Kronikk

Nå er det nok!

 • Arne Jensen.
 • Karstein Egeland
 • Trond Espen Seim
 • Shoaib Sultan
 • Sune Eggen
 • Shahzad Rana

«Bra menn for bra damer» er slagordet til skribentene. Fra venstre: Karstein Egeland, Arne Jensen, Sune Eggen, Trond Espen Seim og Shahzad Rana. Shoaib M. Sultan var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Lisbeth Michelsen.

Kronikk
Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Vi finner oss ikke lenger i at Oslo er en by hvor kvinner ikke kan ferdes trygt i gatene. Vi ønsker ikke en by hvor kvinner føler frykt hvis de treffer ukjente menn på vei hjem etter mørkets frembrudd. Det er vår by, og den skal være trygg. For alle.

Utfordrer våre brødre

Så langt har debatten om de mange overfallsvoldtektene i Oslo i stor grad vært en debatt mellom de profesjonelle aktørene; politi og politikere. Vi ønsker å slå et slag for det sivile engasjementet; det ansvaret som hviler på hver enkelt av oss som innbygger i byen vår. Og vi ønsker spesielt å utfordre våre mannlige brødre. Appeller og demonstrasjoner knyttet til utrygge gater, voldtekter og overfall har i stor grad vært en arena for kvinnegrupper og kvinneaksjonister. Ingenting galt i det. Men vi ønsker å vekke vanlige menns engasjement for å skape en hovedstad som er trygg for kvinner. "Bra menn for bra damer" er vår enkle arbeidstittel.

Ingen kjønnskamp

Kampen mot overfallsvoldtekter – eller voldtekter som sådan – er etter vårt syn ingen kjønnskamp. Det er en kamp blant menn, om våre holdninger til kvinners integritet og sikkerhet, om respekt og forståelse for det enkelte menneskes verdi og ukrenkelighet. Det innebærer ingen desavuering av kvinners engasjement mot voldtekt – selvsagt ikke. Det innebærer heller intet fritak fra ansvar for de profesjonelle aktørene; politi, politikere, utelivsbransje, drosjenæring og andre som er viktige premissleverandører for hvordan byen skal fremstå.

Handler om verdier

Men det er vi som enkeltmennesker som til syvende og sist bestemmer hvordan samfunnet vi lever i skal se ut. Det er hvilke holdninger vi viser og står frem med som avgjør om vi skaper trygghet og toleranse. Å kultivere et samfunn handler om noe mer enn det som skjer mellom de som lager reglene, de som håndhever dem, de som bryter dem og de som rammes når reglene brytes. Det handler om hvilke standpunkter alle vi andre står opp for. Det handler om mer enn lover og reguleringer – det handler om verdier, verdier som ikke utmåles i penger, politisk oppslutning eller statistikk.

Å finne ut hvilke ulike tiltak mot overfallsvoldtekter som virker i ulike byer, representerer sammensatte og til dels komplekse problemstillinger. Vi velger uansett ikke å skjele til statistikken over hvem som begår overgrep. Vi går ikke inn i diskusjonen om integrering og asylpolitikk eller om det er klokt å gi råd til kvinner om påkledning eller alkoholinntak.

Et nei er et nei

Vårt budskap er enkelt, det er universelt og det går fra oss som menn til alle andre menn: Overfall og seksuelle overgrep mot kvinner er totalt uakseptabelt. Alle kvinner har krav på respekt for sin personlige integritet. Seksuelle overgrep er brudd på universelle menneskerettigheter. Det gjelder uavhengig av hvordan kvinner går kledd, om de er fulle eller edru, lyse eller mørke i huden, om de er prostituerte eller narkomane og om de har flørtet med deg eller ei. Et nei er et nei, uansett hvor og hvordan det formidles.

Hva kan du gjøre?

Vi søker engasjementet hos våre mannlige brødre. Vi ønsker innspill og forslag til vår nylig opprettede Facebook-side; «Bra menn for bra damer». Hva kan du bidra med i ditt nærmiljø og blant mennesker i din krets? Hva kan andre du kjenner bidra med? Hvem og hva kan du påvirke? Hva kan vi som menn i fellesskap gjøre? Hva bør de profesjonelle aktørene gjøre? Bruk din stemme (i bokstavelig forstand) og vis – som mann – hvilke holdninger du står for.

Nullvisjon

Kan vi opprettholde en "nullvisjon" for dødsfall i trafikken, bør vi sannelig også kunne ha en "nullvisjon" for overfallsvoldtekter. Dette uten at det innføres portforbud for enten menn eller kvinner etter mørkets frembrudd. Enhver overfallsvoldtekt er én for mye. Nå er det nok.

 1. Les også

  Nå kan du engasjere deg for å forebygge voldtekt

 2. Les også

  Natteravnene kritisk til borgervern mot voldtekter

 3. Les også

  Åtte menn pågrepet for seksuelle overgrep i helgen

Voldtekstskart_ajour31oktober_3.jpg

Les mer om

 1. Kronikk

Relevante artikler

 1. DEBATT

  De utsettes for voldtekt og lever med trusselen. Hver. Eneste. Dag. Hvorfor? Fordi de selger sex.

 2. NORGE

  Politiet etterlyser våt og gjørmete mann etter voldtekt

 3. NORGE

  Mann (25) siktet for både voldtekt og voldtektsforsøk

 4. NORGE

  Ingen vitner etter at kvinne ble forsøkt dratt inn i varebil ved Sognsvann i Oslo

 5. OSLOBY

  Forklarte seg i voldtektssak: – Det verste var å få vennene mine mot meg

 6. NORGE

  Er det vits i å anmelde voldtekt?