Kronikk

Kronikk: Når konspirasjonsteoriene tar overhånd | Ørjan Olsvik

 • Ørjan Olsvik

«En mygg er ikke sterkere enn et helt land» sto det på løpesedlene om zikaepidemien som 220.000 soldater delte ut i Brasil forrige helg. Silvia Izquierdo AP/NTB scanpix

Å holde hodet kaldt er ikke lett når man blir redd for å bli rammet av sykdom, men alternativet er så mye verre.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Først var det aedesmyggen, nå er det sprøytemiddelet pyriproxyfen, utgåtte vaksiner og genmodifiserte mygg som får skylda for zikaepidemien i Brasil. Konspirasjonsteoriene florerer, godt hjulpet av mediene.

Professor Ørjan Olsvik Bjørn-Kåre Iversen

En gruppe argentinske leger gikk 9. februar ut med et manifest der de mente at et sprøytemiddel mot insekter, pyriproxyfen, var den viktigste årsaken til økningen i antall barn født med mikrokefali. Disse brukte betegnelsen «Physician in the Crop-Sprayed Town» (PCST) på sin organisasjon.I løpet av timer var dette spredt over hele den digitale verden. Det finnes ingen vitenskapelige data som støtter denne teorien. Antagelsen går ut på at det må være en sammenheng mellom pyriproxyfen og mikrokefali siden sykdommen oppstår i områder der sprøytemiddelet blir brukt.

Ved utbrudd av infeksjonssykdommer blir det raskt en massepsykose

Ved nærmere ettertanke virker det kanskje naturlig at sprøytemiddelet blir brukt i områder med mye aedesmygg, som man jo antar er bærer av zikavirus. Det brasilianske helsedepartement gikk da også klart ut og avviste disse antagelsene, blant annet ved å vise til områder hvor det var høy forekomst av zikavirus og mikrokefali, men hvor pyriproxyfen ikke ble brukt. Likevel har den brasilianske folkehelseforeningen uttalt at de ser på pyriproxyfen som mulig årsak til økning i antall barn med mikrokefali.

Epidemier utløser massepsykose

Ved utbrudd av infeksjonssykdommer blir det raskt en massepsykose; vil dette ramme alle barn i Amerika, vil det spre seg til Europa, finnes det vaksiner, og sist men ikke minst, kan det smitte seksuelt? Vi kjenner dette godt fra miltbrann spredningen i 2001, svineinfluensa i 2009, og ikke minst ebolautbruddene i 2013–15.

Heller ikke ved dette utbruddet kan vi stole på tallene

En drivende kraft er ofte medienes spekulasjoner i dommedagsprofetier, men også organisasjoner som sprer mer eller mindre bevisst feilaktig informasjon eller overestimerte tall på syke og mulige dødsfall. At WHO erklærer spredningen av zikaviruset til en global folkehelsekrise på linje med ebolautbruddene, gjør ikke situasjonen enklere.

Heller ikke ved dette utbruddet kan vi nemlig stole på tallene. Hvor mange barn har egentlig fått mikrokefali forårsaket av zikainfeksjon? Dessverre er tallene i Brasil svært mangelfulle. For det første finnes det mange kriterier for å sette diagnosen. Overgang fra den tidligere offisielle brasilianske målemetoden for hodeomkrets (33cm) til den nye (32cm) reduserte antall med diagnosen mikrokefali med 70 prosent.

Retrospektiv gjennomgang av barn med mikrokefalidiagnoser for januar 2016 viste at kun mellom 37 og 50 prosent var riktige. Epidemiologiske konklusjoner er det vanskelig å sette med slik unøyaktighet. Dessuten er det ikke alle med korrekt diagnose som har fått sykdommen av zikavirus. Det er det mange andre infeksjoner og miljøfaktorer som kan utløse sykdommen.

Er det myggen eller er det vaksiner?

Nå har vi god dokumentasjon på at det sannsynligvis er aedesmyggen som er smittekilden til mange av tilfellene av mikrokefali i Brasil. Allerede 17. november lanserte det brasilianske helsedepartementet på sine hjemmesider en mulig forbindelse mellom mikrokefali og infeksjoner med zikaviruset. 29. januar publiserte Center for Disease Control and Prevention (CDC) i Atlanta et vitenskapelig arbeid som beskrev en mulig sammenheng mellom Zikavirus og mikrokefali.

Både CDC og WHO har vært klare på at dette ikke er endelig vitenskapelig bevist, men at det er meget sannsynlig at zikaviruset er involvert i økningen av antall barn født med mikrokefali. Disse arbeidene ble i de siste ukene støttet av publikasjoner som viste det samme i de meget anerkjente medisinske tidsskriftene New England Journal of Medicin og The Lancet.

Vitenskapelig dokumentasjon tar tid, og kommer kanskje for sent når en ser med hvilken hastighet konspirasjonsteoriene flyr på nettet og i mediene.

I de siste dagene er det publisert flere arbeider i medisinske vitenskapelige tidsskrift som dokumenterer at zikavirus nå er påvist i hjernen på barn med mikrokefali som enten døde i mors liv eller like etter fødselen. Det er nå også observert en økning i antall diagnoser av Gullain-Barré syndrom, en nevrologisk lidelse som oftest oppstår hos voksne etter vaksiner eller sykdom som zikavirusinfeksjon.

Ikke stol på halvsannheter

På den andre siden har vi påstandene til «Physician in the Crop-Sprayed Town» og andre aktører som mener at mikrokefali skyldes alt mulig rart.

Noen av de mest populære konseptene er basert på konspirasjonstanker om at mikrokefali skyldes at barn har fått vaksiner som er utgått på dato eller er «fikset på» for at noen skal tjene penger. The New York Times skriver 16. februar at spesielle websider med navn som «The Ecologist» og «Global Research» leverer halvsannheter og pseudovitenskap.

Andre påstår at det er genmodifiserte Aedes-mygg som skulle bekjempe Dengue-sykdom som er årsak samt større farmasiselskaper og personer som Bill Gates som står bak utbruddet av sykdommen. Man skal møte omverdenen med et kritisk blikk, men dette ligner nok mest på konspirasjonsteorier.

Vitenskapelig dokumentasjon krever høy kvalitet for å bli anerkjent, og dessverre tar dette tid. De endelige konklusjonene må vi vente på, og de kommer kanskje for sent når en ser med hvilken hastighet konspirasjonsteoriene flyr på nettet og i mediene. Det er ikke lett å holde hodet kaldt når man blir redd for å bli rammet av sykdom, men alternativet er så mye verre.

Ikke la deg skremme av imaginære spøkelser.


Steder gravide ikke skal reise til blir stadig flere:

Les også

Sør-Afrika bekrefter første zikatilfelle

Les også

Fakta om zikavirus og risiko for seksuell smitte

Les også

SISTE: Folkehelsa fraråder reisende fra zikaområder å bli gravide og ber menn bruke prevensjon i fire uker

Les også

SAS refunderer gravides billetter til områder med Zika

Les også

Obama ber om 15 milliarder til zika-bekjempelse

Les også

«Er det mulig at mygg i Spania, Italia og Hellas kan bære viruset?»

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Kronikk
 2. Helse
 3. Konspirasjonsteorier

Relevante artikler

 1. REISE

  Er det zikavirus i Thailand?

 2. VERDEN

  Ny UNICEF-rapport varsler om foruroligende økning av meslinger

 3. VERDEN

  300 prosent økning i meslingtilfellene i Europa i fjor. Vaksinemotstand gjør smittespredning mulig, ifølge WHO.

 4. KOMMENTAR

  5 ting du må vite om Brasil mens OL pågår | Helene Skjeggestad

 5. KRONIKK

  Når forestillinger forkles som fakta på nettet

 6. NORGE

  To barn fra Oslo og en helsearbeider smittet av meslinger