Leder

Aftenposten mener: Storkoalisjon er det ansvarlige valget

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Disse tre blir sentrale i Tysklands neste regjering, hvis SPDs medlemmer sier ja: SPD-leder Martin Schulz, CSU-leder Horst Seehofer og CDU-leder Angela Merkel.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I Tyskland er den konservative blokken CDU/CSU og sosialdemokratene i SPD enige om å fortsette storkoalisjonen. Siste hinder blir en uravstemning blant medlemmene i SPD.

Avtalen vekker ikke begeistring. Både CDU/CSU og SPD gjorde det svært svakt ved parlamentsvalget i høst. En av årsakene var velgernes forståelige mishag med regjeringssamarbeidet over den tradisjonelle skillelinjen mellom høyre og venstre.

Først prøvde kansler Angela Merkel å forhandle med liberale FDP og Die Grünen om en ny koalisjon, men mislyktes. Deretter hadde Merkel tre muligheter: Nyvalg, mindretallsregjering og fortsatt storkoalisjon.

Det første alternativet ville skape uro i et land som nå trenger ro. Målingene tydet dessuten på at et nytt valg ikke ville gjøre det lettere å danne regjering.

Mindretallsregjeringer finnes det ikke tradisjon for i Tyskland, noe som veier tungt for den tradisjonelle og forsiktige Merkel.

Ingen av partiene ønsket ny storkoalisjon. Særlig var den lite fristende for SPD. Det ekstraordinære landsmøtet sa ja med kun knapt flertall.

Schulz vil ta ansvar

SPD-folket frykter, neppe uten grunn, at fortsatt regjeringssamarbeid vil forsterke partiets krise ytterligere. Partiet fikk 20,5 prosent i fjor, mot 40,9 så sent som i 1998.

For partileder Martin Schulz er det ikke fristende å sende partiet inn i enda vanskeligere farvann. På den annen side mener han, heller ikke uten grunn, at ansvarsvegring kan være en like farlig vei.

Schulz sa det slik i Der Spiegel nylig: «Mange sier at vi skal la de andre regjere for så å komme sterkere tilbake ved neste korsvei. For meg er dette for taktisk. Jeg vil ikke at pleieassistenten på sykehjemmet skal måtte vente i fire år på bedre arbeidsbetingelser bare fordi dette er mer behagelig for SPD.»

Trygt grunnlag for Merkel

Sosialdemokratene får betydelig politisk gjennomslag og sentrale poster i den nye regjeringen. Særlig på det siste punktet kommer partiet godt ut, med blant annet utenriks-, finans- og arbeidsministeren.

Schulz skal bli utenriksminister. Samtidig melder tyske medier at han tenker å trekke seg som partileder.

Så vil det vise seg hva SPDs medlemmer sier i uravstemningen. Sier de ja, har Angela Merkel sikret seg et trygt styringsgrunnlag for hva de fleste tror blir hennes siste periode på toppen av tysk politikk.

Tyskland får en stabil regjering. EU får et stabilt Tyskland, som kan samarbeide med Frankrike for å få det europeiske prosjektet inn i et bedre spor. Det er ikke gitt at velgerne reagerer negativt.

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. Leder
  3. SPD
  4. CDU
  5. Angela Merkel
  6. Martin Schulz
  7. Tyskland