Leder

Aftenposten mener: EU bør snurpe igjen pengesekken for Polen

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

– Ingen land i Europa har hatt en så entydig rask negativ forandring som Polen, sa direktør Sven Marius Urke i den norske domstolsadministrasjonen til Aftenposten denne uken.

Det har han utvilsomt rett i.

For bare seks år siden ble Polen kalt en «gullnasjon». Alle piler pekte i riktig retning. Polens tidligere statsminister Donald Tusk var president i EU, og det så ut til at Polen kunne overta for Frankrike som Tysklands viktigste allierte i Europas politiske og geografiske sentrum.

Så kom det nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet (PiS) til makten.

I dag er omtrent en tredjedel av Polen erklært fri for ideologi fra lesbiske, homofile, bifile eller transpersoner. Men det er ikke først og fremst det den norske domstolsadministrasjonen bekymrer seg for.

Til tross for partinavnet er Lov og rettferdighet nemlig ingen tilhenger av uavhengige domstoler. Partiet har skaffet seg kontroll over hvem som ansettes som dommere, og partiet har opprettet et nytt disiplinærkammer i landets høyesterett. Dommere som ikke dømmer i tråd med regjeringens ønsker, kan straffes. PiS’ justisminister, Zbigniew Ziobro, har myndighet til å overprøve disiplinærkammeret i enkeltsaker.

Det betyr at Polens rettsvesen i realiteten er blitt et politisk verktøy, og at dommerne er marionetter for regjeringen i Warszawa – med unntak av høyesterett, som fortsatt er delvis uavhengig, i alle fall til ny leder for høyesterett skal innsettes i april.

Det stikker kjepper i hjulene for både samarbeidet mellom norske og polske domstoler og samarbeidet mellom Polen og store deler av EU. Hadde Polen søkt medlemskap i EU i dag, ville det utvilsomt blitt avslag.

At Urke og domstolsadministrasjonen avslutter samarbeidet med Polen, er derfor lett å støtte, etter årevis med mislykkede forsøk på å få til et samarbeid. Det er også utenriksminister Ine Eriksen Søreides kutt i Norges økonomiske støtte til Polen gjennom EØS-midlene, selv om det nok også vil ramme opposisjonen.

Nå er det opp til EU å legge ytterligere press på Polen. Det er lite realistisk å få flertall for å frata Polen stemmerett i EU. Til gjengjeld er det mulig å strupe pengetilførselen i budsjettforhandlingene som foregår akkurat nå.

Det bør EU gjøre – før det er for sent.

Les hele saken med abonnement