Leder

Aftenposten mener: Norge bør følge opp i Nigeria

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Fredag i forrige uke var det ti år siden islamistgruppen Boko Haram utførte sitt første voldelige angrep i Nigeria. Siden den gang er mer enn 2 millioner mennesker blitt fordrevet fra sine hjem nordøst i Nigeria. Det er det høyeste antallet siden konflikten brøt ut. Kapasiteten i flyktningleirene er sprengt.

I delstaten Borno lever mer enn 180.000 mennesker uten skikkelig tak over hodet. Om ikke lenge starter regntiden, noe som medfører stor fare for et nytt og dødelig kolerautbrudd. I fjor ble 10.000 diagnostisert med kolera, og 175 døde, ifølge offentlig statistikk. De reelle tallene er sannsynligvis mye høyere, opplyser Flyktninghjelpen.

Over 7 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp i det krigsherjede området. Det er en lenge varslet katastrofe.

I 2017 var Norge initiativtager og vertskap for en internasjonal humanitær konferanse for mennesker i nød i Nigeria og området rundt Tsjadsjøen. 170 representanter fra 40 land deltok, og store summer penger ble lovet: 458 millioner amerikanske dollar for 2017 og 214 millioner for 2018. Blant bidragsgiverne var EU-kommisjonen, Norge, Tyskland, Japan, Sverige, Sveits, Frankrike, Italia, Irland, Finland, Danmark, Luxemburg, Nederland og Sør-Korea.

Innsamlingen ble fulgt opp av en ny konferanse i Tyskland året etter. Også her var Norge en sentral aktør og organiserte konferansen sammen med Nigeria, Tyskland og FN. Innsamlingen førte til løfter om hele 2,1 milliarder amerikanske dollar til bistand i området ved Tsjadsjøen, der Tsjad, Nigeria, Niger og Kamerun møtes.

Landdirektør for Flyktninghjelpen i Nigeria, Eric Batonon, forteller om katastrofal underfinansiering av nødhjelpsarbeidet i landet. Til nå er det kommet inn mindre enn 35 prosent av pengene som trengs i år.

– Nødhjelpsarbeidet må styrkes, og vi må bidra til å skape håp for mer enn 7 millioner mennesker som nå trenger hjelp nordøst i Nigeria. Etter et tiår med konflikt trenger vi å vise dem at de ikke er blitt glemt, sier Batonon.

Et naturlig sted å begynne er å følge opp og de to tidligere konferansene og forsikre at pengene som ble lovet i 2017 og 2018, faktisk er kommet inn. Når regionen er uten håp, blir det lettere for Boko Haram å rekruttere nye medlemmer. Det er dobbelt ille for et område som allerede har opplevd ti år med krise.

Les hele saken med abonnement