Personlighetstester er bortkastet
De gir en falsk trygghet.
I Aftenposten 30. juli skriver psykologspesialist Rudi Myrvang at opptakssystemet mÄ suppleres med andre mÄl for vurdering av egnethet. Han foreslÄr mÄl pÄ intelligens (generelt evnenivÄ) og personlighet.
Myrvang mener at dette vil vĂŠre en mer hensiktsmessig fremtidig opptaksordning.
Jeg fÄr frysninger langs ryggen av slike fremtidsvyer. De minner meg om forfatteren Aldus Huxleys dystopiske fremtidsroman «Brave New World».
Kvalifikasjoner mÄ bestemme
Intelligenstester eller personlighetstester bÞr ikke brukes til Ä velge ut hvem som skal fÄ plass pÄ en utdanning, eller fÄ en ledig stilling i arbeidslivet.
I stedet bÞr vi la dokumenterte kvalifikasjoner bestemme. Eller trekke lodd nÄr kvalifikasjonene er omtrent like, slik de for eksempel gjÞr i Nederland, og som Psykologisk institutt har gjort i Norge.
Hadde jeg blitt pÄlagt Ä fylle ut en personlighetstest da jeg sÞkte opptak pÄ psykologistudiet, ville jeg sannsynligvis aldri sluppet inn.
Kan avgjÞre om du fÄr jobben
Bruk av personlighetstester er blitt et fenomen som sprer seg i arbeidslivet. Hvilken score du fÄr pÄ fem brede personlighetstrekk, kjent som «The Big Five», kan vÊre avgjÞrende for om du fÄr jobben. Forskning viser imidlertid at loddtrekning i praksis ville vÊrt en like hensiktsmessig metode for vurdering av egnethet.
«The Big Five» er blitt den rÄdende personlighetsmodellen. Da gjennombruddet av femfaktormodellen kom pÄ slutten av 1980-tallet, kom en begeistret amerikansk kollega inn pÄ kontoret mitt og sa: «Har du hÞrt? Kampen om personligheten er over. Svaret er the Big Five!»
Han hadde grunn til Ä vÊre begeistret. For 20 Är tidligere hadde personlighetens betydning som Ärsak til handling blitt bagatellisert.
Med oppfinnelsen av «The Big Five» kunne forskere igjen (og pÄ en mer overbevisende mÄte) hevde at personlighetstrekk var verdt Ä ta med i betraktninger om hvordan mennesker ville oppfÞre seg.
Ferdighetstester hadde ikke noen fremtid
Hvorvidt tester egner seg til Ă„ vurdere jobbsĂžkeres egnethet, er fremdeles omdiskutert. Slik har det vĂŠrt siden 1928.
Den innflytelsesrike amerikanske psykologiprofessoren Clark Hull studerte den omfattende bruken av ferdighetstester (ability tests). Han konkluderte med at ferdighetstester ikke hadde noen fremtid. Merk at dette var fÞr personlighetstestenes tid. Ja, begrepet personlighet hadde ennÄ ikke blitt et eget fagfelt i psykologien.
Hvorvidt tester egner seg til Ă„ vurdere jobbsĂžkeres egnethet, er fremdeles omdiskutert
Det kom fÞrst 10 Är senere.
Hull var mer opptatt av motivasjon og lÊring istedenfor testing. Det var viktigere Ä forstÄ hva som utvikler mennesker heller enn Ä mÄle dem.
Jeg mener dette er et mer fruktbart stÄsted i dag for oss som jobber med organisasjon og ledelse.
Svarte ikke til forventningene
Bruken av ferdighetstester spredte seg i mellomkrigstiden og sÊrlig i Europa. Det til tross for Hulls frarÄding. Norge og flere andre moderne land opprettet psykotekniske institutter (testkontorer).
Her ble det utviklet tester for Ă„ finne ut hvem som var best egnet til Ă„ bli baker, gullsmed, lĂŠrer og togfĂžrer.
Men Hull fikk rett. Testene svarte ikke til forventningene. Dermed opphĂžrte testingen. De psykotekniske instituttene forsvant. Men det gjorde ikke testutviklingen.
Vi fikk etter hvert personlighetstesten Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI). Det er en stor og solid test som slo ut i full blomst i helsesektoren pÄ slutten av 1950-tallet.
I arbeidspsykologien fikk vi noe tilsvarende med testen California Psychological Inventory (CPI). Omtrent samtidig kom MBTI. Det er kanskje verdens mest brukte personlighetstest. Den blir av mange betegnet som uvitenskapelig.
Med den kunne hvermannsen fÄ vite hvem de var, og om de passet sammen. Testindustrien fikk gode dager.
Testingen fikk et nytt nÄdestÞt
Men i 1968, 60 Är etter Hull, fikk testingen et nytt nÄdestÞt. Det var Äret Stanford-psykologen Walter Mischel pÄviste at personlighetstester ikke var egnet til bruk som krystallkule for hvordan en person ville oppfÞre seg. Boken hans «Personality and assessment» fikk enorm innflytelse.
Jeg husker hvordan testrommet ved Psykologisk institutt pÄ Universitetet i Oslo ble stÞvet ned. I vel 20 Är ble personlighetstesting liggende med brukket rygg. Men mot slutten av 1980-tallet kom femfaktormodellen «The Big Five», og testingen fikk sin renessanse.
Min skepsis mot personlighetstesting som inntil da hadde vÊrt sterk (vi kunne like gjerne spÄ i kaffegrut), endret seg nÄ gradvis i takt med de nye forskningsresultatene.
Personlighetstester sÄ likevel ut til Ä kunne fungere som krystallkule for arbeidsgivere.
En skjellsettende rapport
Men sÄ kom enda et tilbakeslag.
à ret var 2007. Da kom en skjellsettende rapport fra kanskje den tyngste forskergruppen noensinne pÄ feltet. En samling av seks ledende psykologiprofessorer som ikke bare var forskere, men ogsÄ redaktÞrer av de tyngste og mest prestisjefylte vitenskapelige tidsskriftene i psykologien.
Personlighetstester sÄ likevel ut til Ä kunne fungere som krystallkule for arbeidsgivere
Deres konklusjon i en artikkel med tittelen «Are we getting fooled again?» fÞrte meg tilbake til nullpunktet.
«Det synes Ä ha vÊrt en blind entusiasme i feltet de siste 15 Ärene som har ignorert de grunnleggende forskningsdataene», var budskapet deres.
Sammenhengen mellom resultatet pÄ personlighetstester og jobbadferd er veldig lav «og ofte nÊr 0», ifÞlge artikkelen. Den ligger i omrÄdet mellom 0 og 3 prosents sannsynlighet for «treff».
Dermed var vi tilbake til det Hull forutsÄ i 1928, og det Michel fant i 1968. Ja, enda dÄrligere.
Gi alle personligheter en sjanse!
Personlighetstester selger som hakka mÞkk. Jeg tror HR-folk gjennom Ä outsource personlighetstester til testfirmaer kjÞper seg trygghet for at en rekrutteringsprosess blir utfÞrt pÄ en best mulig mÄte. Men dette er en falsk trygghet.
Kaffegrut hadde gjort omtrent samme jobben.
En diagnose er vanligvis et Ăžyeblikksbilde. Men i personlighetstestingens verden er det et Ăžyeblikksbilde som fryses, og som lett blir knyttet til personen som en uforanderlig egenskap, en identitet.
Nyere forskning viser at dette er en gammeldags mÄte Ä tenke personlighet pÄ. Personligheten kan trenes. Den kan lÊres. Dette er godt nytt for testfirmaer. Du er hele tiden i endring. For at arbeidsgiver skal fÄ vite hvem du er, mÄ du testes ofte.
KjĂŠre arbeidsgiver: Ved vurdering av egnethet bĂžr dere gi alle personligheter en sjanse! Er du i tvil? Trekk lodd!
Kilder:
Morgeson, Frederick P., Campion, Michael A., Dipboye, Robert L. (2007) Are we getting fooled again? Coming to terms with limitations in the use of personality tests for personnel selection. Personnel Psychology, Vol 60(4), pp. 1029-1049.
Mischel, W. (1968) Personality and assessment. New York, NY: John Wiley.
Roberts, Brent, W. and Nickel, Laura, B. (2021) Personality Development across the Life Course: A Neo-Socioanalytic Perspective. I: Oliver P. John and Richard W. Robins(editors) Handbook of personality; 4th edition. New York: The Guilford Pres.