Guds ord, hvordan skal du da kunne motsi meg? Hvor lett tror du ikke det er å hausse opp disse fattige analfabetene som ikke eier selvtillit? Det eneste de har er faktisk troen på Gud og at livet forhåpentlig vil bli bedre. Akkurat slik det var i den vestlige verden.

Er det så vanskelig å forstå at den gjennomsnittlige muslimen føler seg krenket og provosert når det nå igjen trykkes karikaturer av Profeten og Gud?

Prøv å se livet hans gjennom hans egne øyne. Hva vet han om ytringsfrihet? Han har aldri hatt det. Det eneste han vet er at helvete er løs hvis han prøver å kritisere sine egne myndigheter.

Det handler ikke om rabiate muslimer som hater den vestlige sivilisasjonen og ønsker å ødelegge den for enhver pris. Det er snakk om normale mennesker som ønsker gjensidig likeverd. Det er nesten to milliarder muslimer, hvor liten andel av dem er rabiate gærninger?

Vestens innblanding

I frihetens og demokratiets navn er hundretusenvis muslimer blitt drept direkte eller indirekte gjennom innblanding fra den vestlige verden.

Se på kruttønnen Midtøsten. Hvem er det som har bestemt landegrensene til de muslimske landene? Midtøsten ble delt opp og despoter ble støttet som en fortsettelse av koloniherrenes maktinnflytelse. De få gangene folket fikk valgt inn en bra leder for dem, ble lederne drept eller avsatt av den vestlige verden.

Hva skjedde med den arabiske våren? Med USAs velsignelse har militæret igjen kontroll i Egypt. Snart er Mubarak fri. Det muslimske brorskap var tross alt demokratisk valgt.

Hva tror du den vanlige muslim tenker når Israel hvert skuddår går til krig mot Gaza, verdens tettest befolkede område, med uhyrlige konsekvenser for sivilbefolkningen?

Det Israel må gjøre

Hvis den vestlige verden virkelig vil ha fred, er det bare å starte med at Israel trekker seg tilbake til 1967-grensene som ble fastsatt av FN. Et fritt Palestina med full råderett over sine territorier.

For at Israel skal gjøre dette, må det kreves at Den arabiske liga og Organisasjonen for islamsk samarbeid anerkjenner Israel og får til en bindende avtale om at ingen av organisasjonens medlemmer vil angripe Israel og motsatt.

Videre må Vesten slutte med sin ukritiske støtte til Saudi-Arabia og Gulfstatene. Disse wahabiene og salafistene er direkte årsak til radikalisering og hjernevasking av unge muslimer.

Saudi-Arabia og Gulfstatenes sponsing av en høyreekstrem tolkning av islam må stanses.

90 prosent av alle konflikter vil bli løst bare ved å gjennomføre dette.

IS må bekjempes av muslimene selv

Men hva med Den islamske stat, spør du? IS er først og fremst en trussel mot muslimske land og må bekjempes av muslimene selv. Vesten bør trekke seg helt ut og overlate dette problemet til muslimene.

Det er klart at både Vesten og Midtøstens regimer er årsaken til at IS eksisterer i dag, men på et tidspunkt må det settes en strek. La muslimene for en gangs skyld rydde opp i sine egne problemer.

IS er høyreekstreme fascister med akkurat samme utopiske drømmer om det tredje riket som nazistene hadde. De vil utrydde seg selv til slutt.

Utdanning og helse er nøkkelen

Hvis Vesten vil blande seg inn, bør de blande seg inn i sektorene utdanning og helse. Det er nøkkelen til fred.

La neste generasjon av muslimer få skolegang. Utdannelse åpner opp øynene.

Jeg skal love dere at hvis samtlige fremtidige muslimer får ordentlig skolegang, vil du i løpet av 30 år se at muslimene selv reformerer sin religion.

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Kronikk
 2. Charlie Hebdo
 3. Ytringsfrihet

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Wahhabismen utfordrer våre friheter | Carl Schiøtz Wibye

 2. NYHETSANALYSE

  Få oversikt: Her er veikartet som forklarer konfliktene i Midtøsten

 3. DEBATT

  Straffbart å karikere profeten? Et absurd forslag. Hva sier Støre nå?

 4. KULTUR

  Charlie Hebdo-journalisten har politibeskyttelse døgnet rundt: – Jeg ville hatt et mye bedre liv om jeg holdt kjeft

 5. VERDEN

  Blasfemi er blitt et politisk våpen. Nå blir det farligere å spotte Gud i flere land.

 6. KRONIKK

  Det er mennesker, ikke religioner, som trenger beskyttelse