Leder

Aftenposten mener: Nødvendig diskusjon om Sverigedemokraterna

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
Jimmie Åkesson, leder i Sverigedemokraterna, står ikke lenger like isolert, om Anna Kinberg Batra og Moderaterna får det som de vil.

Over tid er ikke de øvrige partiene tjent med å neglisjere Sveriges tredje største parti.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det er politisk brudulje i Sverige etter at Moderaterna, Høyres søsterparti, har åpnet for å forhandle med Sverigedemokraterna.

Sveriges tredje største parti er i praksis isolert på høyrefløyen i Riksdagen. Dette kan virke rart for nordmenn som etter hvert er blitt vant til Fremskrittspartiet som en normal del av det politiske landskapet.

Men Sverigedemokraterna er et parti med et betydelig annerledes verdigrunnlag og forhistorie enn de øvrige svenske partiene. Det er derfor de ikke er blitt inkludert i allianser og forhandlinger. Med tanke på hvor ferskt partiet fortsatt er på nasjonalt nivå, er det forståelig. Sverigedemokraterna fikk sine første representanter inn i Riksdagen i 2010.

Men over tid er ikke de øvrige partiene tjent med ikke en gang å søke flertall sammen med Sverigedemokraterna i saker der de faktisk er enige.

Ønsker felles budsjettforslag

Moderaternas partileder Anna Kinberg Batra har foreslått at den borgerlige fireparti-alliansen skal legge frem et felles budsjettforslag i høst. Det kan få flertall dersom Sverigedemokraterna stemmer for, hvilket i praksis vil innebære å felle den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen.

Moderaterna vil ikke regjere med Sverigedemokraterna, men kan akseptere partiet som del av et parlamentarisk styringsgrunnlag, omtrent slik Willoch-regjeringen og Bondevik 2-regjeringen gjorde med Frp.

De øvrige alliansepartnerne, spesielt Centern og Liberalerna, har avvist tanken. De oppfatter avstanden til Sverigedemokraterna som for stor. Hele den borgerlige alliansen er dermed i spill, en situasjon vi i Norge kaller borgerlig kaos.

  • Sverigedemokraterna desinfiseres, skriver tidligere korrepspondent Odd Inge Skjævesland

Forståelig bekymring

Sverigedemokraterna har en broket historie med en rekke uakseptable hendelser og utspill. Like fullt representerer partiet en bekymring og frustrasjon over de øvrige partienes politikk i særlig innvandringsspørsmål som det er farlig å ignorere.

Partiet har bidratt til at innvandringsdebatten i Sverige nå ser ut til å være endret i mindre idealistisk, og mer realitetsorientert retning.

Stemningsskiftet kom under flyktningstrømmen høsten 2015, samtidig som Sverigedemokraterna nådde rekordoppslutninger på over 20 prosent på meningsmålinger.

Det er forståelig og fornuftig at Moderaterna sonderer muligheten for et slags samarbeid. Lett er det ikke, og kanskje vil den borgerlige alliansen bryte sammen. Men ingen partier legger ned virksomheten som følge av isolasjon, selv om noen skulle ønske det, og partiets velgere vil forvente en eller annen form for innflytelse. Debatten om samarbeid dreier seg om hvilken innflytelse de skal få.

Les mer om

  1. Sverigedemokraterna
  2. Sverige
  3. Moderaterna