Kronikk

«Det er polygami i dette rommet» | Inger Anne Olsen

Fortielse og skam. Barn som ikke snakker sammen. Mangel på respekt, mangel på tillit. Maktkontroll. Patriarkat. Norsk-afrikanere diskuterer polygami.

Møterommet var overfylt da den panafrikanske organisasjonen Inter African Committee Norway (IAC) inviterte til konferanse i Oslo nylig for å diskutere polygami. Fra venstre Gambias handelsminister Isatou Touray, ordfører Marianne Borgen og Agatha Joyce Oginere i Inter African Committee. Lamin Marong / MAMOS TV

 • Inger Anne Olsen
  Frilansjournalist

Stedet er et hotell midt på Karl Johan, møtet den 11. november er offentlig og åpent for alle. De 100 sitteplassene er for lengst opptatt, køen strekker seg nedover korridoren. For tredje år på rad har den panafrikanske organisasjonen Inter African Committee Norway (IAC) invitert til konferanse for å diskutere polygami.

Ikke for å snakke om et fenomen som finnes et sted langt borte, men polygami som angår dem selv, og som en del av dem lever i.

Mannen er konge

IAC arbeider både mot polygami og mot uregistrerte religiøse ekteskap. Slike ekteskap er legitimert i islam, og åpner for at menn kan ha flere koner uten å bryte norsk lov. Juridisk sett kan enhver nordmann ha to koner, så lenge bare den ene er registrert som ektefelle. Slik vil det nok bli værende. Det er en stund siden vi i Norge sluttet å straffe seksuelle forhold utenfor ekteskap.

 • Amal Aden: Kampen mellom konene

Selv om uregistrerte religiøse ekteskap ikke er ulovlige, er temaet for konferansen likevel personlig og sårt. Mange av deltagerne er direkte berørt.

Her er flere kvinner som deler sin mann med en medkone, og enkelte menn som har to koner.

Eller som aktivisten Maimuna Sey snart skal formulerer det: «Det er polygami i dette rommet.» Hun karakteriserer polygami som et kongedømme der mannen er konge, og der innbyggerne konkurrerer om hans gunst.

Må skjule det utad

Maimuna Sey forteller om hvordan man i Norge må skjule situasjonen utad. Ikke si det i barnehagen! Ikke si det her, ikke si det der. Hun er bekymret for barn som må leve slik, delvis utenfor samfunnet.

Juridisk sett kan enhver nordmann ha to koner, så lenge bare den ene er registrert som ektefelle.

At kvinner som bor i Norge ikke behøver godta polygami, er et gjennomgående tema. Er man økonomisk uavhengig, kan man sette hardt mot hardt, dersom man får vite hva mannen planlegger. For noen kvinner er skilsmisse løsningen. For andre føles det umulig å kaste 20 års ekteskap ut av vinduet, selv om en ny kone kommer inn i bildet.

Økonomi og seksuell disiplin

Kveldens hovedtaler, gambiske Isatou Touray, er erklært muslimsk feminist og har i nesten 30 år ledet organisasjonen Gamcotrap som slåss mot omskjæring av kvinner. I dag er hun handelsminister i Gambia. Hun understreker gang på gang at kampen mot polygami må til for å skape en bærekraftig utvikling i afrikanske land, og viser til at det statistisk oftest er fattige menn uten utdannelse som tar flere koner, for å sikre seg økonomisk fra flere kanaler. Mens utdannelse motvirker praksisen.

«Hvor mange av dere liker polygami?»
Ingen i den overfylte salen rekker opp hånden.

Hun har ikke tro på at flerkoneri blir helt avviklet. Så lenge menn kan, vil de ta flere koner. Det handler om seksuell disiplin.

Klagene over mangel på seksuell disiplin er en gjenganger på IACs møter. Og det er altså slik at menn som inngår uregistrerte ekteskap i muslimske land, ansees som gift i det landet. I Norge godkjennes ikke det nye ekteskapet, og i lovens forstand ansees ikke mannen som bigamist. Men for kvinnene og barna som rammes, føles det nokså likt.

«Hvor mange liker polygami?»

Følelseslivet til kvinner i polygame ekteskap er Naffie Barrys anliggende, og hun går rett på sak: «Hvor mange av dere liker polygami?»
Ingen i den overfylte salen rekker opp hånden.

Barry stiller et nytt spørsmål: «Hvor mange av dere liker ikke polygami?»
Noen få menn unnlater å rekke opp hånden. Kvinnene huier og ler.

«Så vi vet at kvinner liker ikke polygami, særlig ikke første kone. Hun blir deprimert og uglad. Hun føler seg forsmådd av mannen, og samfunnet tenker at hun ikke var en god nok kone.»

Naffie Barry viser til at menn ofte vil gi første kone skylden for at han «må» ta en til. Og når kone nummer to er en realitet, starter konkurransen. En konkurranse som vil omfatte hele familien, inkludert barn. Ofte vil ikke barn fra forskjellige mødre snakke med hverandre. Kvinner i polygame forhold stoler hverken på hverandre eller på sin mann. Resultatet blir forferdelige forhold i familien, som overføres til neste generasjon.

«Syke forbindelser»

Barrys oppfordring er klar: «Vi burde ikke oppfordre folk til å inngå slike syke forbindelser.»

Men noen holder stand. Da ordstyrer Agatha Joyce Oginere senere igjen spør om noen i salen liker bigami, vifter fem menn ivrig med armene. De blir møtt med så øredøvende buing at Oginere ber folk besinne seg. Her skal det være lov å snakke åpent uten å bli anklaget.

Når kone nummer to er en realitet, starter konkurransen. En konkurranse som vil omfatte hele familien, inkludert barn.

I mange land er det islam som legitimerer polygami, i andre land er det lokale religioner tradisjoner. I salen sitter folk som har røtter i en lang rekke afrikanske land.

Går glipp av rettigheter

Barn som er født i polygame ekteskap utenfor Norge – men av norsk far – vil ofte gå glipp av sine rettigheter. Etter loven er disse barna norske. De har rett til norsk pass, og de har rett til å arve sin far i Norge. Mange vet heller ikke at slik arv da skal deles likt, i motsetning til i de fleste muslimske land, der jenter får halvparten av hva gutter får.

Årets konferanse er den tredje på rad som handler om polygami. Fjorårets tema var polygami og seksuell helse, i 2015 sto uregistrerte ekteskap på dagsordenen. Det er disse ekteskapene som åpner for at menn kan ha flere koner uten å bryte norsk lov.

Det som gjør IACs konferanser spesielle, er åpenheten. Flertallet av deltagerne har et klart standpunkt mot polygami, men aksepterer at det eksisterer. Livet er som det er – men hva kan vi forandre for å gjøre det bedre?

Og gjennom hele konferansen formaner ordstyrer Agatha Joyce Oginere: Vi er ikke her for å fordømme hverandre, men for å lære. Ikke vær redd. Ikke fordøm. Ikke kriminaliser oss. Vi snakker om dette fordi det er nødvendig.
Da møtet er slutt, vil ingen gå.

reinolse@hotmail.com

Inger Anne Olsen har tidligere vært ansatt som journalist, lederskribent og kommentator i Aftenposten.

Video fra konferansen kan ses på IAC Norways Facebookside.

 • Inger Anne Olsen skrev denne artikkelen om bigami da hun var kommentator i Aftenposten:
Les også

Bigami i Norge: Stadig flere kvinner opplever at mannen tar kone nummer to og tre – uten egentlig å bryte norsk lov

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Ekteskap
 2. Rettigheter
 3. Norge
 4. Gambia
 5. Afrika
 6. Islam
 7. Mannen

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Mange tilfeller av flerkoneri i Norge kan ikke straffes

 2. DEBATT

  Om menn som gifter seg med én i Norge og én eller flere i Pakistan — uten å være skilt | Torunn Arntsen Sajjad

 3. KRONIKK

  Barneekteskap, æresdrap og kvinners rettigheter. Den feministiske likestillingskampen i islam skjer nå.

 4. KULTUR

  Muslimske Seyran Ateş kjemper for seksuell frigjøring: – Da jeg vokste opp, var burkini eller hijab for skolejenter utenkelig

 5. VERDEN

  I dette landet er Weinstein et offer og #MeToo en konspirasjon

 6. VERDEN

  Playboy-grunnlegger Hugh Hefner er død