Leder

Aftenposten mener: Riktig avgjørelse om Utøya-minnesmerke

  • Lederartiklene Skrives Av Medlemmene I Kommentargruppen. Den Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.
afp000674306-Rmayelynww.jpg

Like riktig som det var å bruke mer tid på prosessen, er det å sette punktum nå.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Regjeringen har besluttet at minnesmerket over ofrene etter Utøya-massakren skal etableres på Sørbråten i Hole kommune. Det er en kontroversiell, men riktig avgjørelse.

Også denne prosessen må nå et sluttpunkt på et tidspunkt, ikke minst av hensyn til de etterlatte.

Historien bak minnesmerket har vært lang og kronglete. Året etter 22.juli — terroren besluttet Regjeringen Stoltenberg at tragedien skal minnes med to nasjonale minnesmerker.

Det ene skal ligge i Regjeringskvartalet i Oslo, og det andre skulle plasseres i Hole kommune.

Det er det siste minnesmerket som har utløst mest strid.

Vanskelig sak lokalt

Regjeringen besluttet i 2013 at minnesmerket skulle etableres på Sørbråten i Hole kommune, og i februar 2014 ble Jonas Dahlbergs forslag til minnesmerke kåret til vinner av utformingskonkurransen.

Saken er vanskelig for Hole kommune, og det er forståelig.

Vinnerutkastet er svært omstridt, og mange innbyggere i Hole reagerer sterkt på at deres nærmiljø i så utpreget grad skal preges av minnet om tragedien på Utøya. Minnesmerket innebærer et dramatisk inngrep i fjellet på Sørbråten, og det vil bli et brutalt minne om 22. juli 2011.

Flere av Holens innbyggere har sterke følelser knyttet til 22. juli og valget av minnesmerke. Blant annet derfor har det vært riktig at staten overtok arbeidet med minnesmerket, et minnesmerke som angår hele Norge.

I utlandet fikk forslaget ros: Her er saken om hvordan

Les også

Utøya-minnesmerke får internasjonal heder

Riktig å sette på bremsene

Flere av innbyggerne deltok i redningsarbeidet 22. juli, og har egne, sterke minner fra de mørke julidagene i 2011. Derfor burde også de deltatt i arbeidet med minnesmerket helt fra starten av, noe de ikke ble i tilstrekkelig grad. Det er sannsynligvis en av grunnene til at følelsene rundt minnesmerket er blitt så sterke.

Derfor var det riktig å sette bremsene på, og ta en runde til i et forsøk på å forankre beslutningen om plassering og utforming.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har brukt tiden på å sikre at nye forsøk er blitt gjort på å finne felles grunn mellom pårørende etter Utøya-tragedien og beboerne rundt Sørbråten. Det har ikke vært mulig, og mer tid vil neppe endre på det.

Like riktig som det var å bruke mer tid på prosessen, er det å sette punktum nå.

Ikke alltid mulig å finne løsninger for alle

  1. juli var en nasjonal katastrofe, og mennesker over hele landet jobber hver eneste dag med å prøve å komme videre. For dem er det viktig at det blir avklart hvor minnesmerket skal være, hvordan det skal se ut, og når de kan påregne at det står ferdig.

De trenger ikke flere uavklarte spørsmål, med uklar utgang.

Det er ikke alltid mulig å finne løsninger som alle er tilfreds med, og dette er et slikt tilfelle.

Det i seg selv kan ikke stoppe prosessen på ubestemt tid, for ingen beslutning er også en beslutning. Men det er avgjørende at det blir gjort forsøk på å gjøre prosessen så inkluderende og hensynsfull som mulig.

Det er på tide at minnesmerkene over 22. juli 2011 blir ferdigstilte.

Les også

  1. Regjeringen velger omstridt Utøya-minnesmerke

  2. 22. juli-senter bringer terroren nærmere

  3. Varsler søksmål mot 22. juli-minnested

  4. Staten overtar ansvaret for 22. juli-minnested

Les mer om

  1. Ledelse
  2. 22. juli-minnesmerket