Aftenposten mener: Muslimer må ta oppgjør med homohat

  • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Den Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.
Fra Oslo Pride Parade i 2015, da flere tusen deltok.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Shoaib Sultan, MDG-politiker og troende muslim, har oppfordret sine trosfeller til å delta i neste lørdags Oslo Pride Parade. Utspillet er betimelig og bør få bred støtte.

Muslimer som føler seg ukomfortable med å delta i selve paraden, kan gjøre som andre har gjort i årtier for å gi homser, lesber, bifile og transpersoner støtte: Vise interesse ved å stille seg opp langs ruten og se på. En del muslimer gjorde dette også under fjorårets parade.

Les også

Jeg er skeiv og muslim. Masseskytingen i Orlando hadde alt med islam å gjøre. | Omar Akhtar (18)

For mange har fordommer

Årsaken er ikke at muslimer skal føle ansvar for massakren i Orlando. Det er ikke gitt at gjerningsmannen var drevet av islam eller islamisme. Men det er et faktum at han handlet i Allahs navn. Det er også et faktum at altfor mange muslimer har fordommer mot homofili.

Dessuten er det påfallende at en del muslimer ikke evner å ta avstand fra massakren i Orlando uten samtidig å poengtere at homofil praksis er forbudt i islam, noe Linda Noor, daglig leder i Minotenk, påpekte i en kronikk i Dagbladet tirsdag.

Les også

Hvorfor tok Orlando-angriperen 49 uskyldige liv? Her er fire mulige teorier.

Liten utvikling

Norges første åpne homofile muslim, Kaltham Alexander Lie, har snart ti år bak seg i rollen. Han er nokså alene og mener det har skjedd sørgelig lite: «Jeg får fortsatt kjeft når jeg går på gata. Mine muslimske venner blir hetset fordi de er sammen med meg,» sa Lie til Klassekampen i går.

Både Lie og Noor poengterer at det er en utbredt oppfatning blant muslimske lærde at «homofil praksis» bør straffes med døden. Lie har selv fått «dødsdommer» og er blitt forsøkt drept flere ganger, ifølge Klassekampen.

Da virker det merkverdig når Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen på Grønland, sier at han ikke går med på at «tragiske hendelser som denne skal misbrukes av aktivister til å påtvinge sin agenda på muslimer».

Les også

Vitner: Mannen bak Orlando-massakren sjekket opp andre menn

Må ta alvorlig

Tvert imot er det på høy tid at Ghozlan og andre ledere tar sin religions problem med homofili alvorlig.

Troende mennesker kan ikke kommanderes til å mene at homofili er greit. Slike holdninger endres kun innenfra, og det tar tid, noe utviklingen i synet på homofili innenfor kristendommen også har vist.

Men religiøse ledere har et ansvar for både å tenke og tale. Det minste man må kunne forlange, er et snarlig og kraftig oppgjør med den usiviliserte forestillingen om at homofil atferd kan straffes med døden.