Kronikk

Ikke antijødiske holdninger

  • Jostein Gaarder
Jostein Gaarder.
Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kritikk av Israel. Direktøren for Holocaust-senteret, Odd-Bjørn Fure, vil kartlegge antijødiske holdninger i dagens Norge. (Aftenposten 27. januar). Dette kan være et nyttig og bra initiativ. Når han i den forbindelse «henviser først og fremst til en kronikk av forfatteren Jostein Gaarder», er han imidlertid på villspor. Fure vet at jeg ikke har antijødiske holdninger. I kronikken han henviser til (så langt tilbake som august 2006) skriver jeg: «Vi anerkjenner og tar innover oss Europas dype ansvar for jødenes skjebne, for den skjendige mobbingen, pogromene og holocaust. Det var historisk og moralsk nødvendig at jødene fikk sitt eget hjem.» Fra da av kritiserer jeg staten Israels politikk.

Artikkelen ble skrevet under den brutale bombingen av Libanon samme dag som bildene fra Qana nådde oss, en landsby der svært mange barn og sivile døde som ofre for Israels bomber. Kronikken han henviser til ble fulgt opp av en av norgeshistoriens største og heftigste debatter.

Empati med krigens ofre

I utallige intervjuer og debattprogrammer og i en ny kronikk i Aftenposten en uke etter den første, gjorde jeg det klinkende klart at mitt engasjement ikke var utslag av antijødiske holdninger. Det var utslag av humanisme og empati med krigens ofre. Men Odd-Bjørn Fure vet også at den som kritiserer staten Israels politikk, automatisk blir beskyldt for antisemittisme. Fure kjenner utmerket godt til denne mekanismen eller hersketeknikken.

Også jøder og israelske innbyggere som kritiserer Israels politikk, blir beskyldt for antisemittisme. De kalles med et eget nedsettende ord for «selvhatere».

Jeg tar avstand fra alle former for kategorisering av enkeltmennesker. Først er vi mennesker og medmennesker – kristne, jøder eller muslimer så. Jeg ønsker derfor en kartlegging av antijødiske holdninger velkommen, og jeg har tillit til at spørreundersøkelsen (som skal gjennomføres av Statistisk sentralbyrå) vil være i stand til å skille mellom legitim Israel-kritikk og antijødiske holdninger. Det må den for å være av verdi.

Les mer om

  1. Kronikk