Leder

Aftenposten mener: En sikkerhetsskandale

 • Aftenposten Redaksjon
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Onsdag skjedde det som ikke skal skje: En ung mexicaner passerte uhindret alle kontroller inn til Rådhushallen der Nobelseremonien fant sted. Uten at noen reagerte plasserte han seg selv helt forrest. Etter at de to vinnerne hadde fått sine priser, løp han helt frem til der hedersgjestene satt.

Onsdag kveld forsøkte Oslos politimester å tone det hele ned ved på forsikre om at ingen var i fare som følge av dette.

Det holder ikke. Vi vet jo at begge de to prisvinnerne har farlige og mektige fiender. Vi vet også at begge er forsøkt drept. Alle som studerer opptakene fra gårsdagens seremoni, kan selv se at inntrengeren lett kunne skadet noen, ikke minst en fysisk sett sårbar jente. Vi ser også at den unge mexicaneren får all verdens tid til å passere både de fornemste gjesteplassene, samt hele kongefamilien uten at det reageres. Det er nesten ikke til å tro.

VI GÅR UT FRA som selvsagt at dette får et etterspill. Det hjelper lite at hele den norske samfunnseliten må legitimere seg ved inngangen til Rådhusområdet når en helt tilfeldig utenlandsk student slipper gjennom uten at noen stiller det avgjørende spørsmålet hvem han er.

LES OGSÅ:

Les også

Varslet broren dagen før at han ville demonstrere

Med de opplysningene vi nå har så var hensikten til den unge mexicaneren å foreta en form for politisk markering ved å vifte med sitt lands flagg. Han har vært i Norge en stund og søkte politisk asyl denne uken. Ifølge Oslo-politiets opplysninger hadde han ikke til hensikt å skade noen.

Det håper vi selvsagt er riktig. Men det forandrer ikke det grunnleggende i denne saken: Nemlig at sikkerhetsopplegget sviktet fundamentalt midt under selveste nobelseremonien. Det er helt uakseptabelt.

VI VET foreløpig ikke om det dreier seg om en menneskelig svikt eller om systemet var for dårlig. Slik sikkerhetsopplegget var under gårsdagens nobelseremoni tyder mye på at vi står overfor en kombinasjon av disse to faktorene.

Uansett grunn kan en av konklusjonene allerede nå trekkes: Slikt skal ikke skje. Derfor er dette rett og slett en sikkerhetsskandale.

Episoden med den mexicanske studenten viste at sikkerhetsopplegget sviktet fundamentalt, mener Aftenposten.

LES OGSÅ:

 1. Les også

  Her står han rett ved politiet og Norges øverste ledelse

 2. Les også

  Protesterte mot narko-kartellenes herjinger

 3. Les også

  Tidligere polititopp: – Oslo-politiet falt for det eldste trikset i boken

21-år gamle Adán Cortés Salas snek seg gjennom billettkontrollen, ventet rett ved siden av Norges øverste ledelse og stormet opp på scenen til fredsprisvinnerne. Stein J Bjørge

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Foreløpig er han fri. Nå frykter 23-åringen at han skal sendes til et «svart fengsel».

 2. MENINGER

  Mikhail Gorbatsjov gir sin støtte til NATOs dobbeltvedtak

 3. ØKONOMI

  Forholdet mellom Kina og Norge normalisert etter seks år med isfront

 4. VERDEN

  Bill og Hillary Clinton om Peres: – Et geni med et stort hjerte

 5. VERDEN

  Trump ga dem munnkurv, men de trosset ordren. Her er byråkratenes mest knusende avsløringer.

 6. A-MAGASINET

  Tyskerjentene har noe til felles med kvinner i krig i dag: Nasjoner, soldater og krigsherrer mener de eier kroppene deres.