Leder

Aftenposten mener: Idrettstoppene ødelegger for seg selv

  • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.
Idrettspresident Tom Tvedt forlater Kulturdepartementet etter et møte med kulturminister Helleland mandag denne uken.

Mangelen på åpenhet rundt pengebruken i Norges Idrettsforbund og de største særforbundene er problematisk. Ledernes holdninger bidrar til en oppfatning om at norske idrettstopper har noe å skjule.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

VG har i en rekke artikler sett på pengebruken i Norges Idrettsforbund (NIF), Norges Fotballforbund (NFF) og de største særidrettsforbundene.

Blant annet har avisen sendt ut innsynsforespørsler der de ber om å få se reiseregninger og representasjonskostnader for toppledelsen.

Dette ble avslått fra de fem forbundene.

Strid innad

Parallelt foregår det også en prosess innad i organisasjonene. På NFFs ting i slutten av februar ble den øverste ledelsens pengebruk et hett tema.

Hvor vanskelig kan det være, spør kommentator Ola Bernhus:

Les også

«Det folk ikke vet, har de vondt av. Det har ikke idrettstoppene skjønt.»

En rekke nåværende og tidligere særforbundspresidenter går mot toppledelsen og sier at de gjerne viser frem reiseregningene sine.

Offentlige midler

Argumentene mot å vise frem reiseregninger må være at idrettstoppene mener at dette ikke er relevant informasjon for offentligheten og at tallene kan misbrukes. Legger man godviljen til, kan man kanskje forstå det.

Likevel, Idretts-Norge er ikke det samme som en privat bedrift. Riktignok er forbundene ikke underlagt i offentlighetsloven, men de finansieres like fullt i all hovedsak av offentlige midler.

Sterk misnøye

Idrettstoppene er drevet fra skanse til skanse i denne saken. Særlig av kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som i to møter, og i et brev, har uttrykt sin sterke misnøye med manglende åpenhet.

Nyhetssak:

Les også

Kulturministeren tvinger NIF-toppene til full åpenhet

Et resultat av møtene med statsråden er at det nedsettes et åpenhetsutvalg. Utvalget skal ledes John G. Bernander, som uttalte til NTB mandag at arbeidet kan føre til «justeringer» i dagens praksis og regelverk.

Gjort det vanskelig

Bernander har trolig rett. Mest sannsynlig har idrettstoppene skjøttet sitt virke på en måte som ikke fortjener de store overskriftene.

De har imidlertid gjort det svært vanskelig for seg selv ved å frykte åpenheten. Og det skjer i et klima hvor de virkelige pampene i UEFA og FIFA møter den ene korrupsjonsanklagen etter den andre.

Baserer seg på dugnad

Resultatet kan bli et inntrykk av at norske idrettstopper har noe å skjule. For en organisasjon som baserer seg på offentlige midler og dugnad, representerer et slikt inntrykk en mye større trussel enn høye reiseregninger.

Alle kort må nå på bordet. Hvis ikke, er det Idretts-Norge som blir sittende med svarteper.

Interessert i flere ledere fra Aftenposten? Her er et utvalg:

Les også

  1. Aftenposten mener: Dårlig skolekvalitet er et svik mot elevene

  2. Aftenposten mener: Panama Papers må føre til endringer

  3. "Zuma er til skade for Sør-Afrika"

  4. Egenandel på sykefravær er et ærlig svar på en nødvendig prioritering

  5. Aftenposten mener: Kirken står foran vanskelige valg

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Ledelse