Leder

Aftenposten mener: Politiske ledere må svare Trump

 • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

Trumps innreiseforbud for mennesker fra land med muslimsk majoritetsbefolkning har utløst demonstrasjoner, her fra flyplassen i Los Angeles. Foto: PATRICK T. FALLON

Trump legitimerer gruppetenkning og stigmatisering

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som har som mål å hindre radikale, islamistiske terrorister å entre USA. Målet kan alle ha sympati med. Ingen land ønsker terrorister velkommen. Middelet, et innreiseforbud for mennesker fra muslimske land som blant andre Syria og Irak, er imidlertid feilslått. Det kommer ikke til å fungere etter hensikten, det utgjør kanskje et brudd på amerikansk lov, og det bryter med USAs internasjonale forpliktelser.

Men først og fremst er det et av de største tilbakeslagene i vestlig innvandringsretorikk på mange tiår.

Les også

USAs allierte med massiv kritikk mot Trumps innreiseforbud - presidenten selv viser til «fryktelig rot» i Europa og verden

Men sin logikk bidrar presidenten til en gruppetenkning som ingen åpne, liberale samfunn kan være bekjent av. Siden andre verdenskrig har det vært maktpåliggende å kjempe mot at individer reduseres til representanter for grupper, og blir påklistret sjablongmessige merkelapper. Med sin ordre legitimerer Trump en mistanke mot alle muslimer som er svært ødeleggende. Han argumenterer med at de som skal få komme til USA må bevise sin kjærlighet og lojalitet til landet. Slik legger han bevisbyrden over på de anklagede: Er du muslimsk flyktning fra Syria må du bevise at du ikke har til hensikt å utføre terror i USA.

Et fornuftig amerikansk lovverk jobber mot Trump. Kanskje får han ikke gjennomført dette lettvinte og stigmatiserende anti-terrortiltaket. Men skaden er allerede skjedd.

Trump, verdens mektigste leder, har med sine ord og sin ordre legitimert gruppetenkning og stigmatisering.

Tidspunktet for dette tilbakeslaget kunne knapt vært verre.

Derfor er det tid for politiske ledere å stå opp mot Trumps retorikk. Dette er ikke tiden for å mumle diplomatiske formuleringer, der hvert ord er veid på gullvekt, ut av munnviken. Trumps logikk må avvises på det sterkeste.

Stigmatiserende gruppetenkning er ødeleggende på mange plan. Det motvirker integrering. En av USAs styrker har vært at mennesker med troverdighet kan erklære seg som amerikanere først og representant for en religiøs eller etnisk bakgrunn etterpå. I andre land bærer de med seg den ene identitetsmarkøren resten av livet, og sees alltid først som eksempelvis muslim.

Det svekker et samfunns evne og vilje til å integrere, men det svekker også den enkeltes vilje til å la seg integrere. I verste fall bidrar merkelappene og rangeringene av mennesker til at terrorister får en lettere jobb med å overbevise om sitt ødeleggende «oss-mot-dem»-budskap.

Politiske ledere må bruke sin innflytelse til å motsi Trumps logikk. Historien vil ikke være tilgivende hvis de ikke gjør det.

 1. Les også

  Trump slipper kontrovesiell rådgiver inn viktig, sikkerhetspolitisk råd

 2. Les også

  Frps Ulf Leirstein strålende fornøyd med Trump: - Han leverer på valgløftene fra dag én

Les mer om

 1. USA
 2. Syria
 3. Muslimer
 4. Terror
 5. Donald Trump
 6. Integrering

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ankedomstol sa nei til Trump: - Sees i retten, svarer presidenten

 2. VERDEN
  Publisert:

  Syv spørsmål og svar om Trumps innreiseforbud for flyktninger

 3. VERDEN
  Publisert:

  Flertall støtter domstolenes avvisning av innreiseforbud

 4. VERDEN
  Publisert:

  USAs allierte med massiv kritikk mot Trumps innreiseforbud - presidenten selv viser til «fryktelig rot» i Europa og verden

 5. VERDEN
  Publisert:

  For noen er det et godt tegn at de ikke er på Trumps liste

 6. VERDEN
  Publisert:

  Trumps egne ord ble brukt mot ham da innreiseforbudet ble stoppet