Kronikk

Hvem kan danne regjering i India?

 • Lars Tore Flåten
 • Geir Heierstad
 • Francesca Refsum Jensenius
 • Kenneth Bo Nielsen
Fra velgernes perspektiv er det vanskelig å vite hvem og hva de egentlig stemmer på ved dette valget, skriver artikkelforfatterne. Her er en tilhenger av Kongresspartiet.

Indisk politikk er preget av enorm politisk fragmentering, sterk populisme og et ineffektivt byråkrati.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Valget til Indias nasjonale parlament er i gang, og verden ser på mens flere hundre millioner toger inn til valgstasjoner for å stemme. Uansett hva resultatet blir får det store konsekvenser for verden.

Frykter aggresjon mot muslimer

I dette valget er den eneste åpenbare statsministerkandidaten Narendra Modi fra det hindunasjonalistiske partiet BJP. Modi har i over ti år styrt delstaten Gujarat, og han oppfattes av mange som en sterk leder, overbevisende retoriker og en effektiv administrator.

Samtidig er han svært kontroversiell: Kort etter at han kom til makten som førsteminister i Gujarat i 2001, kom det til sammenstøt mellom hinduer og muslimer i delstaten. Modi ble beskyldt for å ha vært involvert og er blant annet blitt nektet visum til USA på grunn av hendelsene. Modi er dog aldri blitt dømt for dette. Han har riktignok heller ikke unnskyldt hendelsen eller uttrykt noen sympati for muslimene som ble offer for voldshandlingene.

Mange er redde for at Modi ved makten vil føre til mer aggresjon mot muslimer og andre minoriteter, og økt sensur av mediene, forskere og kunstnere som ikke ses på som venner av India som hinduisk nasjon.

Usammenhengende politisk visjon

Til tross for redselsretorikken rettet mot Modi, har han gjort en bedre figur i valgkampen enn den største rivalen, Rahul Gandhi fra Kongresspartiet.

Dette var partiet som dominerte indisk politikk frem til 1980-årene gjennom Indias første statsminister Jawaharlal Nehru og datteren hans Indira Gandhi. Indiras svigerdatter, Sonia Gandhi, har ledet partiet som har hatt makten de siste ti årene, mens Rahul Gandhi er Kongresspartiets ubestridte, om enn motstrebende, kronprins.

Han har aldri gjort noen god figur i mediene, og da han i vinter – i sitt første TV-intervju noensinne (!) – snakket om seg selv i tredje person og presenterte en ganske usammenhengende politisk visjon, innså nok de fleste at slaget var tapt i denne omgang.

Et alternativ til makteliten

I tillegg til de to store nasjonale partiene, er det en rekke viktige regionale aktører som tilsammen kommer til å få nærmere halvparten av stemmene.

Dette valget er også blitt preget av en politisk nykommer i AAP (Den vanlige manns parti) som overrasket mange ved å vinne delstatsvalget i Delhi i desember. Dette partiet sprang ut fra en anti-korrupsjonsbevegelse som har fått mye oppmerksomhet i India de siste årene, og har vunnet stor sympati blant urbane velgere som ønsker et alternativ til sittende makteliter.

Indiske velgere er likevel mest opptatt av hvem deres lokale politikere er, for de er bindeleddet mellom dem og staten. Når byråkratiet ikke gjør jobben sin klager folk til politikere fra eget distrikt, som forventes å bruke sine ressurser og nettverk til å hjelpe.

Dessverre har denne forventningen ført til at mange av dem som velges inn i indisk politikk enten er styrtrike eller har kriminelle nettverk, fordi velgerne tror at slike folk har større gjennomslagskraft og innflytelse. I forrige parlament var cirka 150 representanter enten domfelte eller i en rettsprosess.

Klare motsetninger

Hvem kommer så til å gjøre det bra nok til å danne regjering i India? Svaret på dette spørsmålet kommer etter valget. Den reelle maktkampen begynner så snart det blir klart hvor mange mandater hvert parti har klart å sikre seg.

Om Modi og hindupartiet BJP gjør et godt valg kommer mange av småpartiene til å prøve å få gjennomslag for sine interesser og kampsaker ved å bli med i en regjeringskoalisjon.

Den beintøffe tidligere skuespillerinnen Jayalalithaa fra Tamil Nadu i Sør-India er en av dem som antas å kunne gå inn i koalisjonen til Modi.

Det er mye mer uklart hva som kommer til å skje dersom BJP ikke får tilstrekkelig støtte til å danne regjering. Da forsøker trolig de regionale partiene å danne en koalisjon. Disse partiene rommer klare regionale motsetninger, de har sterke og steile lederskikkelser og ingen tradisjon for å samarbeide. Mange tviler derfor på om de makter å samle seg om en statsminister og en politisk plattform.

Må gjennomføre omfattende reformer

Den som kommer til makten vil ha store arbeidsoppgaver i vente. Ifølge den årlige rapporten fra Asias utviklingsbank var Indias økonomiske vekst i 2013 på under fem prosent. Landet har i tillegg høy inflasjon og en enorm utenlandsgjeld.

Rapporten gir klart uttrykk for at India er nødt til å gjennomføre omfattende strukturelle reformer og investere mye i infrastruktur om de skal klare å få økonomien til å vokse raskere.

Å gjennomføre reformer koster penger og krever politisk gjennomslagskraft. På sentralt plan er indisk politikk nå preget av enorm politisk fragmentering, sterk populisme og et ineffektivt byråkrati. Indiske og utenlandske investorer sitter derfor på gjerdet. Liker de ikke utfallet av valget kan det føre til store problemer for den indiske økonomien.

Et vanskelig valg

Modi har klart å overbevise de fleste om at han har en klar visjon om å styrke økonomien, men han kan også være villig til å knuse en del demokratiske egg på veien. De andre regjeringsalternativene har en langt mer uklar politisk profil.

Må Modi ta med andre partier i regjering er det lite sannsynlig at han får til de radikale økonomiske og administrative endringene som han maner frem i talene sine.

Fra velgernes perspektiv er det derfor svært vanskelig å vite hvem og hva de egentlig stemmer på ved dette valget. Og hadde de visst det, var neppe valget blitt lettere.

 1. Les også

  Selfie-trøbbel for Indias statsministerkandidat

 2. Les også

  Hele folkets fattigprins?

Les mer om

 1. Kronikk