Leder

Oljeåret 2015 forandrer Norge

 • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen

0001718355-Ac7MJYOKt9.jpg Inge Grødum

Etter det store oljeprisefallet er det tid for å justere forventningene i Norge.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

2015 har vært et urolig år på mange områder.

Flyktningstrømmen fra Syria og flere andre land har gjort det vanskeligere å lukke øynene for konflikter som foregår langt fra våre grenser.

I verdensøkonomien har antagelig fallet i prisen på råolje og andre råvarer vært det mest dramatiske. Oljeprisen er, grovt sett, halvert siden desember i fjor og har falt med to tredjedeler siden sommeren 2014. Slike voldsomme bevegelser i prisen på verdens viktigste råvare får store ringvirkninger.

For Norge blir virkningen ekstra følbar både folk flest og våre politikere etter femten år med en sjelden økning i velstand og pengerikelighet.

Et politisk gjennomgangstema

For oljelandet Norge virker oljeprisen inn på så mange ulike områder. Oljeprisfallet har i 2015 vært et politisk gjennomgangstema.

For Norge blir virkningen ekstra følbar etter femten år med en sjelden økning i velstand og pengerikelighet.

Diskusjonen om velferdsstatens evne til å møte den kommende eldrebølgen var i gang før oljeprisen begynte å falle. Men olje til under førti dollar fatet gjør debatten mye mer påtrengende. Flyktningstrømmen forsterker utfordringene ytterligere.

Som oljeland bør vi være forberedt på at vi kan bli ekstra berørt av den nye, internasjonale klimaavtalen. Forutsatt at den virker og fører til en raskere omlegging av verdens energiforsyning vekk fra fossilt brensel, vil vi få dårligere betalt for oljen. I så fall kan oljenæringen skrumpe enda raskere.

Oljeprisen har alltid svingt mye, og vi kommer til å se svingninger i fremtiden også. Men billig energi fra nye kilder og lavere økonomisk vekst i Kina og flere andre store land gjør det er klokt å innstille seg på ganske lave energipriser i lang tid fremover.

Vi blir litt mindre rike, men forblir likevel i verdensøkonomiens førstedivisjon.

Norge står overfor store omstillinger. Over tredve år med økende oljeproduksjon er over. Det har lenge ligget i kortene at oljen ville gå over til å bli en brems i vår økonomi i årtier fremover. Men nå ser det ut til at omstillingen bort fra olje vil få en bråstart.

Likevel er det viktig ikke å overdimensjonere problemene.

Vi blir litt mindre rike, men forblir likevel i verdensøkonomiens førstedivisjon.

Dessuten har vi en sjelden støtpute som våre politikere fortjener ros for: Oljefondet.

Takket være alle pengene som er spart i Oljefondet siden midten av 1990-tallet, kan vi på varig basis kan holde et høyere velferdsnivå enn skattenivået tilsier. Eller for å snu det på hodet: Vi slipper med et vesentlig lavere skattenivå.

Nye næringer uten oljelønninger

En av konsekvensene av "oljesmurte" lønninger i Norge har vært at mange virksomheter er blitt tvunget til å legge ned, mens ansatte har funnet arbeid hos bedrifter med høyere betalingsevne.

Nå skal en del av denne prosessen gå i revers.

Faktisk skjer det noen positive ting allerede. Det skyldes at lønnsnivået i norske bedrifter sammenlignet med utenlandske konkurrenter har falt dramatisk på grunn av det sterke fallet i valutakursen.

Motstykket, som vi bør tåle, er at høyere inflasjon neste år vil spise opp lønnstilleggene.

Slik bør det i hvert fall gå – uten krav om lønnskompensasjon. For uten en voksende oljenæring med særegen lønnsevne må det skapes nye arbeidsplasser i næringer som ikke tåler et høyere kostnadsnivå enn i andre rike land.

Det vi trenger etter oljeåret 2015, er forventninger som står i stil med nye økonomiske realiteter.

 • Hør Aftenpodden, vår politiske podcast, via Itunes på telefonen din her, via desktop her.
  I Aftenpoddens julespesial, en samsending med VGs podkast Giæver & Joffen, samtalte panelene foran et publikum på Kulturhuset i Oslo.

Panelet ser på de ferske statsrådsendringene, det vanskelige året for Erna Solberg, grobunnen for ekstreme politikere over store deler av verden, og de mest engasjerende sakene fra året som gikk.

Det er også en debatt mellom politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten og Hanne Skartveit i VG, om avisenes lederartikler.

Abonner på podcasten via RSS-feed med denne, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

 1. Ledelse
 2. Oljepris
 3. Statens pensjonsfond utland

Relevante artikler

 1. NORGE

  Norge kan bli kvitt oljeavhengigheten mye raskere enn ventet. – Den er allerede kraftig redusert, sier økonom.

 2. ØKONOMI

  Svein Gjedrem: - Oljefondet er Norges viktigste næring

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Ja til 24. konsesjonsrunde

 4. ØKONOMI

  Oljeministeren frykter at grønne prosjekter blir taper i oljekrisen

 5. KOMMENTAR

  Staten er mest oljeavhengig | Ola Storeng

 6. ØKONOMI

  Kjøper ikke miljøbevegelsens råd om å selge oljeaksjer